×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Andrea D’Atri: “Lluitarem perquè hi hagi més dones empresàries o per acabar amb l’explotació capitalista?”

Amb la sala plena, aquest dimarts ha tingut lloc a la Universitat Autònoma de Madrid la primera conferència de la feminista marxista Andrea D’Atri durant la seva visita a l'Estat espanyol. El dijous 7 es realitza l'acte central en el Centre Gallec de Madrid.

EsquerraDiari.cat

dimecres 6 de febrer de 2019
Facebook Twitter

Foto: ID

Andrea D’Atri, fundadora de Pan y Rosas i dirigent del PTS en el Frenet de Izquierda d’Argentina (organització germana de la CRT a l’Estat espanyol) està realitzant una gira per diversos països d’Europa, presentant el seu llibre “Pan y Rosas” que ha estat recentment traduït al francès i alemany -ja comptava amb una traducció a l’italià-.

Et pot interessar: Fundadora de Pan y Rosas comença un mes d’activitats a Europa

La conferència, realitzada a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAM, va ser presentada per Lucía Nistal, dirigent de Pan y Rosas a l’Estat espanyol, investigadora becària d’aquesta facultat i referent del moviment universitari de referèndums antimonàrquics que recentment va realitzar una exitosa consulta en aquesta universitat.

Nistal va donar inici a la xerrada fent referència a la importància del moviment de dones en l’Estat espanyol, que va tenir una fita amb la massiva vaga de dones del 8M en 2018 i que va donar lloc a massives manifestacions contra la justícia patriarcal i la violència masclista en l’últim any. També va destacar la importància de les Trobades estatals de dones que vénen preparant la pròxima vaga del 8M, on participa l’agrupació de dones Pan y Rosas, present en diversos territoris de l’Estat espanyol.

La jove referent de Pan y Rosas va esmentar també algunes de les posicions polítiques i programàtiques que com a agrupació de dones anticapitalista defensen en el moviment de dones. En el marc de l’ascens de l’extrema dreta i la dreta amb un discurs “anti gènere”, va plantejar la necessitat d’evitar els paranys del “malmenorisme”. En aquest sentit va denunciar la hipocresia del govern del PSOE que s’autodenomina el “govern més feminista” del món, quan sosté polítiques neoliberals i xenòfobes que condemnen a la precarietat, la violència i la incertesa a la majoria de les dones pobres, migrants i joves.

Andrea D’Atri va començar la seva intervenció fent un recorregut històric per la relació entre el patriarcat -amb milers d’anys d’antiguitat- i el sistema capitalista. Va assenyalar que el capitalisme, un sistema que es basa en l’explotació de milers de milions de persones i en el desenvolupament de monstruoses desigualtats, ha preservat les relacions patriarcals d’opressió sobre les dones per a maximitzar aquesta explotació.

En particular, va explicar des de la teoria marxista del valor-treball la relació existent en el capitalisme entre el treball no remunerat de les dones en la llar, necessari per a la reproducció de la força de treball, i l’àmbit de la producció capitalista. “El capital necessita la reproducció de la força laboral per a l’extracció de plusvàlua, però la major part de les tasques que permeten aquesta reproducció es realitzen en l’àmbit de les llars, com a treball no remunerat i no reconegut com a tal, i que recau fonamentalment sobre les dones”.

D’Atri va analitzar la greu contradicció que el neoliberalisme ha representat per a milions de dones a tot el món: la conquesta de nous drets i de “major igualtat davant la llei”, al mateix temps que s’aprofundia per a la majoria la “desigualtat davant la vida”, amb l’augment de la precarietat laboral, la pobresa, l’augment de la violència i la incertesa sobre el futur.

Enfront de les propostes del feminisme liberal, D’Atri va plantejar la pregunta: “Luitarem per incloure més dones en els llocs de direcció de les empreses perquè puguin explotar a altres persones, o lluitarem per acabar amb aquest sistema que es basa en l’explotació de milions d’éssers humans en el món, on les dones sofreixen les pitjors conseqüències?”

En relació amb el creixement de l’extrema dreta a Europa i el l’avanç d’ideologies reaccionàries que busquen enfrontar a nadius amb immigrants, a treballadors precaris amb treballadors fixos, a homes amb dones, etc., va assenyalar que aquests són els mecanismes habituals que utilitza el sistema capitalista i patriarcal per a dividir les forces dels oprimits i explotats. Enfront d’aquesta alternativa, va defensar la necessitat de “reconstruir la força d’un subjecte transformador des de la classe treballadora. Una classe obrera que avui, més que mai en la història, té rostre de dona, ja que el 50% de la força laboral mundial està feminitzada”.

Finalment, va fer una crida a totes les presents a sumar-se a l’agrupació internacional de dones Pan y Rosas i a dedicar temps a la tasca més entusiasmant que pot haver-hi en aquesta època: la lluita col·lectiva per la transformació revolucionària de la societat.

Les activitats d’Andrea D’Atri a Madrid continuaran amb un plenari al costat de militants de Pan y Rosas el dimecres 6 i un acte central el dijous 7 de febrer que tindrà lloc en el Centre Gallec de Madrid. En aquesta activitat, participarà d’un debat sobre “El moviment de dones davant l’ascens de l’extrema dreta” al costat de Pastora Filigrana, advocada Sevillana i activista gitana pels drets humans, feminista, membre del SAT i Núria Alabao, antropòloga i periodista, integrant de la Fundació dels Comuns.

+Info: El moviment de dones davant l’ascens de l’extrema dreta: Construint un feminisme anticapitalista, antiracista i de classe

La visita de D’Atri en l’Estat espanyol continuarà la setmana següent amb dues activitats a Barcelona, abans de continuar la seva gira per França i Alemanya.

Et pot interessar: Andrea D’Atri, feminista revolucionària argentina, visita l’Estat espanyol


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso