×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Desembre calent”: estudiants de 26 universitats convoquen consultes sobre la monarquia

El primer referèndum serà aquest dijous 29N a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i, posteriorment, es convocaran en altres universitats públiques. Un moviment que al costat de les consultes de barris i municipis s'ha tornat “imparable”.

EsquerraDiari.cat

dimarts 27 de novembre de 2018
Facebook Twitter

Representants d’algunes de la 26 universitats públiques que celebraran referèndums sobre la Monarquia en la roda de premsa celebrada a Madrid el 27N. Foto: ANEU

Ja són 26 les universitats en les quals han florit plataformes que celebraran en les properes setmanes referèndums no vinculants sobre la monarquia. Representen més de la meitat de les universitats públiques de l’Estat espanyol.

Representants d’una desena d’aquestes plataformes, vinguts de ciutats tan distants com Barcelona, Alacant, Saragossa i Madrid, han presentat aquest dimarts en el Teatro del Barrio de Madrid la iniciativa que des d’aquest dijous 29 de novembre i en forma coordinada organitzarà referèndums sobre la monarquia amb l’objectiu d’impulsar “processos constituents” per “decidir-ho tot”.
Les i els estudiants han estat acompanyats per integrants d’assemblees organitzadores de consultes en localitats i pobles de Madrid, com Vallecas o en barris el proper 2D, així com per delegats sindicals d’Amazon i Coca-cola en lluita.
El que va néixer com una iniciativa d’estudiants i investigadores de la UAM fa menys d’un mes, seguint l’exemple de consultes com la de Vallecas al juny passat, s’ha transformat en una onada de consultes que s’ha estès com reguera de pólvora per la resta de les universitats.

Et pot interessar: Els estudiants amoïnen al rei... una altra vegada

En diverses de les universitats, les assemblees de les plataformes organitzadores han definit dues preguntes per a les paperetes de les votacions. La primera, “Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?”. En cas afirmatiu, les i els votants hauran d’assenyalar si estan “a favor de l’obertura de processos constituents per decidir què tipus de República”. En altres casos s’han introduït variants. Però en tots els casos, la consulta sobre la continuïtat de la monarquia és la que està al centre del debat.

Olivia, estudiant de la UAM, ha donat obertura a l’acte llegint un comunicat, en el qual les plataformes han donat “un missatge alt i clar: la joventut exigim el nostre dret a decidir el nostre futur”. Perquè no volen “seguir acceptant una monarquia imposada, ni un règim imposat i tancat amb cadenat per ja 40 llargs anys, que ni nosaltres ni els nostres pares vam votar”.

Les i els joves impulsors d’aquesta iniciativa es reconeixen com una generació que “no està disposada a sostenir una família real que es puja el sou mentre condemna a la majoria a la precarietat”. S’assumeixen com els qui es van mobilitzar “contra la repressió al poble català l’1-O, impulsada i aplaudida per la corona per negar-li el seu dret democràtic a decidir”.

Unitat i “testimoni”

La participació en la roda de premsa de representants de les consultes dels barris ha mostrat els gots comunicants entre les diferents iniciatives. “Solament són els primers passos de camí que no té volta enrere”, ha afirmat Cristina, de la plataforma Consulta Popular Monarquia o República del proper 2D.

Per René, integrant de l’assemblea de Vallekas Decideix -consulta pionera realitzada en el mes de juny- i participant també de la consulta realitzada en Vicálvaro dissabte passat -en la qual gairebé tres mil persones van dir ‘Sí’ a la República-, “el moviment estudiantil ha jugat sempre un paper històric en tot procés de canvi polític”.

Et pot interessar (en castellà): Vicálvaro 24N, tret de sortida a desenes de consultes sobre la monarquia en tot l’Estat

En la roda de premsa també ha participat Rosa García Alcón, represaliada en la dictadura, una de les querellants contra Billy “el niño” i integrant de l’Associació d’expressos del franquisme La Comuna: “Em fa il·lusió veure que estudiants una altra vegada estan en la punta de llança. Com “comuneros” estem encantats de recolzar aquesta iniciativa, i que podem passar el testimoni, encara que no anem a deixar de lluitar”.

Les estudiants que organitzen les consultes sobre la monarquia han donat el seu suport lluites obreres en curs com Amazon i Coca-cola. I també han rebut la solidaritat, perquè “al final les nostres lluites no són tan diferents”, com va explicar Luis Miguel Ruíz, delegat per CGT en el comitè d’empresa d’Amazon San Fernando. “És una iniciativa que hem de recolzar tots, tant el moviment obrer, com el de dones, tots els moviments, perquè tots tenim dret a decidir”.

Daniel Sorbino, dels combatius espartanos de Coca-cola Fuenlabrada, també presents en la roda de premsa, va expressar igualment el seu suport: “Venim a recolzar el referèndum de totes les universitats sobre monarquia o república, hem d’anar tots a votar i recolzar aquest moviment”.

Disposats “a decidir-ho tot”

Les i els estudiants que van prendre la paraula en la roda de premsa van mostrar la força del jove moviment i la seva disposició a “decidir-ho tot”. “Hem obert la primera bretxa, però això no es queda aquí”, ha afirmat Marta Matías, de la Universitat Carlos III de Madrid, qui han afirmat també que “el 80% de la població no ha pogut formar part de la decisió del model d’Estat”.

Una perspectiva també defensada per Sergi, de la Universitat de Barcelona (UB), qui va recordar que a “Espanya tenim una Monarquia que no va ser votada pel poble i que no està legitimada per part de la societat”, abans de carregar contra la repressió del Règim per “acabar amb qualsevol moviment que qüestioni el model d’Estat actual”, com es va demostrar en la brutal repressió soferta pel poble de Catalunya durant el referèndum celebrat el passat 1-O.

Per a Mari Carmen Romera, de la Universitat d’Alacant, els estudiants han estat sempre “pioners en els canvis socials”, com ja ho va mostrar el 15-M. Una reflexió amb la qual ha coincidit Jorge, representant de la Universitat de Saragossa: “El moviment estudiantil sempre ha tingut un gran paper a qüestionar la corona” i “aquest gran moviment que està sorgint ha d’aprofitar-se per reprendre, desenvolupar i massificar el moviment estudiantil”.

Per a Pablo, de la Pompeu Fabra de Barcelona, “el referèndum de l’1-O ha estat el major afront que s’ha fet a la monarquia i al Règim” i en virtut d’això “Catalunya està perduda totalment per a la monarquia i per a Felipe VAIG VEURE" després del discurs del rei l’endemà passat de l’1-O. “El moviment contra la monarquia que es desperta és una gran notícia” i “cal unir a tots els pobles d’Espanya contra el Règim del 78”.

Es prepara un "desembre calent", ha definit Vicky, representant de la plataforma que realitzarà la consulta a la Universitat Complutense de Madrid (UCM). “Est és un sistema que ens mata, per això ens vam sumar a les companyes de Referèndum UAM, perquè no volem canviar un símbol, sinó decidir-ho tot”.

Davant les preguntes de la premsa sobre les mesures de control en les votacions, les estudiants han advertit que no és possible utilitzar els censos per la llei de protecció de dades, la qual cosa pot comportar multes milionàries i procés judicials. Però que, de totes maneres, s’utilitzessin mecanismes per garantir la seguretat de la votació. I en qualsevol cas, “les exigències de control i que tot sigui assegurat l’hi transmetem a les institucions, a veure si es decideixen a fer un referèndum vinculant”, han ironitzat.

“Estem fent història”

Ja en el tancament de la roda de premsa, Lucía Nistal, portaveu del referèndum de la UAM i una de les persones que va donar inici a tot el moviment, ha afirmat amb convicció: “Crec que estem fent història”.

En una reflexió general, Nistal ha sostingut que “no solament volem opinar”. “Les noves generacions exigim el nostre dret a decidir; decidir si volem seguir mantenint aquesta monarquia anacrònica, antidemocràtica, corrupta, patriarcal en la seva essència, hereva del franquisme”. I no només “triar la forma d’Estat”, ha afirmat, sinó també “parlar de les relacions entre els pobles de l’Estat, de si volem pagar un deute que no ens pertany, dels estudis, de la casta judicial i política que governa per a la banca mentre persegueix als activistes, del tancament dels CIES o atendre les demandes de les dones”, entre altres exigències del dret de la joventut a “decidir-ho tot”.

Roda de Premsa #ReferendumUni :. "Ja és hora que puguem opinar després de 40 anys... però no solament volem opinar, també volem decidir. Les noves generacions exigim els nostres dret a decidir" Lucía, plataforma @*ReferendumUAM

Per a aquest objectiu “no ens val una reforma de la constitució pactada en despatxos, no ens anem a anar a casa i deixar el nostre futur en mans dels de sempre”, ha assegurat. “Com plantegem en la segona pregunta de la nostra papereta, és necessari que s’obrin processos constituents, lliures i sobirans, on puguem discutir-ho tot”. Per aconseguir-ho, el moviment ha de continuar “coordinant-se a nivell estatal” i buscar “la confluència amb els processos d’organització de consultes dels barris, amb l’enorme moviment de dones imparable, amb els i les treballadores en lluita, amb els i les migrants, amb la classe treballadora en lluita, perquè si ens unim tots els que no estem disposats a seguir sent súbdits ni de la seva majestat, ni de cap règim que ens condemna a la precarietat i l’opressió, ningú ens va a poder parar”.

A dies de l’aniversari dels 40 anys de la Constitució i el Règim del 78, les i els estudiants que impulsen el moviment de referèndums estan convençuts que “ja és hora” que puguin opinar, “després de 40 anys de monarquia imposada”.

El primer referèndum de l’onada de consultes tindrà lloc aquest dijous 29 a la Universitat Autònoma de Madrid (*UAM) i li seguiran les consultes del 2D en barris i districtes de Madrid, els de el 4D en la Pompeu Fabra, la UB, la Carlos III i Vigo, del 12D en la *UCM-*UPM, a Saragossa i a la Universitat d’Alacant i uns altres que encara no han definit data.

Et pot interessar: Que la joventut sigui la punta de llança per acabar amb el règim monàrquic i poder decidir-ho tot!


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna