×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El tancament dels centres educatius profunditzarà en la crisi social a Catalunya

És necessari un pla de xoc per evitar que el tancament dels centres educatius a Catalunya profunditizin en una crisi social encara pitjor per a les families de classe treballadora.

Àngels Vilaseca

dijous 12 de març de 2020
Facebook Twitter

En la segona compareixença d’urgència per a abordar la crisi del Covid-19, el president de la Generalitat Quim Torra ha decretat el tancament de tots els centres educatius de Catalunya a partir del divendres 13 de març, com a part del pla de seguretat que ha passat aquest dijous a la fase 1 d’emergència. Una mesura que afectarà 1.800.000 alumnes i més de 100.000 docents.

Catalunya és la quarta CCAA que aplica aquesta mesura per a evitar que es propagui el coronavirus i ho fa després que els centres d’Igualada prenguessin la mesura durant el dia d’ahir per l’aparició d’un nou brot que va causar tres morts. En aquests moments, a Catalunya se superen els més de 300 casos d’infectats, tan sols per darrere de Madrid, País Basc i La Rioja.

No obstant això, com ja ha ocorregut en les altres zones on s’ha aplicat, la mesura de tancar tots els centres educatius, des dels 0 anys fins a la universitat, és una de les que més perjudicarà les famílies assalariades.

I és que es tracta d’una mesura presa sense atendre les seves conseqüències directes en els sectors més humils. El tancament dels centres escolars és una mesura que colpeja de ple a les famílies treballadores. Les que no poden pagar un servei de cangur i tenen els treballs més precaris, on ni el tele-treball ni la conciliació d’horaris són possibles.

Però les dificultats per a atendre els fills pot tenir conseqüències encara més greus, si finalment s’acaba recorrent als avis i àvies, ja que es tracta de deixar a una de les poblacions de major risc amb un dels sectors més asimptomàtics, els nens i nenes, però igualment transmissor.

Per a poder atendre la "conciliació familiar" amb el tancament dels centres educatius, tal com ho han expressat des del Govern, les mesures que s’implementaran són la flexibilitat de la jornada laboral, sense tenir en compte si això implica reducció salarial i sense definir quin grau d’obligació tindran les empreses per a acatar-la, a més d’impulsar el tele-treball, una altra mesura que difícilment es pugui aplicar en la majoria dels treballs més precaris.

A més, aquesta mesura afectarà especialment les dones treballadores. Encara que la taxa d’ocupació femenina ha aconseguint el 61%, és a dir, sis de cada 10 dones en edat de treballar (entre els 16 i els 64 anys) està ocupada, les dones continuen sent majoria entre les persones amb jornada a temps parcial (3 de cada 4). Això és important, ja que com deia en un recent article Josefina L. Martinez, s’evidencia la relació que existeix entre precarietat laboral i cures feminitzades.

Et pot interessar: Les netejadores contra el coronavirus

Per tot això, és necessari establir com a obligatori que totes les empreses facilitin una llicència amb sou a un dels membres de la unitat familiar per a la cura de menors. Una llicència que no hauria d’implicar cap mena de perjudici ni reducció salarial, com succeeix amb les baixes mèdiques o les excedències per a la cura de familiars.

D’altra banda, que passarà amb els milers de llocs de treball que depenen dels centres educatius? És el cas dels monitors de temps extra-escolar, dels vetlladors, personal de cuina o el Personal d’Administració i Serveis de les universitats.

És necessari també lluitar per garantitzar el 100% del salari o la prohibició dels acomiadaments que és puguin derivar del tancament dels centris durant aquest temps.

Una altra qüestió important és la millora dels condicions laborals de treballadores de la llar, cuidadors a domicili i cangurs que cuidin a nens, personis majors i malalts, ja que també s’han tancat tots els casals de gent gran i les residències geriàtriques no acolliran nous ingressos fins a nou avís. En aquests dies s’està multiplicant la demanda d’aquests treballs, en condicions d’extrema precarietat i sense condicions sanitàries adequades.

Sens dubte, totes les mesures presentades durant el dia d’avui per part del Govern de la Generalitat van destinades a pal·liar la crisi que suposa per a la patronal catalana, recaient en la classe treballadora i els sectors populars el cost d’aquesta nova crisi.

Et pot interessar: Set mesures que el Govern no proposa per pal·liar la crisi del coronavirus a Catalunya

Davant tot això, perquè la patronal no aprofiti aquesta nova crisi per a fer negoci i augmentar els seus beneficis a costa de la classe treballadora, és necessari avançar en un pla de xoc amb mesures destinades a protegir la classe treballadora i les majories socials.


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas | @mangic_cv

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%