×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Estrasburg avala les devolucions en calenta; guàrdies civils i policies celebren

El Tribunal Europeu de Drets Humans rectifica la seva condemna a Espanya en 2017 i sentència que l'Estat no va vulnerar la convenció europea amb l'expulsió automàtica de dos migrants en 2014 en la tanca de Melilla. Guàrdies civils i policies celebren la fallada.

EsquerraDiari.cat

divendres 14 de febrer de 2020
Facebook Twitter

Per al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg (França), les devolucions en calenta de migrants són legals i no vulneren els Drets Humans. Així ho diu una fallada de la Gran Sala del Tribunal aquest dijous en un inesperat canvi de criteri.

La sentència, que és definitiva, revoca una decisió anterior del Tribunal en la qual es condemnava a Espanya per l’expulsió automàtica al Marroc de dos joves d’origen subsaharià després de saltar la tanca de Melilla en 2014. Ara els 17 jutges de la instància superior consideren per unanimitat que Espanya no va violar la prohibició de realitzar expulsions col·lectives que figura en la Convenció Europea de Drets humans ni l’article 13 que recull el dret a un recurs efectiu.

Segons el text de la fallada, els dos joves migrants, que van demandar a Espanya davant el TEDH, "es van posar ells mateixos en una situació d’il·legalitat", en accedir "a llocs no autoritzats" i "recorrent a la força", tal com va defensar el representant del Govern espanyol en la vista pel recurs a la condemna que va interposar el PP i que va mantenir Pedro Sánchez en arribar a la Moncloa, malgrat qualificar aquestes pràctiques d’inconstitucionals i de portar en el seu programa la seva eliminació.

És a dir, els jutges consideren que els demandants en realitat “van decidir no utilitzar els canals legals existents que permeten l’accés regular al territori espanyol” pel que “suposant que volguessin fer valer els seus drets en virtut de la Convenció” haurien d’haver utilitzat primer els marges que marca la llei per a entrar a Espanya. Per això, el fet que no s’hagin beneficiat d’aquests drets “és conseqüència del seu propi comportament”.

Segons han resolt els magistrats, no va haver-hi violació de l’Article 4 del Protocol 4 del Conveni Europeu de Drets Humans, que prohibeix expressament les "expulsions col·lectives d’estrangers", ni tampoc va haver-hi violació de l’Article 13, que reconeix el dret a un recurs judicial efectiu a tota persona "els drets i les llibertats de la qual hagin estat violats", com va entendre que era el cas de tots dos migrants en 2017.

Guàrdies civils i policies celebren la fallada

“Policies i guàrdies civils estan d’enhorabona”, escriu Okdiario, en referència a com ha estat rebuda la notícia de la fallada d’aquest dijous de la Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que avala les ‘devolucions en calenta’ a la frontera de Melilla.

En un comunicat, l’associació de guàrdies civils AUGC ha valorat el canvi de criteri d’Estrasburg per a “recolzar” l’actuació policial en l’expulsió immediata de dos immigrants que van saltar la tanca de Melilla en 2014, en entendre que “es van posar ells mateixos en una situació d’il·legalitat en accedir a llocs no autoritzats recorrent per força”.

La AUGC ha reiterat la seva comanda al Ministeri de l’Interior de “majors garanties jurídiques per al treball dels guàrdies civils a la frontera” i insisteix que aquesta sentència “ha d’implicar un canvi en la legislació en matèria immigratòria en la qual quedi clar el protocol d’actuació dels agents enfront de l’entrada irregular de migrants al territori espanyol”.

Des de la Policia, el SUP ha sostingut que “sempre” ha defensat la legalitat de les actuacions dels companys a les fronteres terrestres de Ceuta i Melilla amb el Marroc. Per a ells, el Tribunal Europeu de Drets Humans confirma que “van ser els assaltants del clos fronterer els qui es van posar en risc ells mateixos”.

La fallada, diu l’organització policial, el que fa és “desmuntar les campanyes reiterades de determinats col·lectius” que han intentat desqualificar l’actuació policial en frontera i també “esmenar la política espanyola en matèria de seguretat fronterera”.

Quan s’acaben de complir sis anys del brutal assassinat de 15 immigrants que tractaven d’arribar a Espanya per la platja del Tarajal a Ceuta i van ser rebuts per la Guàrdia Civil amb pilotes de goma i pots de fum quan encara estaven en la mar morint ofegats, resulta indignant que les forces repressives demanin encara més “via lliure” per a fer devolucions en calenta i que parlin de “campanyes” quan l’única cosa que han demostrat ha estat brutalitat i racisme.

Una fallada esperada pel Ministeri de l’Interior

Aquest pronunciament ha estat llargament esperat pel Ministeri de l’Interior per a determinar si compleix o no la seva promesa de derogar la figura legal que empara els oficialment anomenats “rebutjos en frontera”, per la qual cosa s’espera que ara no s’obri la via de la supressió i que el Govern continuï fent el que de fet estava fent: devolucions en calenta. Només que aquesta vegada aparándose en què les resolucions de l’alt tribunal europeu són d’obligat compliment, encara que existeixen fórmules àmpliament utilitzades per altres països per a retardar o qüestionar la interpretació d’aquest pronunciament judicial.

Les devolucions sumàries van trobar suport normatiu en la Llei de Seguretat Ciutadana de 2015 mitjançant la figura jurídica de nova creació anomenada «rebuig en frontera». Es refereix a l’acte de lliurar sobre la marxa al Marroc als migrants interceptats en el salt del clos fronterer que separa Ceuta i Melilla del país africà veí, alguna cosa que l’Executiu de Sánchez ha practicat en nombroses ocasions des del començament del seu primer mandat al juny de 2018.

Serà aquest el nou gripau que s’empassaran els ministres i ministres d’Unides Podem en el govern de coalició o protestaran contra aquesta mesura racista i reaccionària?


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna