×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Les estudiants de la universitat volen anar a la vaga aquest 8M

Contra el pin parental, per educació sexual, per a bandejar la precarietat, per una educació pública i gratuïta lliure de masclisme i LGTBIfobia. Perquè els canvis no vénen de dalt, sinó que es conquisten, perquè els gestos del govern no basten, contra la violència de gènere… Les estudiants tenen motius de sobres per a anar a la vaga aquest 8M.

Lucía Nistal

divendres 24 de gener de 2020
Facebook Twitter

S’acosta el 8 de març i la discussió sobre la vaga està oberta. En molts territoris les assemblees feministes han decidit reprendre la vaga de cures, de consum, estudiantil i laboral. És el cas de CatalunyaDes d’Esquerra diari hem parlat amb estudiants d’universitats de Madrid per a preguntar-los la seva opinió sobre la necessitat de la vaga en tots els seus eixos aquest 8M., per exemple, que va decidir que enguany convoquen vaga no un dia sinó dos: 8 i 9 de març, ja que el 8 és diumenge, obrint la possibilitat de portar la vaga a centres de treball i estudis el dilluns 9. D’altra banda, el sindicat d’estudiants ha convocat vaga el 6 de març contra el pin parental

Des d’Esquerra Diari hem parlat amb estudiants d’universitats de Madrid per a preguntar-los la seva opinió sobre la necessitat de la vaga en tots els seus eixos aquest 8M.

Irene és estudiant de la UAM d’Educació Infantil i representant a la Junta de la facultat d’Educació. Milita en una agrupació de dones, Pa i Roses, i diu que troba motius de sobres a la situació del sector educatiu per a anar a la vaga: “L’educació, i en concret l’Educació Infantil, està àmpliament feminitzada i cada vegada més precarizada a causa de les múltiples retallades en educació i en el sector privat per les reformes laborals del PP i PSOE. Aquest 8M hem de mobilitzar-nos per a acabar amb les reformes laborals per complet, no sols alguns aspectes, per a revertir les retallades i avançar a conquistar una millor educació pública”.

Com a futura mestra d’Educació Infantil, ho té clar: “Enguany hem de sortir als carrers per a lluitar també per una educació lliure de masclisme i de discriminació implantant plans d’educació afectiu-sexual en els centres escolars i de treball. El que necessiten les noves generacions no és un pin parental, és educació sexual, contra la violència masclista i la LGTBIfobia, és una aula amb calefacció a l’hivern, és no estar massificats, mitjans per a atendre la diversitat, un professorat que no estigui desbordat… Per a això és necessari trencar amb els acords de l’Església i l’Estat, acabar amb el finançament a l’escola privada i concertada i invertir en una educació pública, laica, gratuïta en tots els nivells i de qualitat”.

Ana és estudiant de tercer curs del grau d’Estudis Internacionals i representant del Claustre. Ella també veu al seu voltant una feminització de la precarietat: “Els treballs de neteja i cures estan altament feminitzats i són dels més precaris, sobretot pel poc valor que se’ls dóna a nivell social. Tot això mentre persisteix la doble càrrega de treball a casa, clar. El treball reproductiu i molts dels treballs més precaris que fem les dones no paren el diumenge. Aquest és un altre bon motiu per a fer vaga enguany, encara que el 8M sigui un diumenge”.

Com a universitària, considera que hi ha molts motius per a sortir a lluitar: “Per a pagar les taxes, gens barates, els treballs que trobem són com menys precaris i la universitat poc ajuda en la conciliació d’estudis i treball. Les beques són insuficients i per això demanem una universitat pública de debò: gratuïta per a totes, amb qualitat laboral per a les seves treballadores, docents i investigadors, sense externalitzacions i que no se subordini als interessos de grans empreses”.

"Per això aquest 6M hem de parar cada institut i cada universitat, contra el pin parental, com diu la convocatòria del sindicat d’estudiants, sí, però també per a eliminar les taxes i que no depenguem de treballs precaris per a estudiar, contra la privatització dels serveis dels nostres centres que precarizan encara més els treballs més feminitzats com els de neteja. Aquest 6M no val amb llançar una convocatòria, hem d’organitzar assemblees en cada centre, perquè juntes, estudiants, treballadores i docents assegurem una vaga que deixi clar que les dones barallem per una educació pública de qualitat i sense precarietat", agrega.

María, estudiant de Belles arts de la Universitat Complutense explica per què s’hauria de anar a la vaga aquest 8 de març: “Des de la UCM considerem important realitzar la vaga del 8m per múltiples raons. A la universitat pública, que hauria de ser un espai per al debat i organització del moviment feminista estudiantil, la casta universitària s’atrinxera en el poder i es cobreix l’esquena impedint per diverses vies que tinguem poder de decisió dins de les seves institucions. Resulta cada vegada més complicat disposar de llocs i de temps per a l’autoorganització, des de dalt es fa el possible per evitar que parlem, que qüestionem i que lluitem. Tanmateix, això no detindrà la nostra obstinació per aconseguir una universitat sense empreses, igualitària i lliure de violències”.

I afegeix: “Volem anar a la vaga el diumenge 8 de març, i reivindicar que existeixin organismes independents dels governs de les facultats”.

“La realitat és que les unitats d’igualtat d’aquestes serveixen de poc més que de façana, però estan buides de contingut. Nosaltres volem comissions de dones formades per treballadores, estudiants i professores que es facin càrrec de les qüestions de gènere dins de les facultats. Amb aquestes comissions i gràcies a l’autoorganització lluitarem contra la violència de gènere i les diferents opressions per a fer nostra una universitat pública que qüestioni profundament el sistema heteropatriarcal del qual s’alimenta el capitalisme, una universitat pública on puguem decidir”, sosté María.

Andrea està estudiant el màster en Formació de Professorat en la UAM i també va ser electa com a representant en la Junta de la facultat d’Educació per les llistes de “Revoluciona la teva universitat”, impulsades per Pa i Roses i l’agrupació Contracorrent. Ella relaciona els motius per a anar a la vaga amb la seva desconfiança en el nou governo PSOE-Podemos: “Aquest 8M és el moment de demostrar que no tenim cap confiança en aquest anomenat ‘govern progressista’, ja que les dones treballadores i els sectors més oprimits i explotats no veurem cap millora substancial en les nostres vides si no es prenen mesures com derogar totalment les reformes laborals que semblen totalment fora d’agenda. No n’hi ha prou amb ‘pressionar als carrers’ amb una manifestació —a la qual per descomptat no faltaré—, el moviment de dones no té res a esperar d’un govern que promet mantenir els plans neoliberals de la Unió Europea. Hem de desenvolupar els nostres propis mètodes de lluita”.

Explica a més la necessitat d’enfrontar a l’extrema dreta des de l’autoorganització: “És probable que Irene Montero com a ministra d’igualtat ofereixi gestos simbòlics a favor de la lluita feminista, i fins i tot algunes mesures legislatives que es vénen reclamant, però, quan es tracta de plantar cara a l’extrema dreta, donar la batalla cultural no és suficient”, diu.

Andrea ho deixa clar: “Per exemple, hem d’enfrontar el pin parental, sí. Però també hem d’exigir la separació de l’Església de l’Estat, aquesta institució reaccionària i homòfoba que es finança amb diners públics”.

Per això, és “fonamental fomentar l’autoorganització en cada centre d’estudi i de treball —sosté l’estudiant—. Les polítiques de moderació i continuismo que s’anuncien amb el nou govern només faran créixer posicions com les de VOX i el PP. A l’extrema dreta la pararem amb organització i lluita. Per això, aquest 8M hem d’anar a la vaga”.


Facebook Twitter

Lucía Nistal

Madrid

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna