×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

6 de desembre? Res a celebrar, no volem uns altres 40 anys del mateix

Un altre 6 de desembre, una altra celebració de la “sacrosanta” Constitució. El govern, l'oposició i tots els partits d'ordre a felicitar-se per l'arribada de la democràcia. Però, Què va ocórrer durant la transició? No volem altres 40 anys del mateix: de Corona imposada per Franco, d'IBEX, d'un vot cada 4 anys i que facin política per nosaltres.

EsquerraDiari.cat

dimarts 6 de desembre de 2022
Facebook Twitter

Un altre 6 de desembre, una altra celebració de la “sacrosanta” Constitució. El Govern, l’oposició i tots els partits d’ordre a felicitar-se per l’arribada de la democràcia. Però, Què va ocórrer durant la transició?

Bé, diuen que Franco va morir en el llit, en pau. I en el llit pot ser, però en pau, poc: caldria recordar les mobilitzacions i vagues que empenyien contra el règim.
I caldria recordar també el paper desmovilitzador d’organitzacions com el PCE, manant a la gent a manifestar-se pacíficament en silenci, per a demostrar la seva lleialtat al nou règim i que els deixessin el seu tros del pastís. Ai, què podria haver sortit d’aquest procés si s’hagués imposat l’ímpetu dels de baix que somiaven un món nou…

Diuen que la Constitució “ens la vam donar entre tots”, però un parell de coses: generals del franquisme van escriure a porta tancada articles com el de la unitat d’Espanya i el de la monarquia; van ficar la monarquia en el pack perquè sabien que si no perdien; va haver-hi una operació de xantatge i campanya de por que va envoltar la votació; ens han imposat aquesta constitució a les generacions futures.
És innegable que va haver-hi canvis després de la mort de Franco imposats per les mobilitzacions i les organitzacions obreres i populars, però negar els grans fils de continuïtat i reivindicar l’engany de la transició i la constitució ens desarma.

Avui reivindica el seu paper orgullós el PCE. El seu Secretari General, Enrique Santiago, va dir en xarxes: “No podem deixar de recordar el sacrifici del PCE i l’esquerra per a portar la reconciliació i democràcia a Espanya”, i el que van portar va ser més dictadura del capital que democràcia, amb els diners en les mateixes mans que durant el franquisme, monarquia, bandera monàrquica tacada de sang, la constitució que el confirma i el tancament d’una crisi del règim que obria una oportunitat de transformació social que va quedar en engrunes.

També van continuar els mateixos jutges, policies i torturadors, que van gaudir d’impunitat i fins i tot premiats amb medalles. Així s’explica com el règim del 78 va continuar sent terriblement repressiu, i podem parlar dels GAL, de presos per lluitar o fins per criticar a la corona, o dels crims a la frontera...

Avui, els qui reivindiquen la Transició i la Constitució, el PCE i Unidas Podemos, són els qui van ajudar a tancar l’última gran crisi del règim del 2008, per a portar altres 40 anys de més del mateix: de corona imposada per franc, d’IBEX, d’un vot cada 4 anys i que facin política per nosaltres.

No volem altres 40 anys del mateix, volem decidir, volem decidir-ho tot, i per això continuarem barallant per construir una esquerra que, en lloc de reconstruir aquest règim a cada crisi, es proposi trencar-lo en trossos i construir sobre les seves ruïnes.

Feliç 6 de desembre.


Facebook Twitter
El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts