×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

7 motius per anar a la vaga educativa

Ens han intentat vendre que la vaga educativa és per l’avançament del calendari escolar, però són molts els motius que, des de setembre del 2020, el personal docent i no docent, té per anar a la vaga.

Verónica Landa

dilluns 14 de març de 2022
Facebook Twitter

Des d’avui i durant els pròxims dies (15, 16 i 17 i 29 i 30 de març) es produiran unes històriques jornades de vaga, convocades per tots els sindicats d’ensenyament, i que està suposant un moviment d’autoorganització als centres per part del personal docent, no docent i la comunitat educativa.

Però, quins són els motius per la vaga?

Les retallades

No són noves, l’educació pública i els seus treballadors i treballadores les pateixen des de fa anys, aplicades per governs centrals i autonòmics. Des de la comunitat educativa porten anys demanant el 6% del PIB, tal com estableix la Llei d’Educació de Catalunya (LEC).

La gestió de la pandèmia a les escoles

Des del departament d’Educació, durant tota la pandèmia, han fet protocols sanitaris sense els recursos necessaris. El personal docent i no docent no hem tingut les EPI’s necessàries, les instal·lacions no s’han adequat al que es necessitava, no hi ha hagut millores en la ventilació i no s’ha protegit al personal vulnerable, tant el treballador com l’alumant.

Et pot interessar: L’Educació en peu de guerra! Envia’ns els teus motius pels quals faràs vaga

A més, hem de recordar que Catalunya va ser l’única comunitat que va mantenir les oposicions del 2020 que es van acabar fent al gener de 2021, en ple temporal de neu i fred, fent els exàmens en aules saturades i amb finestres obertes.

Canvis a l’FP

Es canvien les orientacions curriculars a la Formació Professional, afavorint la mà d’obra barata que serveixi a aquest sistema capitalista mentre es precaritza la vida de la joventut precària.

La Llei Iceta

Els i les interines porten anys en frau de llei, exigint una solució per estabilitzar la seva feina i acabar amb aquestes situacions. La Llei Iceta va generar molta crítica i reacció contra seva perquè no suposava realment una solució a aquesta situació. A més, com es va dir que es modificarien les oposicions docents per adaptar-les a aquesta nova normativa -cosa que encara no s’ha definit- es va generar enfrontament entre qui es interí i qui es substitut o no és docent encara i vol presentar-se a oposicions. Però aquest fals enfrontament deixa de banda el punt clau: que cal contractar més personal docent, que no és una baralla per unes quantes places, que s’ha de lluitar per l’estabilització dels interins a la vegada que assenyalem que cal contractar, en condicions no precàries i de manera fixa, a més docents per poder baixar les ràtios i donar una educació de qualitat.

Canvi de currículum a partir del pròxim curs

Un canvi de currículum que no ha tingut en compte les opinions, experiències i necessitats de qui finalment aplica aquest currículum dia a dia a les aules. Que a més, retalla hores de matèries que sempre han estat al punt de mira, com socials, filosofia o llengües. Aquestes hores que es retallen, cada centre podrà decidir que fer amb elles, si potencia unes matèries o un altres, i la contractació per cobrir-les serà competència directa del centre. En definitiva, una mesura que aprofundeix la segregació escolar i la contractació a dit.

Exigència del C2 de català

A partir del 2024, el Departament vol posar com a criteri obligatòria que tots els docents es treguin el C2 de català. L’argument és que es una mesura per combatre el descens de l’ús del català. Però la realitat és que al Departament l’ús i l’ensenyament del català l’importa de cara a la galeria: demanarà el C2 mentre tanca aules d’acollida, manté ràtios impossibles per tenir en compte les necessitats de l’alumnat, té externalitat el personal de reforç educatiu, etc.

Avançament del calendari escolar

Arribem al motiu que més han visibilitat els mitjans. El que no diuen és que aquest avançament, a banda del caos organitzatiu que suposa per l’inici de curs -més del que ja es generava any rere any-, està avalat per la Fundació Bofill, una fundació privada vinculada a empreses del lleure; sí, aquelles empreses privades que tenen a les seves treballadores en condicions totalment precàries i que es lucren mantenint privatitzat un servei que hauria de ser públic.

Sobren els motius per anar a la vaga: tot el suport al personal docent en lluita!


Facebook Twitter

Verónica Landa

Barcelona | @lierolaliero

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso