×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“A sis anys sense vaga general en l’Estat espanyol, aquest 8M la convoquem les dones”

Aquest dimarts 6 de març, a Barcelona, les dones de Pan y Rosas juntament amb Les Kellys, estudiants, joves de Telepizza i treballadores migrants vam realitzar un gran acte cap a la vaga del 8M.

Cynthia Lub

dimecres 7 de març de 2018
Facebook Twitter

Després de setmanes d’intensa activitat preparant la vaga en les facultats, els carrers, els centres de treball, col·legis, hem realitzat el nostre acte central aquest dimarts 6 de març, a sala plena en un aula gran de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Podeu veure el video sencer aquí.

L’acte va començar amb la intervenció de Raquel, jove precària de Telepizza organitzada en la Secció Sindical de CGT, qui va explicar les condicions de precarietat que viu avui la joventut en centres de treball de menjar rapid, alhora que va denunciar especialment les condicions de discriminació i la bretxa salarial que sofreixen les dones.

“Jo com a dona, jove i també estudiant animo a totes les meves companyes i als meus companys al fet que s’uneixin a la vaga i que tots junts lluitem contra la precarietat laboral que afecta de manera més directa a les dones, les joves i a les migrants”, va sentenciar al final de la seva intervenció.

En aquest acte també es va presentar un bonic curtmetratge sobre Les Kellys, les cambreres que netegen els hotels, “Organitzar l’impossible” de Tonina Matamalas i Carme Gomila. En finalitzar van parlar elles mateixes, començant per Miriam i Silvia, explicant els motius pel que Les Kellys faran vaga: “Els treballs més precaris recauen sobre les dones", va anunciar Silvia qui va descriure les brutals condicioni laborals i totes les malalties que comporten. “El 97% de les cambreres d’hotels som dones. Tenim la ferma convicció que hem de lluitar contra la precarietat, l’esclavitud del Segle XXI”, va dir Miriam.

Van continuar les dones immigrants de Pan y Rosas, "Les treballadores immigrants sofrim triple explotació per ser dones, treballadores i immigrants", "Hi ha treballadores que fan 12 hores per 600 euros per aconseguir els papers", va dir Rita, empleada domèstica de Pan y Rosas.

"Les treballadores domèstiques no tenim atur, estem de mitjana més de 14 hores treballant en una casa i amb salaris mínims de pena. Acabem vivint la vida dels caps; no descansem en tota la jornada", va explicar molt emocionada Vilma, empleada domèstica de Pan y Rosas.

Rita va explicar que "La racista llei d’Estrangeria per a les treballadores immigrants suposa aguantar en treballs precaris per aconseguir els papers. Pararem aquest #8M per totes les treballadores que no poden. Pararem contra l’esclavitud moderna que és el treball domèstic".

Finalment va parlar Marta Clar, qui va explicar les demandes de les dones en el moviment estudiantil i per què Pan y Rosas és part activa de la vaga del 8M. “A sis anys sense vaga general en l’Estat espanyol, aquest 8M la convoquem les dones”, va sentenciar Verónica Landa, estudiant de Pan y Rosas.

Pan y Rosas va recórrer amb xerrades, actes i assemblees algunes facultats de la Universitat de Barcelona com Mundet, Diagonal, Raval, en la Pompeu Fabra o la UPF. En col·legis secundaris del Prat. També al costat de les treballadores immigrants de Pan y Rosas, les empleades domèstiques, Les Kellys Barcelona o les joves precàries de Telepizza hem impulsat una campanya per difondre que, aquest 8M, les dones volem parar-ho tot juntament amb la classe treballadora i la joventut.

Una intensa activitat que hem realitzat també a Madrid, Saragossa, Burgos i Vigo amb desenes de xerrades, actes i assemblees.

Una vaga de dones, una vaga general

El debat que es va desenvolupane en l’acte és el que recorre avui a tot el moviment feminista i de dones: vaga mixta o no mixta? general o de dones?

Moltes dones acorden que la clau d’aquesta vaga serà visibilizar l’enorme rol que tenim les dones als centres de treball, en la tasques de cures i domèstica i en el funcionament quotidià de la societat. La qüestió és com?

Per a les dones de Pan y Rosas l’important és qüestionar tot un sistema patriarcal basat en les més profundes de les desigualtats del sistema amb el qual conforma una gran aliança: el capitalisme. Creiem que en aquesta vaga les dones hem d’encapçalar la lluita per les nostres demandes en aliança amb tots els sectors explotats i oprimits de la societat. I que si volem fer una veritable vaga, que toqui els guanys dels capitalistes, dels empresaris, hem de paralitzar tota la producció, els transports, els mitjans de comunicació al costat de tota la classe treballadora.

Lamentablement serà molt difícil ja que les direccions dels grans sindicats només convoquen un atur de dues hores i no una vaga general. Però indubtablement farem història amb una gran mobilització i aturades als centres de treball on es pugui, amb la força de les dones i els nostres companys.

I si volem acabar amb el sistema patriarcal, és necessari que els nostres companys treballadors, estudiants, etc, lluitin amb nosaltres contra el masclisme, per “Ni Una Menys” i contra tota la cadena d’opressions que sofrim les dones des de fa segles. Si els nostres companys, la joventut i el conjunt de la classe treballadora aixequen les nostres banderes, estarem més fortes per acabar amb aquest sistema capitalista patriarcal.

Aquest 8M la força de les dones té el desafiament d’encapçalar una gran mobilització que, mentre pren les banderes de la lluita contra el patriarcat, pugui canalitzar la ràbia de tota la joventut, els pensionistes, contra la precarietat laboral de milions, la lluita pels drets de les i els immigrants, els drets democràtics contra les lleis mordasses, la repressió al poble català i totes les demandes socials que posin en qüestió al Règim del 78, les seves institucions i els seus partits.


Facebook Twitter

Cynthia Lub

Doctora en Historia en Universidad de Barcelona (UB), especializada en clase trabajadora durante el franquismo y la Transición y en el estudio sobre género.

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques