×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Abascal vol construir un nou mur racista a Ceuta i Melilla, i que el pagui el Marroc

El líder de Vox ho diu en un llibre, però ja el plantejava en el seu programa electoral. El racisme institucional i la xenofòbia no és un programa exclusiu de la ultradreta, sinó de tot el règim espanyol.

EsquerraDiari.cat

dissabte 30 de març de 2019
Facebook Twitter

Foto: Santiago Abascal, el novembre passat, enfront de la tanca de Melilla.

Per a Santiago Abascal, el país veí envia “onades d’immigrants clandestins” cap a Espanya per a fer xantatge a la Unió Europea. És així que, seguint el camí de Trump als Estats Units i el seu mur amb Mèxic, el líder de Vox, planteja la construcció d’un mur a les fronteres de Ceuta i Melilla amb el Marroc “que potser hauria de pagar” el país veí.

Abascal opina que els murs només “serveixen en part” per a controlar els fluxos migratoris, per això sosté també que “l’Exèrcit hauria de vigilar totes dues fronteres fins que s’aixequi aquest mur” i rebre “les ordres necessàries” per a defensar-les.

I si faltava alguna mesura reaccionària, el líder d’ultradreta arremet també “contra les ONG que col·laboren amb les màfies i es van al litoral africà a recollir mercaderia humana”, mentre afirma que fa falta una legislació que llevant un “mur psicològic” davant els immigrants per a descoratjar la immigració dient-los que "mai" podran regularitzar la seva situació, ni els serà reconegut el dret d’arrelament, ni rebran ajudes socials ni targeta sanitària.

Abascal recita aquest veritable catecisme de racisme i xenofòbia en un llibre que recull les converses amb Fernando Sánchez Dragó titulat ’Santiago Abascal. España vertebrada’, editat per Planeta.

La notícia ha estat una veritable “operació de premsa”, tant per fer publicitat del llibre, que sortirà la setmana vinent, com per a la pròpia precampanya electoral de la ultradreta.

La realitat, no obstant això, és que el líder del partit ultradretà ja havia plantejat aquesta política reaccionària en el seu programa electoral de “100 mesures per a l’Espanya Viva”, presentat abans de les eleccions d’Andalusia en les quals Vox va obtenir representació parlamentària. Al punt 26, dins de l’apartat de Defensa, el document demana “enfortir les fronteres” i “aixecar un mur infranquejable a Ceuta i Melilla”.

El discurs a favor d’un mur ja havia estat assajat al juliol de l’any passat, després del reeixit intent d’unes 600 persones immigrants que van aconseguir saltar la tanca de Ceuta. Llavors el secretari general del partit, Javier Ortega Smith, es va traslladar al lloc per a reclutar nous afiliats i arengar a favor que “es construeixi un mur prou alt perquè la frontera no pugui ser saltada”. La frontera a Ceuta i Melilla ja està composta per tres tanques frontereres de sis metres d’altura.

Discurs xenòfob i ‘trumpisme’ ibèric

Segons Abascal, “en 2049, amb l’actual ritme demogràfic, la meitat de la població serà musulmana”, la qual cosa provocarà “una guerra civil soterrada” perquè, segons ell, es tracta de “dues cultures totalment enfrontades i incompatibles”. Un discurs completament racista i sense fonaments en la realitat, però no per això menys incendiari.

Aquest nou tribut a les ‘fake news’ del líder de Vox respon a la necessitat d’alterar la realitat que només una ínfima minoria de la població de l’Estat espanyol considera la immigració com un problema greu. Exactament el 1,6%, segons el CIS de febrer. La principal preocupació és l’atur (un 39,1%), seguida per la política en general, la corrupció i el frau o les dificultats d’índole econòmica.

El partit d’Abascal segueix d’aquesta manera el credo que va portar al magnat Donald Trump a la Casa Blanca, assessorat per l’ultradretà Steve Bannon.

Et pot interessar (en castellà): Diez cosas que tienes que saber sobre el muro de Trump

Bannon, que aquesta setmana va reivindicar des de Roma la irrupció de Vox dient que és “un gran admirador” i que el partit d’Abascal “ha empès a la resta de partits de dreta al costat nacionalista”, també és assessor de la xenòfoba ‘Lega’ del vicepresident Salvini i planeja l’expansió de la seva ideologia a la resta d’Europa amb el moviment The Movement. Els seus socis: la ultradretana Alternativa per a Alemanya, el president hongarès Víktor Orban o la francesa Marini Le Pen. I, ara, també Vox.

A la proposta del mur a Ceuta i Melilla, seguint amb detall la política estrella de Trump durant la campanya de 2016 de construir un mur a la frontera amb Mèxic -en permanent crisi i pel qual Mèxic ja ha dit que no pagarà ni un sol pes-, Vox ha sumat també la idea de “liberalitzar la tinença d’armes”. Un programa que comparteixen tant Trump -que ha fet bandera de la segona esmena de la Constitució nord-americana que permet als ciutadans portar armament- com Salvini a Itàlia -que acaba d’impulsar l’aprovació d’una llei que permet als italians disparar si són víctimes d’un intent de robatori en el seu domicili-. La idea ha espantat fins i tot fins al PP de Casado.

Una mesura a to amb els murs racistes de la Unió Europea

Encara que és evident que Abascal s’inspira en el mur de Trump per a plantejar la seva política, vist en retrospectiva el propi president nord-americà es va inspirar en les polítiques dels governs anteriors -com la tanca de més de 1.100 quilòmetres que travessa la frontera mexicana, construïda durant el govern demòcrata de Bill Clinton l’any 1993-, i especialment en les polítiques de la Unió Europea contra els immigrants.

En els últims anys no ha cessat de créixer la construcció de murs, tanques i filats que la Unió Europea ha aixecat contra el pas d’immigrants i refugiats. A part de les tres tanques que separen el Marroc dels enclavaments colonials espanyols a Ceuta i Melilla, hi ha murs i tanques a Grècia enfront de Turquia, a Hongria en varis de les seves bogues, així com en altres països balcànics, a França enfront del Regne Unit amb el nou mur de Calais. Construccions que van aconseguir un cost de més de 500 milions d’euros i que travessen 1.200 quilòmetres al voltant del continent.

Et pot interessar (en castellà): El muro de Trump ya existia en Europa

Mentre les morts al Mediterrani continuen augmentant per milers, l’única resposta de la Unió Europea davant la immigració deslligada per la fam, la misèria i les guerres que genera el capitalisme, ha estat de blindar i militaritzar encara més les seves fronteres.

En els últims anys, s’han produït brutals escenes de repressió contra immigrants, el desallotjament forçós de diversos camps de refugiats, massives deportacions i devolucions en calenta, mentre milers d’immigrants i refugiats estan tancats en els CIEs. O l’assassinat impune d’immigrants que intentaven travessar la frontera, com va succeir a la platja de Ceuta de Tarajal, on van morir desenes de persones a les mans de la Guàrdia Civil espanyola.

Juntament amb això, les lleis “antiterroristes” i l’augment de la seguretat per part dels governs europeus van encoratjar encara més la persecució, discriminació i criminalització contra la població migrant. Mesures repressives que no han fet més que enfortir els discursos racistes i el creixement de moviments d’extrema dreta al voltant d’Europa, com *Vox.

Un programa contra la política reaccionària de Vox i el conjunt del règim espanyol

El racisme institucional i la xenofòbia no és un programa exclusiu de la ultradreta. És una política del conjunt del règim polític imperialista espanyol i de la Unió Europea. Les principals mesures racistes i discriminatòries com els *CIES (veritables presons racistes), les expulsions en calenta, els murs i les concertines, ja han estat aplicades pels successius governs del PP i el PSOE.
El Govern de Pedro Sánchez, que avui molts presenten com un “mal menor” per a frenar a l’extrema dreta, manté les devolucions en calenta i les concertines en les tanques de les fronteres, continua obrint CIEs, bloqueja en els ports espanyols els vaixells de rescat de les ONGs -seguint, igual que proposa Vox, l’agenda política anti immigratòria i xenòfoba de Salvini a Itàlia- i aplica les lleis d’estrangeria, que condemnen a les immigrants a viure sense papers.

Et pot interessar: Sánchez pretén expulsar al Marroc a menors immigrants sense acompanyament

La joventut, el moviment de dones, les organitzacions obreres, de drets humans i de l’esquerra, han de denunciar aquesta agenda racista i xenòfoba. Enfront d’aquestes polítiques reaccionàries no pot haver-hi dubtes. És necessari aixecar un programa que comenci per defensar l’obertura de les fronteres, el lliure trànsit i plens drets ciutadans per a tots els migrants. Que plantegi també la derogació de la reaccionària Llei d’Estrangeria, el tancament dels CIEs (Centres d’Internament per a Estrangers), l’accés igualitari a la sanitat pública i els serveis socials, independentment de la situació administrativa de la persona. Un programa que digui no a la discriminació, expulsió i/o prohibició de la llibertat d’expressió i vestimenta en els centres de treball i estudi, independentment de la cultura i/o religió, i que acabi amb tota discriminació laboral mitjançant el racisme, la xenofòbia i la islamofòbia.

Al mateix temps, un programa per a enfrontar la política reaccionària de Vox i el règim imperialista espanyol contra els immigrants té no pot sinó denunciar que l’Estat espanyol manté enclavaments a Ceuta i Melilla, des d’on actua com a “gendarme” d’una franja de la frontera mediterrània d’Europa, amb les reaccionàries i racistes tanques per a impedir el pas d’immigrants.

Un poble que oprimeix a un altre poble mai podrà ser lliure. Per això és necessari lluitar contra l’imperialisme espanyol i les seves multinacionals, per la retirada de les tropes a l’estranger, per la devolució dels enclavaments colonials de Ceuta i Melilla, per la fi de la sustentació a règims reaccionaris com les monarquies àrabs, pel lliurament de les possessions de les multinacionals espanyoles espoliadores als diferents països on operen.

Els murs racistes com el que proposa Vox i les seves nefastes conseqüències només es poden derrocar amb l’aliança de la classe obrera, les dones, la joventut i les persones immigrants amb una política anti-capitalista i independent dels partits del règim.


Facebook Twitter
Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light