×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acampades d’estudiants amb Palestina denuncien el comunicat de la CRUE

Estudiants mobilitzats a les acampades i tancades en solidaritat amb Palestina, han manifestat públicament, en rodes de premsa i declaracions, contra el comunicat de la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Jaime Castán

dissabte 11 de maig
Facebook Twitter

Aquest dijous la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE) es pronunciava davant les reivindicacions del moviment estudiantil contra les complicitats de les universitats i els governs de l’Estat espanyol amb l’Estat d’Israel. A sis mesos del començament del genocidi a Gaza i en un moment crític amb l’ofensiva sionista sobre Rafah, les estudiants han fet un pas al capdavant aixecant acampades en més d’una desena de campus de tot l’Estat.

En el seu comunicat la CRUE es compromet a “revisar i, si és el cas, suspendre els acords de col·laboració amb universitats i centres de recerca israelianes que no hagin expressat un ferm compromís amb la pau i el compliment del dret internacional humanitari”. Unes declaracions que ràpidament han generat el rebuig del moviment estudiantil.

Des de l’acampada a la Universitat Complutense de Madrid, les estudiants denunciaven en roda de premsa les "múltiples paraules buides" i la hipocresia de la Conferència de Rectors: "no volem que els rectors ’revisin’ els seus contractes, sinó la ruptura total de relacions de tota mena".
Igual de contundents s’han mostrat les estudiants a València, Barcelona o Saragossa. Des de l’acampada a la Universitat de València (UV), la primera a l’Estat espanyol amb onze dies de recorregut, les estudiants denunciaven en roda de premsa aquest divendres que "aquestes declaracions són deliberadament dissuasives i tenen l’objectiu de desactivar la lluita internacionalista per Palestina".

Dirigint-se a l’estudiantat han deixat clar que "el comunicat de la CRUE no és una victòria. Totes les universitats israelianes col·laboren activament amb l’exèrcit israelià i no el condemnen perquè les institucions universitàries són un pilar fonamental del Règim colonial d’Israel". I finalitzen manifestant el seu compromís amb la lluita: "les estudiants no acceptarem el finançament d’un genocidi en el nostre nom, ni ara, ni mai. Continuarem lluitant fins que les nostres demandes siguin acceptades".L’acampada de la Universitat de Barcelona (UB) també ha realitzat aquest divendres una roda de premsa, on han manifestat el seu compromís amb la solidaritat amb Palestina: “no marxarem fins veure que tota la cadena de complicitats de la Universitat, el govern de coalició i la Generalitat cessin amb l’Estat d’Israel”.

Quant al comunicat de la CRUE, també l’han denunciat: "no n’hi ha prou amb una postura que manté un discurs equidistant i del qual difícilment es derivaran accions que contribueixin a frenar la complicitat. Exigim que s’activin immediatament tots els mecanismes necessaris per trencar totes les relacions amb l’Estat d’Israel i les seves institucions".L’agrupació de joves Contracorrent i l’organització feminista Pa i Roses, presents a les acampades de Barcelona, Madrid o Saragossa, han considerat el comunicat de la CRUE "un gest buit que busca desmobilitzar i no pren cap mesura de ruptura amb Israel". Així ho han transmès en la seva última declaració, on denuncien que el comunicat va en la mateixa línia que l’anunci del govern “progressista” del PSOE i Sumar de reconèixer a l’Estat palestí, que el fa al mateix temps que manté tot tipus de relacions diplomàtiques, econòmiques i militars amb l’Estat genocida d’Israel.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó