×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acte central a Barcelona contra la querella a Verónica Landa #NoNosCallarán

Avui s'ha realitzat a Barcelona l'acte central de la campanya #NoNosCallarán denunciant la querella contra Verónica Landa. Una xerrada-debat on s'ha posat de manifest que la impunitat i la repressió no és solament cosa del franquisme.

IzquierdaDiario.es

dijous 28 de juny de 2018
Facebook Twitter

Verónica Landa, periodista querellada d’Esquerra Diari i portaveu de Pan y Rosas, David Ballester, historiador i professor de la UAB i Jesús Rodríguez, periodista de la Directa, han estat els membres de la taula en l’acte central de la campanya #NoNosCallarán contra la querella interposada pel Cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, a la periodista d’aquest diari.

L’acte s’ha iniciat amb la intervenció de Verónica Landa, que ha exposat els motius principals de la denúncia per part de Trapote. Aquesta es deu a un article publicat en aquest mateix diari fa aproximadament un any, on la periodista tractava diferents casos de tortura, maltractaments i morts sota custòdia policial, entre ells el de Trapote.

L’actual Cap de Policia va matar a un jove pare de família en 1974 mentre l’estaven detenint al carrer. Un cas que no va ser condemnat perquè tal com diu la sentència de 1983, Trapote es va acollir als indults generals de 1975 i 1977.

Precisament aquest cas és un dels recollits en el llibre de David Ballester, "Vides truncades: Víctimes i impunitat a Catalunya (1964-1980)". L’historiador i professor ha aprofitat la seva intervenció per dibuixar un panorama, el del franquisme tardà i la transició, com un període gens tranquil o exemplar.

Per contra, l’autor del llibre ha exposat desenes de morts de diferent tipus: gallet fàcil, en manifestacions, en comissaries o presons.

També ha aprofitat per aportar dades precises sobre el cas de José Luis Herrero, el jove que va morir el juny de 1974 en la detenció en la qual va participar Trapote. Dades precises arran de la profunda recerca i reconstrucció del cas que amb l’ajuda de la vídua de José Luis, Pilar, i de l’advocat Marc Viader, ha pogut realitzar.

Finalment, Jesús Rodríguez ha aprofitat la seva intervenció per exposar el funcionament actual de les forces repressives i la seva vinculació amb el franquisme, vinculació materialitzada en els mètodes, però també en les persones responsables d’aquestes formacions o directament ocupant càrrecs destacats en la jerarquia policial actual.

El periodista de la Directa ha finalitzat la seva intervenció apuntant a la relació i "portes giratòries" existents entre les forces policials i el sector privat de la seguretat. Ha enumerat exemples de diversos hotels de la capital catalana on la seguretat és avui gestionada per empreses privades que dirigeixen antics membres dels cossos policials franquistes relacionats amb casos de morts o tortures.

L’acte ha finalitzat amb intervencions del públic que han exposat diferents experiències de repressió actual, alhora que els presents també deixaven palès la relació entre la impunitat de la qual avui gaudeixen les forces repressives de l’Estat amb els mètodes i aquest món, com ho definia Jesús, del franquisme.

Després d’aquest acte central, la següent data assenyalada al calendari és el pròxim 2 de juliol, quan a les 9:00 està convocada la concentració a la Ciutat de la Justícia d’Hospitalet, en solidaritat amb Verónica Landa en el dia de la vista judicial.

A continuació deixem l’enregistrament complet de l’acte:


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”