×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acte contra la guerra: "Ni Putin, ni OTAN". Reprenguem les banderes dels revolucionaris de 1915

El Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores, l’agrupació de dones Pan y Rosas i l’agrupació juvenil i anticapitalista Contracorrent organitzaven aquest dijous un acte públic sobre la Guerra a Ucraïna. Per una posició independent de Putin i de l'OTAN. Fora les tropes russes d’Ucraïna! Contra el rearmament de l’imperialisme europeu!

Redacció Esquerra Diari

dilluns 11 d’abril de 2022
Facebook Twitter
🔴 Debat sobre l'actualitat a #Ucraïna: “Ni Putin, Ni OTAN” - YouTube

Quan es compleix més d’un mes de la reaccionaria guerra a Ucraïna, el conflicte ja ha deixat un saldo de milers de victimes. Són milers els morts civils, com s’ha vist amb atrocitats como les de Butxa o el setge de Mariúpol, més de 3,6 milions de refugiats i un total de 10 milions de desplaçats interns.

Davant això aquest dijous tenia lloc un nou col·loqui sobre la guerra a Ucraïna en el que sota el títol "Ni Putin, Ni OTAN" es va exposar la posició de l’esquerra davant el conflicte i la tradició d’una sortida independent dels dos bàndols reaccionaris, amb les companyes i companys del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores, l’organització feminista i internacionalista Pan y Rosas, i l’agrupació juvenil i anticapitalista Contracorrent.

En ple centre de Barcelona i amb un Casal de Barri Pou de la Figuera ple de joventut, Santiago Lupe, portaveu del CRT i director d’Esquerra Diari va prendre la paraula primerament per explicar quina es la situació actual del poble ucraïnès en dir que "Ucraïna és el terreny d’operacions d’aquesta pugna entre bàndols reaccionaris. L’objectiu de Putin és defensiu però reaccionari. No hi ha cap dret d’un país capitalista a envair un poble per convertir-se en potència regional. Això parla també de la responsabilitat de l’OTAN i la UE"

I seguidament, Lupe va fer un repàs de la posició d’avant la guerra a Ucraïna dels diferents corrents de l’esquerra mundial. "L’esquerra pro russa està fora de tota realitat. L’esquerra pro OTAN aplaudeix les sancions i el rearmament. I lesquerra que diu No a l’OTAN acaba demanant també armes per a Ucraïna. La independència política és impossible. No hi ha armes neutrals entre el règim de Putin i els també reaccionaris EUA i UE".

Abans de passar la paraula, Santiago Lupe va finalitzar amb una notable exemplificació de la tradició dels revolucionaris reunits a Zimmerwald en 1916 durant la primera guerra mundial i com és de necessari reprendre les lliçons de llavors. "La nostra tradició va tenir la seva fita fundacional en 1914, quan la II Internacional va implotar després que la socialdemocràcia votés a favor dels pressupostos de guerra i sumar-se a un contesa en la que es cridava a la classe treballadora a matar-se en defensa dels interessos econòmics de les seves respectives burgesies".

I va defensar que, "Avui, l’única sortida és lluitar amb la posició dels revolucionaris de 1915, contra els propis governs i el sistema social que engendra monstruositats. Hem de defensar una posició independent de Putin i l’OTAN per a Ucraïna amb una esquerra que reprengui les banderes de l’ala revolucionària i posar fi a un sistema d’explotació que ens condueix a crisis, guerres i revolucions".

Cynthia Lub, portaveu de Pan y Rosas i membre del comitè editorial d’Esquerra Diari va agafar després la paraula per evidenciar la política del govern "més progressista de la història" entre el PSOE i Unidas Podemos davant el conflicte a Ucraïna: "Yolanda Díaz no va trigar en donar "tot el seu suport" a la intervenció militar de l’OTAN a la zona. El seu feminisme es nodreix de les polítiques neoliberals imperialistes, i davant aquest feminisme volem imposar el nostre feminisme internacionalista, de classe i antiimperialista".

Lub també va voler fer referència al paper de les revolucionàries durant la primera guerra mundial i afegia: "Volem reprendre la tradició de les grans revolucionàries marxistes quan les socialistes internacionalistes, Clara Zetkin i Rosa Luxemburg, van ser les primeres en declarar la ’Guerra a la guerra’ en el context de la primera guerra mundial i entrant a treballar a les fàbriques per suplir als homes que anaven al front".

Acte seguit, Lub acabava explicant també la posició de Pan y Rosas davant la guerra en dir que: "Les feministes hem de ser part també d’un gran moviment a tot el món contra la guerra actual. Els temps s’estan accelerant. Ens tenen a primera línia contra la precarietat i l’explotació, contra les reformes neoliberals i el racisme institucional i ara també contra la guerra i aquest govern imperialista".

Per últim, va prendre la paraula també Pablo Castilla, portaveu de Contracorrent, afirmant que: "L’esclat de la guerra a Ucraïna vola pels aires la il·lusió de l’eterna pau a Europa. I mentre, l’imperialisme aprofita l’oxasió per rearmar-se, sembrant el terreny per a noves guerres".

I en aquest sentit, Castilla va aprofundir en una posició independent enfront els bàndols de Putin i de l’OTAN expressant: "Aixecar una independència de classe va molt més enllà de la pròpia guerra. Exigir la retirada de les tropes russes, la retirada de les tropes de l’OTAN a la regió, la retirada de totes les sancions i encoratjar una lluita contra el règim de Putin a Rússia i els nostres governs imperialistes, és part de preparar-nos per enfrontarels altres capítols de barbàrie que s’aveïnen".

Per acabar les exposicions de l’acte, Castilla va fer una crida també a la joventut a prendre part de la lluita contra el sistema capitalista des de la militància revolucionària: "Prendre aquesta tasca a les nostres mansés la millor decisió davant l’horitzó catastròfic al qual ens volen abocar. Diguem prou, fem un pas endavant i prenguem partit pel nostre futur i el de la humanitat".


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”