×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Advocacia demana que Junqueras exerceixi com a eurodiputat fins a la suspensió de la seva immunitat

L'advocacia de l'Estat, en un escrit rubricat per Rosa María Seoane -advocada responsable del judici procés- demana que Junqueras prengui possessió com a eurodiputat. Entre tantes anades i tornades, la pilota torna a estar en mans del Tribunal Suprem.

EsquerraDiari.cat

dilluns 30 de desembre de 2019
Facebook Twitter

Després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, aquest dilluns s’ha pronunciat l’Advocacia de l’Estat en l’informe del qual - un escrit rubricat per l’advocada responsable del judici al procés, Rosa María Seoane– demana al Tribunal Suprem que estimi el recurs de Junqueras i li permeti prendre possessió com a eurodiputat.

A la seva vegada ha demanat a la Sala penal de l’alt tribunal, el mateix que va condemnar a Junqueras a tretze anys de presó i altres 13 d’inhabilitació per un delicte de sedició, “que faci possible al exvicepresident català l’exercici de la seva funció representativa, mentre mantingui el seu estatus d’eurodiputat, en aplicació a la sentència del TJUE”.

Et pot interessar:La investidura de Pedro Sanchez depèn de l’escalada repressiva als líders independentistes

Ara bé, més enllà de les diferències entre Fiscalia i Advocacia, ambdues coincideixen en el rebuig a consultar al TJUE sobre l’abast de la immunitat. Seoane acorda amb els quatre fiscals del judici en el Suprem, que serà "sobre dret nacional” el determinant. I que per tant, els drets com a eurodiputat "no s’adquireixen" fins a la primera sessió de la legislatura en el Parlament Europeu, i que no s’han d’aplicar per l’únic fet d’haver estat electes.

Per tant, mentre l’Advocacia demana al Suprem que adopti les “mesures d’assegurament que consideri més adequades” perquè Oriol Junqueras exerceixi com a europarlamentari, alhora exigeix que es compleixi la sentència condemnatòria, considerada amb “total validesa en haver-se dictat amb estricta observança de les normes essencials del procediment ‘penal”.

No obstant això pel TJUE la immunitat implica que "l’aixecament de qualsevol mesura de presó provisional que li hagi estat imposada abans de ser proclamat electe, amb la finalitat de permetre-li desplaçar-se al Parlament Europeu i participar en la sessió constitutiva”.

Contràriament, el Suprem no li va concedir un permís extraordinari ni va enviar un suplicatori al Parlament Europeu per la suspensió de la seva immunitat. Ara és l’Alt Tribunal el responsable d’ "apreciar els efectes aparellats a les immunitats que gaudeix" Junqueras, d’acord amb el Dret Europeu, tal com planteja el dictamen del TJUE.

La decisió que depèn de la JEC i del Tribunal Suprem. Mentre continua el silenci de Pedro Sánchez sobre la llibertat d’Oriol Junqueras

Ara bé, tot depèn del fet que la JEC (Junta Electoral Central) no es pronunciï sobre la incompatibilitat de la seva condemna amb la seva condició de parlamentari electe; la qual cosa és lo més probable i acabi anul·lant el mandat de Junqueras com a eurodiputat. Així ho anuncia l’Advocacia de l’Estat en el seu escrit, quan diu que “No constant l’expressa declaració de la incompatibilitat i de l’anul·lació del mandat, el Sr. Junqueras, segueix fins que no es produeixi aquesta declaració per la JEC, intentant les immunitats previstes (…)”. Així ho ha explicat l’advocat i professor de dret processal penal i periodista de Contrapoder, en el seu compte de twitter:

Mentre la investidura de Pedro Sanchez depèn en gran part de la crisi catalana i el paper que assumeixi ERC, ni el president socialista ni Unidas Podemos han exigit, com era d’esperar, la immediata llibertat d’Oriol Junqueras i de totes les preses i els presos polítics catalans. Només han anunciat avançar aquesta mateixa tarda amb els acords per a la investidura de Pedro Sánchez.

Estarem enfront d’una investidura amb presos polítics. Així ho estan denunciant molts sectors del moviment independentista català, que criden a la mobilització a la seu d’ERC del carrer Calàbria, exigint a la direcció de la formació que no accepti la investidura en aquestes condicions.

Et pot interessar:Llibertat immediata a Junqueras i a tots els presos polítics catalans


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso