×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Ahed Tamimi: el rostre de la resistència palestina

Creix la campanya internacional per la llibertat de la jove activista palestina, Ahed Tamimi. La cort militar d'Israel va decidir el dijous estendre la seva detenció per quatre dies més.

Juan Andrés Gallardo

dimecres 27 de desembre de 2017
Facebook Twitter

Les imatges amb el seu rostre i el seu cos increpant a soldats israelians armats fins a les dents van donar la volta al món. La jove activista palestina Ahed Tamimi de 16 anys es va convertir ràpidament en el símbol de la resistència a l’ocupació israeliana a Cisjordània, després del seu empresonament la setmana passada. En tots els idiomes i a tot el món es va estendre la campanya demanant per la seva llibertat immediata.

"Si l’ocupació a Palestina continua llavors voldria ser advocada per defensar als meus familiars si són detinguts, però si el meu país finalment queda lliure de l’ocupació llavors m’encantaria ser futbolista", diu Ahed

L’agudització de la repressió de l’Exèrcit d’Israel sobre els palestins va augmentar en les últimes setmanes, des que el president d’Estats Units, Donald Trump, va anunciar el reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel. Una veritable provocació per al poble palestí que considera a Jerusalem Est la seva capital.

Aquest salt en la repressió de l’Exèrcit israelià que ja es va cobrar la mort d’una desena de palestins i va deixar més de 3.400 ferits, té als joves com el seu objectiu principal. Segons un recent informe, el 95% dels presos que han estat detinguts en les últimes tres setmanes són joves, i el cas de Ahed és sens dubte el més representatiu d’aquesta realitat. Convertint-se en un símbol de la resistència palestina i generant una extensa campanya de solidaritat a nivell internaicional.

Una família que lluita contra l’ocupació israeliana

Ahed viu amb la seva família a Nabi Saleh, a 20 quilòmetres de Ramallah, en la Cisjordània ocupada, prop de l’assentament de Halamish, on són freqüents les topades amb els colons jueus, que ocupen cada dia més territori.

Malgrat que els assentaments de colons a Cisjordània són considerats il·legals pels organismes internacionals, Israel ha seguit augmentant el pressupost per recolzar l’ocupació i ha anunciat la construcció de nous assentaments. Aquest mateix divendres el govern de Netanyahu va assignar més d’11 milions de dòlars als assentaments a Cisjordània per a despeses de seguretat. Aquesta és la forma en la que els colons jueus poden viure sent ocupants en una terra que no els pertany: envoltats de soldats fortament armats que reprimeixen, persegueixen, detenen i assassinen als palestins que lluiten contra aquesta ocupació. Aquest és el cas de Nabi Saleh, el poble on Ahed viu amb la seva família.

A Ahed se la van emportar detinguda de matinada, mitjançant una violenta batuda, hores després que es viralitzes un video en el qual se la veu cridant, bufetejant i donant cops de peu a un soldat israelià. En el video la jove discuteix amb els soldats perquè li havien disparat al seu cosí Mohammad, de 15 anys, segons va explicar el seu pare.

Després de l’arrest -també van capturar a la mare i a la cosina de Ahed-, el ministre d’Educació i principal soci de la coalició de govern, Naftali Benet, va dir que les joves "haurien d’acabar les seves vides a la presó", segons va publicar el diari israelià Haaretz.

Des de l’exèrcit israelià van confirmar que sobre Ahed pesen les acusacions de "agredir a un soldat" i aquest dijous el tribunal militar li va estendre l’arrest a quatre dies.

Campanya internacional

Ràpidament, la metxa es va encendre i milers de persones al voltant del món van començar a redoblar esforços per demanar el seu alliberament immediat, sobretot a les xarxes socials.

El Comitè per Assumptes dels Presos Palestins va informar que el nombre de palestins detinguts per les forces de seguretat israelianes des que el president nord-americà, Donald Trump, declarés Jerusalem com a capital d’Israel, el 6 de desembre passat, es va elevar a 610, entre ells 170 menors.

Des de llavors, va haver-hi un augment de mobilitzacions i accions de resistència als territoris ocupats de Cisjordània i altres parts de la regió.

"Ella vol que ens vegin com a lluitadors, no com a víctimes, Ahed diu que fa el mateix que qualsevol nen palestí, però ella és filmada", va explicar el seu pare en una entrevista.

La força de les xarxes socials van fer la resta. Des de fa dies estan inundades de missatges que demanen l’alliberament de mare, filla i cosina, amb l’etiqueta #FreeTamimiWomen, però també apareixen els hashtags #FreeAhedTamimi i #LibertadAhedTamimi. Avui la seva causa segueix sumant solidaritat.

En un recent video de Metges sense Fronteres, en el que s’explica breument la seva vida, Ahed conclou que "si l’ocupació a Palestina continua llavors voldria ser advocada per defensar als meus familiars si són detinguts, però si el meu país finalment queda lliure de l’ocupació llavors m’encantaria ser futbolista".

Amb aquest exemple Ahed deixa clar el flagel que significa per a la població palestina la política colonialista de l’Estat d’Israel que ocupa permanentment els territoris a Cisjordània, mentre que sotmet a la població de la Franja de Gaza a viure en condicions miserables i amb tot tipus de restriccions, en una sort de presó a cel obert.

Ahed Tamimi ja s’ha convertit en un símbol de la resistència del seu poble, i ha generat una onada de solidaritat internacional amb la causa palestina.


Facebook Twitter

Juan Andrés Gallardo

Segueix-lo a Twitter

@juanagallardo1

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%