×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Això no és educació!": mestres i sindicats contra la reobertura de les 102 escoles bressol

El col·lectiu de docents Bressol Indignades amb els sindicats CGT, CSC, COS i USTEC-STEs critiquen Ada Colau per haver decidit reprendre l’activitat d’aquests centres municipals de Barcelona al juny, sense un “diàleg i treball conjunt amb la comunitat educativa”.

EsquerraDiari.cat

dijous 4 de juny de 2020
Facebook Twitter

Foto: Col·lectiu Escola Bressol Indignada

Arriba la fase 2 de la desescalada i mestres i sindicats s’han pronunciat totalment en contra de la reobertura de les 102 escoles bressol de Barcelona. Publiquem el seu comunicat:

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit obrir les 102 Escoles Bressol Municipals en fase 2 de desescalada, i ha anunciat que redactarà mesures diferents de les indicades en el Full d’Instruccions del Pla de Reobertura del Departament d’Educació. Aquesta obertura no ha estat fruit del diàleg i el treball conjunt amb la comunitat educativa, sinó que respon a una decisió política, que ha ignorat la veu de mestres i, educadores, i entitats sindicals.

Et pot interessar: Rebel·lió educativa contra la (des)planificació del conseller Bargalló

Demanar a les famílies una declaració de responsabilitat en la qual són elles qui
assumeixen el risc ens demostra que no hi ha garanties i posa en evidència que obrir ara amb presses i poca planificació sense el suport dels equips i els sindicats NO ÉS SEGUR OBRIR ELS CENTRES.

El discurs de la conciliació no pot estar per sobre de l’emergència sanitària de la qual encara estem intentant sortir, i molt menys obviar que el retorn a l’escola ha de suposar el benestar superior de l’infant. Obrir les escoles en pocs dies, planteja massa interrogants que ni el mateix IMEB ha pogut respondre, i ens fa pensar que serem una prova de cara el setembre.

La societat Catalana de Pediatria, juntament amb el Departament de Salut i l’Institut de Salut global, recullen en el document "Recomanacions de salut pública per a l’obertura d’escoles" que: el distanciament físic és una de les mesures més importants per evitar la transmissió del virus i que L’OMS recomana una distància física superior a 1 metre. Es proposa que els infants disposin d’un espai d’uns 4 m2. Això implica mantenir una distància aproximada d’1,5-2 metres entre les persones als centres educatius, superior al recomanat.

  •  La mesura de distanciament físic és inviable amb infants petits, encara que es redueixin ràtios, perquè l’apropament cap a l’altre forma part de la seva acció i de la manera de relacionar-se.
  •  Les mesures d’higiene, prevenció i protecció són difícils de garantir.
  •  Fer tornar a l’escola als infants després de 3 mesos de confinament, per poques setmanes i amb presses és córrer un risc elevat pel que fa al seu benestar emocional i psicològic doncs és possible que no es puguin incorporar a tots els centres les educadores de referència. Molts infants es trobaran després de 3 mesos amb una educadora desconeguda.
  •  Adaptació+referent desconeguda+mascaretes+famílies amb temps limitats dins del centre +distància de seguretat. Aquesta suma és totalment contraproduent pels infants.
  •  L’IMEB deixa a lliure elecció el retorn d’aquelles professionals que es troben en situació de vulnerabilitat, traspassant la responsabilitat i obviant el risc. El Servei de Vigilància de la Salut és qui hauria de dir que NO s’incorporen perquè així ho recull també el Full d’Instruccions del Departament i el decàleg de l’Ajuntament de Barcelona.
  •  Tampoc se’ns ha explicitat a quines mesures de conciliació es podran acollir les educadores i els educadors, ja que la gran majoria són dones amb fills i majors a càrrec.
  •  No té sentit que a les escoles de primària no es pugui obrir el servei de menjador per motius de seguretat i en canvi a les bressol es deixi la responsabilitat a la titularitat.
  •  Només es podran incorporar 5 infants per aula. No entenem sota quins criteris haurem d’escollir els infants que podran reincorporar-se i tampoc ens sembla raonable fer-ho a sort. Ens neguem a ser còmplices de la segregació escolar.

    Fem una crida i donem suport a les direccions i educadores perquè de forma unitària prenguin la iniciativa i desobeeixin les ordres d’obertura atenent a la responsabilitat d’oferir un entorn segur i saludable per a tothom.

    Per tot això, i perquè considerem que continuen havent-hi massa dubtes raonables sobre les garanties de salut i benestar per a tothom, perquè creiem que no s’està tenint en compte l’infant en la seva globalitat només com subjecte a ser guardat, i perquè negociar certes condicions no creiem que resolgui el problema, les entitats sotasignants demanem que es rectifiqui i no s’obrin les escoles fins el curs vinent.

    Per altre banda, el col·lectiu d’educadores amb els sindicats van decidir fer una concentració demà a les 11h a pl. Sant Jaume, ja que "l’Ajuntament diu q les escoles bressol obriran la setmana vinent i davant la negativa de l’administració a atendre les nostres demandes", expliquen.


  • Facebook Twitter
    El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

    El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

    Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

    Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

    Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

    Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

    El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

    El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

    Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

    Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

    La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

    La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

    La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

    La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

    Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

    Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%