×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Alejandro Vilca: el recol·lector de residus, kolla i socialista que vol entrar al Congrés d’Argentina

En el marc de les eleccions primàries a Argentina, es destaca el candidat a diputat nacional Alejandro Vilca -líder del Partido de los Trabajadores Socialistas que integra el Frente de Izquierda i treballador municipal de la recol·lecció de residus- que va obtenir el 24% dels vots a la província de Jujuy i lluita per ingressar al Congrés al novembre.

dijous 16 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Els vots aconseguits per Alejandro Vilca van situar al Frente de Izquierda y de los Trabajadores (FITU) com a tercera força electoral a la província de Jujuy, en el nord d’Argentina, arribant al 24% dels vots i fent unes eleccions històriques. Si aquests resultats es mantinguessin al novembre, Vilca podria aconseguir una escany en el Congrés Nacional.

Kolla, obrer de la recol·lecció i militant revolucionari

Els treballadors de la província de Jujuy van estar representats no només per les idees plantejades per Alejandro Vilca durant la campanya sinó també per la seva pròpia història de vida que s’assembla a la d’innombrables treballadors de la província.

Alejandro és Kolla, com a bona part de la població de la seva província, i va néixer en el si d’una família humil on, al costat d’altres quatre germans, van ser criats per la seva mare que era ocupada domèstica i treballadora en un sanatori privat de la ciutat de San Salvador de Jujuy, capital de la província.

Va passar els seus anys d’escola secundària en la convulsionada Jujuy d’inicis dels ‘90 amb el protagonisme de la lluita dels treballadors estatals. Acabada la secundària, amb moltíssim esforç, va poder accedir a estudiar arquitectura a la província de San Juan. Allà va participar de la lluita contra la reforma educativa del govern de Menem, moment en què es va acostar a “En Clave Roja”, l’agrupació estudiantil impulsada pel Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS).
Alejandro ja militava en el PTS quan a mitjans dels anys ’90 van esclatar els talls de ruta de treballadors que havien quedat desocupats producte de les privatitzacions i els plans neoliberals.

Una dècada més tard, com a treballador municipal precaritzat, va ser part de la Coordinadora Provincial de Trabajadores en Negro, que agrupava i unificava a milers de treballadors precaris de la Salut, l’Educació, i altres sectors. Per la seva participació en aquesta lluita el municipi el transfereix a ell i a un grup d’activistes, al sector més dur i precari del treball: la recol·lecció de residus en el popular Barrio Alto Comedero, allunyat de les majors concentracions de treballadors de la repartició.

Des d’allà, Alejandro va passar els últims anys lluitant pels drets dels treballadors més explotats, com en la indústria tabaquera, sucrera i els rurals, com així també pels drets dels pobles originaris, les dones i contra la destrucció ambiental.

Una campanya a pulmó i des de baix

És per aquesta història i per les seves propostes que la la candidatura d’Alejandro i la campanya del FITU va donar impuls a una intensa militància d’obrers rurals del tabac, els colliters del citrus, en les finques i barriades populars.

I una de les propostes és la de presentar una llei perquè les famílies de les i els treballadors rurals no perdin els seus drets una vegada finalitzades les collites.

A més, durant la campanya es va veure un enorme suport en xofers d’autobusos, venedores ambulants, treballadors estatals, docents i de la salut, moviments socials i treballadors desocupats. Com també en sectors de la joventut estudiantil i treballadora que en el marc de la campanya van realitzar una important trobada juvenil de suport al Frente de Izquierda.

Desafiaments

“El nostre objectiu és utilitzar el resultat de les PASO de cara a les generals i arribar a cada vegada més treballadors, dones, joves i integrants dels pobles originaris perquè s’organitzin al costat de l’esquerra. L’històric resultat obtingut ens deixa amb bones perspectives de cara a novembre per a conquistar una banca per a les lluites del poble treballador. Aquesta gran elecció és resultat del suport, l’esforç i compromisos de centenars de treballadors i treballadores del sectors més humils de tota la província”, diu Alejandro.

La seva primera candidatura va ser en 2011, quan es va formar el Frente de Izquierda y los Trabajadores (FIT), que aglutinava als principals partits d’esquerra trotskista argentina, per al càrrec de governador, on va obtenir un 1,93% dels vots. En 2015 es va postular per a diputat provincial aconseguint el 7,06% dels sufragis i estant molt prop d’ingressar a la cambra. En 2017 va aconseguir el 17,74% dels vots portant al FIT a guanyar 4 banques en la legislatura provincial i 5 regidors en les principals ciutats de la província.

Des d’aquest moment, com a diputat en la legislatura provincial Alejandro representa als treballadors proposant lleis al seu favor i denunciant els abusos del Govern de dreta de Gerardo Morales i els seus acords amb el bloc del peronisme. Allà, continua rebent el mateix salari que un recol·lector de residus i donant la resta a lluites socials. En aquesta campanya, va ser el candidat que va declarar menys actius.

És per això que en les actuals eleccions l’esquerra va aconseguir el segon lloc en les localitats de San Salvador de Jujuy, Palpalá, Caimancito, aconseguint els percentatges més alts en les barriades obreres i populars de la capital, com a Alto Comedero, Villa San Martín, Villa Belgrano, El Chingo, Punta Diamante, Campo Verde, Malvinas Argentinas, San Pedrito, entre d’altres. Va obtenir així un total de més de 81.000 vots, que representen el 24% dels sufragis, quedant en tercer lloc.

Per la seva part el Frente Cambia Jujuy del governador Gerardo Morales es va imposar amb un 46,4%. No obstant, respecte a les recents eleccions provincials de juny va retrocedir en 20.000 vots.

El peronisme, unit entorn del Frent de Todos, va quedar en segon lloc amb un 28,3%, sense aconseguir treure un avantatge definitiu sobre el Frente de Izquierda que va quedar a només un 5% i en carrera per a lluitar el segon lloc en l’elecció general de novembre.

Com va assenyalar Alejandro durant la conferència de premsa del diumenge, “Aquest resultat és un missatge als grans empresaris que es creuen amos de la vida dels treballadors, demostra que l’esquerra s’ha anat consolidant per a aixecar un programa d’independència dels treballadors i apuntant una sortida real per a la nostra classe”.

Et pot interessar: Amb més d’un milió de vots, l’esquerra anticapitalista agrupada en el “Frente de Izquierda” és tercera força


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones