×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Altres veus contra la guerra: “Ni Putin ni OTAN”, per un moviment internacionalista contra la guerra a Ucraïna

Reproduïm les veus de representants d'algunes de les organitzacions impulsores de l'Assemblea Popular contra la Guerra de Madrid que aquest diumenge crida a marxar per la retirada de les tropes russes d'Ucraïna, contra la ingerència imperialista de l'OTAN i per la solidaritat internacionalista, per la pau i el desarmament.

Diego Lotito

dijous 31 de març de 2022
Facebook Twitter

Ja va més d’un mes de guerra a Ucraïna, amb milers de persones mortes, almenys 3 milions de refugiats i gairebé 10 milions de desplaçats, i una escalada militarista que és una tragèdia per a la classe obrera i sectors populars del món sencer.

Davant aquesta catàstrofe, fa poques setmanes va sorgir a Madrid l’Assemblea Popular contra la Guerra, una plataforma de la qual participen desenes d’organitzacions socials, sindicals, polítiques, ecologistes, feministes i antimilitaristes, LGTBIQ i antiracistes, entre altres. Des de l’espai s’ha aixecat una veu necessària i urgent per a dir “no a una guerra producte del xoc entre el nacionalisme reaccionari de Putin i l’expansionisme imperialista de l’OTAN, una estructura al servei de les guerres i dels interessos de les potències occidentals, especialment dels EUA”.

La Plataforma fa una crida a organitzar una resposta “des de baix” contra la guerra. Com diu un comunicat difós aquest dimarts, “cap sortida progressiva a aquest conflicte vindrà de la mà de la ingerència de l’OTAN i l’Europa imperialista”, per això aposta per “la fi de les agressions i una sortida de la guerra en favor de les i els treballadors i els pobles, és una posició valenta i internacionalista que hem de defensar col·lectivament a tot arreu”.

Reproduïm les veus de representants d’algunes de les organitzacions impulsores d’aquest espai, que aquest diumenge 3 d’abril fa una crida a prendre els carrers per a exigir el retir de les tropes russes d’Ucraïna, contra la ingerència imperialista de l’OTAN i per la solidaritat internacionalista, per la pau i el desarmament.

Carmen Arnaiz, CGT Madrid - Castilla, La Mancha i Extremadura

“Des de CGT MCLMEX manifestem la nostra més enèrgica repulsa a l’agressió del govern rus contra les gents d’Ucraïna i a la catàstrofe de la qual som testimonis. Cap causa pot justificar aquesta matança ni excusar als seus responsables criminals. Tots els habitants assassinats i a les més de tres milions de persones obligades a l’exili a Ucraïna se sumen a l’horror del camí de remilitarització i extensió d’operacions bèl·liques que s’ha sofert abans especialment a Àfrica i Orient Mitjà. Milions de morts a Síria, Líbia, l’Iraq, l’Afganistan, Palestina, Iemen, Somàlia, Sàhara, Kurdistan... i un llarg etcètera de crims contra la humanitat provocats pel bel·licisme imperialista.

Denunciem la hipòcrita política de blocs imperialistes. No oblidem que la causa primera de la guerra és la necessitat de sostenir el règim politicoeconòmic capitalista que aboca a la destrucció de la biosfera i els seus habitants, arruïnant la geografia planetària. No acceptarem la recepta dels governs neoliberals europeus, que exigeixen el sacrifici de la població que ve carregant amb els cops de crisis cada vegada més recurrents en forma de pèrdua de poder adquisitiu, nivells de pobresa, desigualtat creixent, desnonaments, matances i exili.

En el nostre constant treball per al desarmament i davant la militarització de les nostres societats volem donar suport als moviments antimilitaristes d’Ucraïna i Rússia, així com les xarxes de suport mutu que duen a terme companys llibertaris, denunciar els allistaments forçosos i establir mecanismes d’asil per a aquells que triïn la deserció”.

Lorena Cabrerizo, Anticapitalistas

“Des d’Anticapitalistas apostem per construir un moviment internacionalista contra la guerra, que s’organitzi en totes les ciutats, però busqui coordinar-se a escala europea. Estem en un moment històric decisiu, on les estructures de la UE aposten per remilitaritzar les nostres societats i per un gran ajust social sobre la classe treballadora. Totes dues qüestions, la lluita contra la guerra i la lluita contra la crisi, estan indissolublement lligades. Es tracta per tant de lligar-les políticament, però també de donar expressió organitzativa i de lluita.

En aquest sentit, hem participat en l’impuls de l’Assemblea Popular contra la Guerra a Madrid. Estem diverses organitzacions polítiques, feministes, ecologistes. Creiem que és important involucrar a tothom, sense sectarisme i buscant una àmplia unitat d’acció. Es tracta de construir un moviment que, partint del rebuig tant a Putin com a l’OTAN, sigui capaç de presentar una proposta independent dels governs, solidària amb els pobles i vinculada als interessos internacionals de la classe treballadora”.

Ricardo Zaldivar, ATTAC

“Aquesta guerra no és només la invasió d’un país. És també una pugna entre Rússia i l’OTAN. I sobretot la lluita per liderar l’ordre global: o els EUA recupera l’hegemonia o li cedeix a la Xina.

D’altra banda, el capitalisme necessita guerres perquè el sistema es reactivi. Per això estan fomentant de manera subliminal una gran cremor guerrera als pobles i a la gent. Cal parar-los!”

Lucía Nistal, Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT)

“Des del CRT fem una crida a enfrontar amb la mobilització aquesta guerra reaccionària. Defensem sense condicions la retirada de les tropes russes d’Ucraïna i el final de la invasió que serveix als interessos de Putin i la seva oligarquia, al mateix temps que denunciem la ingerència de l’OTAN, que porta anys avançant a Europa de l’Est amb la seva pròpia agenda imperialista i fent costat al govern proimperialista de Zelensky.

És necessari enfrontar la campanya de rearmament imperialista i militarista en la qual estan embarcats tots els governs europeus, inclòs el Govern del PSOE i UP. D’altra banda, considerem que ni l’enviament d’armes a Ucraïna, ni les sancions a Rússia que recau fonamentalment sobre les classes populars, són una sortida. Com tampoc ho és una sortida diplomàtica, que en definitiva és l’expressió d’un equilibri de poder a nivell militar i polític que s’ha demostrat incapaç de donar una sortida progressiva al conflicte ucraïnès. Per això breguem per una sortida política independent a la guerra.

En el marc de la guerra, el govern ‘progressista’ exigeix sacrificis als treballadors per l’augment dels preus, mentre continua beneficiant a les grans empreses. Els diners que no troben per a despeses socials està disponible per a reforçar l’imperialisme: milions que serviran per a reforçar l’espoli i opressió contra altres pobles d’Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia. Per això cal exigir als sindicats que trenquin amb el Govern i facin una crida a un pla de lluita perquè la crisi la paguin els capitalistes, contra les conseqüències de la guerra, contra l’ocupació russa d’Ucraïna i per a posar fre a l’escalada bel·licista dels governs imperialistes europeus.

L’Assemblea Popular contra la guerra, de la qual som impulsors, és un espai polític necessari que sorgeix davant la necessitat de plantar una bandera independent. Des del CRT apostem amb tot pel desenvolupament de l’Assemblea i d’un gran moviment internacionalista contra la guerra, que s’estengui a tot l’Estat i tota Europa, buscant l’aliança amb la classe treballadora i el poble rus que enfronta al règim autocràtic de Putin”.

Enrique Quintanilla, Ecologistas en Acción

“Ecologistas en Acción porta mesos treballant contra la celebració de la Cimera de l’OTAN a Madrid el 29 i 30 de juny. Una vegada que es va produir la invasió d’Ucraïna i davant la falta de respostes per part de partits ni organitzacions impulsem la celebració d’una Assemblea Popular que després d’una primera reunió massiva ha convocat aquesta manifestació.

Creiem que és un pas molt important en la denúncia de la guerra, però també en contra de la militarització a tots els nivells que volen fer des de l’OTAN, la UE i el nostre govern enviant armes i pujant la Despesa Militar, la qual cosa anirà en detriment de les inversions en fins socials. La nostra aposta és per la negociació i la Pau”.

Carlos Rubio, Contracorriente

"Des de la joventut de Contracorriente, al costat de les nostres companyes de Pan y Rosas, ens hem sumat amb entusiasme a l’Assemblea Popular contra la guerra. Enfront de la campanya guerrerista amb la qual ens estan bombardejant permanentment des dels mitjans, creiem que és fonamental desenvolupar un gran moviment que denunciï el paper del govern espanyol i la seva política militarista. Per això exigim la retirada de tots els efectius i diem: NO a l’enviament d’armes que alimenten aquesta escalada bèl·lica; NO a la pujada de la despesa de defensa i l’ofensiva imperialista que es completa amb la traïció al poble sahrauí. I també diem ben clar que aquells que parlen en contra, però segueixen en el govern, com Unidas Podemos, són còmplices d’aquesta política.

Per tot això, aquest diumenge cal sortir als carrers per la solidaritat internacionalista, amb les banderes de l’antiimperialisme i per una sortida independent de la classe treballadora: Ni Putin, Ni OTAN. Fora les tropes russes d’Ucraïna, a baix l’OTAN, no al rearmament imperialista!”

La manifestació serà el diumenge 3 a les 12 hores i recorrerà el carrer Atocha, des de la Estación del Arte fins al Ministeri d’Exteriors, a la Plaça de la Província.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah