×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amazon: la precarietat, de la precarietat, de la precarietat

Aquesta és la història dels repartidors i repartidores d'Amazon… Coneixeu l'illa que està en un llac, que alhora està en una illa, i alhora està en un llac, que està en una illa major? Perquè aquesta és la història dels repartidors d'Amazon. De com Amazon precaritza subcontractant empreses que alhora precaritza subcontractant els serveis de les ETT.

Alonso Domínguez

dimecres 20 de gener de 2021
Facebook Twitter

La precarietat (Amazon)

Francament, malgrat que Amazon és el que ens forma, és el que estableix els nostres horaris, ens posa sancions, ens obliga a utilitzar la seva aplicació per a treballar, ens dóna plusos i fins i tot uniformes, no es pot parlar de repartidors de Amazon ja que Amazon no té repartidors propis. Amazon el que té són empreses subcontractades per a realitzar el repartiment de la seva paqueteria, cosa que és completament il·legal.

Les subcontractes estan pensades per a fer treballs temporals i aliens a la naturalesa de l’empresa. És a dir, l’amo d’un restaurant pot subcontractar els serveis d’una empresa per a fer-li revisions periòdiques de patògens, per exemple. El que mai podrà fer, és subcontractar a una empresa de cambrers que realitzin el servei del dia a dia, perquè això es considera una cessió il·legal de treballadors recollida en l’article 43 de l’Estatut dels Treballadors.

Què aconsegueix Amazon amb això? En primer lloc, netejar-se les mans en les males praxis exercides per part de les seves empreses subcontractatades quant a condicions laborals dels repartidors. En segon lloc, té el poder de sotmetre a les pressions que se li antulli als seus subcontractats, cosa que si fossin repartidors que treballen directament per a Amazon, no podria perquè que hi hauria la possibilitat que aquests s’organitzessin sindicalment i l’empresa es veuria en l’obligació de negociar les condicions laborals.

Així, el gegant de venda en línia, aconsegueix dividir als seus repartidors en diferents empreses complicant molt la seva organització i, si en algun moment pensa que els repartidors poden arribar a donar-li algun tipus de problema, només han de rescindir el contracte de l’empresa subcontractada per a llevar-se el problema de damunt. Mort el gos s’acaba la ràbia.

Aquestes pressions a les que sotmet als seus subcontractats consisteixen a adjudicar més rutes i, per tant, més ingressos, a la subcontracta que aconsegueixi fer més lliuraments en el menor temps, en detriment de la subcontracta que aconsegueixi fer menys lliuraments, a la que se li reduiran les rutes i, per tant, els ingressos.

Al final, el volum de feina que té Amazon és sempre el mateix, a excepció de campanyes de rebaixes o de nadal, no obstant això, altera al seu antull el volum de feina que tenen les empreses subcontractades. Què significa això per als repartidors? En primer lloc, converteix un treball estable en un treball temporal que comporta amb si acomiadaments massius.

En segon lloc, aquestes pressions se’ns traslladen als repartidors i repartidores que veiem com cada dia ens exigeixen més i vivim amb la por de ser acomiadats si ens relaxem. La majoria dels dies realitzem jornades de 9 hores sense menjar. No perquè no tinguem un temps establert per a això, sinó perquè volem acabar abans que el company per a no ser nosaltres els que anem a l’atur si Amazon decideix reduir les rutes a la subcontracta per a la que treballem.

De la precarietat (subcontracta)

La subcontracta per a la que treballo es va crear en 2019 i va crear un parell de desenes de treballs indefinits. Jo vaig entrar amb un contracte d’Obra i Servei per a la campanya de Nadal. A diversos dels meus companys i a mi ens van renovar el contracte i vam passar a indefinits. A poc a poc, amb la crisi que ha deixat a milers de persones sense treball, la demanda d’ocupació va anar augmentat exponencialment i el meu cap, igual que la resta de subcontractes, va decidir allà pel març del 2020, deixar de fer contractes indefinits i realitzar només contractes d’Obra i Servei.

De nou, una altra pràctica il·legal. Els contractes d’Obra i Servei estan pensats per a fer tasques concretes que tenen un inici i un final. És a dir, puc fer un contracte d’aquestes característiques quan vull que em pintin la façana del local o em facin una reparació determinada, per exemple. Però és que el repartiment de paqueteria d’Amazon té fi? No, es tracta una vegada més de la precarització dels llocs de treball.

Costa molt viure pensant que tens un contracte de treball que acaba el mes que ve i no saps si et renovaran. Què aconsegueix amb això l’empresari? En primer lloc, acomiadaments gratuïts. Al company que porta el mateix temps que jo en l’empresa, demà l’acomiadaran sense rebre la indemnització de 20 dies per any treballat. I, en segon lloc, com es pot organitzar sindicalment una plantilla on molts dels treballadors tenen contractes temporals? Els treballadors organitzats sindicalment compten amb unes garanties anti-repressives com, per exemple, que no se’ls pugui acomiadar.

Però els treballadors amb contractes temporals no es poden organitzar perquè l’empresari no els acomiadarà, senzillament no els renovarà el contracte. A això, se li suma a més una aplicació incorrecta de conveni. En lloc d’aplicar-se el Conveni de Transport de Mercaderies per Carretera, se’ns aplica el Conveni de Missatgeria, que està obsolet i a més s’aplicava a treballadors que repartien cartes. La diferència? Reduir el salari en gairebé 900 euros bruts al mes. Per desgràcia, totes aquestes pràctiques són comunes en totes les subcontractes d’Amazon.

De la precarietat (empresa de treball temporal)

Per si no fos suficient, les subcontractes d’Amazon han pujat el nivell de precarització encara més, subcontractant els serveis d’empreses de treball temporal per a realitzar la contractació dels seus treballadors. Una vegada més, és una praxi il·legal donada la naturalesa indeterminada del treball de les subcontractes. Si ofereixo un servei de repartiment indefinit, no puc subcontractar empreses de treball temporal. Com afecta això als treballadors? Un salari paupèrrim, una estabilitat laboral nul·la i, per descomptat, una nul·la capacitat organitzativa que permeti millores de les seves condicions laborals.

Al final, arribes a la conclusió que si Jeff Bezos és l’home més ric de la història de la humanitat, és gràcies a l’explotació de la classe treballadora. Que el punt fort d’Amazon no són els preus sinó el servei que ofereix i l’aconsegueix gràcies a les pressions despietades que exerceix sobre els treballadors.

La pregunta és, Fins quan? Fins quan permetrem que Amazon se salti la llei subcontractant? Fins quan deixarem que Amazon contracti falsos autònoms? Fins quan deixarem que Amazon espiï i reprimeixi als treballadors que s’organitzen sindicalment? Fins quan deixarem que Amazon no pagui per l’impacte mediambiental que està generant?


Facebook Twitter

Alonso Domínguez

Repartidor subcontracta d'Amazon

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso