×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amb més d’un milió de vots, l’esquerra anticapitalista agrupada en el “Frente de Izquierda” és tercera força

En un marc de derrota del Govern nacional a Argentina, capitalitzat en primer lloc per l'oposició de dretes, el Frente de Izquierda avança com una referència nacional per a lluitar per una altra sortida a la crisi. Un contundent suport a la unitat de l'esquerra classista i socialista i als que secunden totes les lluites. Lluita oberta cap a novembre per obtenir escons per a enfortir les lluites dels treballadors, les dones i la joventut.

Fernando Scolnik

dilluns 13 de setembre de 2021
Facebook Twitter

En el marc d’una elecció creuada pels ajustaments i la pandèmia, aquest diumenge es coneixien els resultats oficials de les PASO 2021 (eleccions Primaries, obertes, simultanees i obligatòries), que van deixar com a dada central una important derrota del Govern nacional, amb epicentre a la província de Buenos Aires, Capital Federal, Córdoba, Santa Fe, Mendoza i altres districtes. De conjunt, l’oficialisme va perdre en 17 províncies i va guanyar només en 7.

"Alguna cosa no haurem fet bé", va dir prop de la mitjanit el president Alberto Fernández en admetre la derrota, en un acte que va comptar també amb la presència de la vicepresidenta Cristina Kirchner, el governador Axel Kicillof, el president de la Cambra de Diputats Sergio Massa i els candidats Victoria Tolosa Paz i Leandro Santoro, entre altres.

En aquest context, i mentre que la principal guanyadora és l’oposició de dretes de Juntos por el Cambio, el Frente de Izquierda y los Trabajadores - Unidad va fer també unes molt bones eleccions. Aquest resultat expressa per esquerra una part del descontentament amb els ajustaments d’un Govern que en 2019 havia generat expectatives en milions de persones i que no va complir, i amb els seus escàndols com el "vacunatorio VIP". Amb més d’un milió de vots, el FIT-U queda com a tercera força nacional per sobre dels autodenominats "llibertaris", derrotant a aquests últims -que només tenen representació electoral en pocs districtes- per més de 250.000 vots.

Aquest gran resultat del FIT-U mostra que no estem davant un gir unilateral cap a la dreta de la situació política, com suggereixen algunes lectures, sinó que hi ha tendències a la polarització política i social al calor de la crisi, i una força que es prepara per a lluitar per emergir per una altra sortida, amb nous diputats i una gran força militant en tot el país.

Alguns dels mateixos mitjans de comunicació que van encoratjar un gir cap a la dreta de la campanya, avui, no casualment, busquen disminuir l’existència d’aquest gran resultat del Frente de Izquierda.

Contra els aparells dels poderosos, el Frente de Izquierda lluita per transformar la decepció en lluita: la relativa apatia que es va observar durant la campanya electoral (i una participació del 67%, una mica més baixa que en anys anteriors), té a veure no només amb la pandèmia, sinó també amb el fet que després dels quatre anys d’ajustaments macristes, el Frente de Todos va decebre a molts en continuar polítiques que van deteriorar les condicions de vida de milions.

Aquestes polítiques d’ajustaments, i la desmobilització general que van impulsar les direccions sindicals alineades amb el Frente de Todos, lluny d’enfrontar-la, van encoratjar el triomf de l’oposició de dretes.

Per contra, l’avanç del Frente de Izquierda - Unidad expressa un important suport a l’esquerra classista i socialista que s’uneix i que va ser present secundant totes les lluites i plantejant un programa de fons de sortida a la crisi.

Com venim reflectint a La Izquierda Diario, des de 2020, amb fluxos i refluxos, una onada de lluites recorre Argentina. El Frente de Izquierda no només va ser part i va estar secundant totes i cadascuna d’aquestes lluites, sinó que també desenes d’aquests lluitadors i lluitadores van ser candidats en les nostres llistes i centenars van ser part dels milers i milers que van lluitar la nostra campanya des de baix en tot el país contra els aparells dels poderosos.

La bona elecció del FIT-Unidad en molts barris populars, com per exemple en el Gran Buenos Aires i altres districtes, així com a Jujuy o en barris del Gran Mendoza, expressen aquesta tendència.

D’altra banda, dins de l’esquerra vam prevaler els que sempre apostem a la unitat, tant dins de l’aliança com enfront dels qui van optar per dividir i no van passar les PASO o bé van quedar molt per sota del FIT-U. De cara a les eleccions generals, cridem a tota l’esquerra a secundar al Frente de Izquierda com l’alternativa que pot obtenir nous diputats per a l’esquerra en el Congrés Nacional i les legislatures.

Molt bons resultats del Frente de Izquierda en diferents províncies d’Argentina

En l’estratègica província de Buenos Aires, el FIT-U, amb el 94,5% dels vots escrutats, obtenia el 5,21% dels vots. Dins de la interna del FIT la llista encapçalada per Nicolás del Caño (PTS) obtenia el 80,2% dels sufragis, i la d’Alejandro Bodart (MST) un 19,7%. L’aliança de l’esquerra lluitarà per renovar les banques de Del Caño i Del Plá en el Congrés Nacional, el diputat provincial per la Tercera Secció i segueix oberta la baralla per regidors en diferents municipis.

A la Ciutat de Buenos Aires, amb el 98,64% de les taules escrutades el FIT obtenia un 6,23% dels vots, en les millors eleccions en el districte des que existeix el Frente de Izquierda, i quedant posicionat per a lluitar per una banca nacional i escons en la legislatura al novembre. Dins de les PASO, la llista encapçalada per Myriam Bregman (PTS) va obtenir el 86,2% dels vots i la de Celeste Fierro (MST) el 13,7%.

A Jujuy el Frente de Izquierda va realitzar una elecció històrica quedant en tercer lloc i en la perspectiva de lluita per l’ingrés al Congrés Nacional. Amb el 97,15% dels vots escrutats, l’espai obtenia un 23,37%. La llista encapçalada per Alejandro Vilca (PTS) aconseguia dins el 79,5% dels vots contra Betina Rivero (MST) que va obtenir el 20,48% de la interna.

A Neuquén, el FIT-U va fer una gran elecció amb el 7,9% dels vots, imposant-se en la interna la llista encapçalada per Raúl Godoy (PTS) amb el 75% dels vots.

A Córdoba, el FIT-U, amb el 99,3% dels vots escrutats, obtenia un 4,32% dels vots. Dins de la interna de l’espai es va imposar la llista encapçalada per Liliana Olivero i Laura Vilches (IS-PTS) amb el 50%, mentre que Luciana Echevarría (MST) va obtenir un 28,84% i Soledad Díaz (PO) un 20,65%.

A Mendoza, el FIT-U es va situar com a quarta força en obtenir el 4,97% dels vots, imposant-se en la interna la llista encapçalada per Noelia Barbeito (PTS) amb un 69,7%. L’esquerra va quedar molt prop del Partido Verde lluitant per ser tercera força provincial i guanyant-li a aquesta força en la Primera Secció, on queda oberta la lluita per aconseguir que el company Edgardo Videla, obrer i delegat de la fàbrica Cuyoplacas, sigui electe diputat provincial.

A Chubut, el FIT va obtenir un 9,4% dels vots, imposant-se en la interna la llista encapçalada per Gloria Sáez pel 54,39%. A Santa Cruz, va obtenir un 7,85% dels vots, guanyant les PASO la llista "Unidad de la Izquierda" pel 61% dels vots.

A Salta, el FIT va obtenir un 5% dels vots, guanyant les PASO la llista "Revolucionemos la Izquierda" amb el 61,80%.

A Santa Fe, amb el 97% de les taules escrutades, el Frente de Izquierda va obtenir un 1,69% dels vots, amb la llista d’Irene Gamboa i Octavio Crivaro (PTS) guanyant la interna per un 67,8% dels vots, en una elecció adversa i complexa amb una gran quantitat de llistes i internes.

A San Juan, el FIT va obtenir un 6,89% dels vots, guanyant la llista "Revolucionemos la Izquierda" amb el 53% dels vots de la interna.

En aquest mapa pots consultar totes les dades completes del Frente de Izquierda a tota Argentina:

Made with Flourish

Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó