×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional considera positiva l'eliminació del delicte de sedició a l'Estat Espanyol, però posa en dubte la garantia del dret a la protesta social dels moviments socials sota la nova reforma.

EsquerraDiari.cat

dijous 24 de novembre de 2022
Facebook Twitter

La reforma de Codi Penal espanyol acordada entre el PSOE, Unidas Podemos i ERC és una arma de doble tall segons Amnistia Internacional. Per a aquesta organització, si bé elimina el delicte de sedició, endureix les penes per desordres públics. En aquest sentit, valora positivament la supressió d’aquest delicte sense deixar d’assenyalar els perills en les modificacions introduïdes.

Per a aquesta organització, la reformulació que es fa dels desordres públics pot posar en perill el dret a la protesta social. El fet que els “desordres públics agreujats” castiguin la mera possibilitat de generar situacions on l’ordre públic es vegi alterat és una de les crítiques realitzades per l’entitat. Els supòsits que no impliquen violència real, com per exemple la interrupció del trànsit, són un altre dels aspectes qüestionats per Amnistia Internacional.

Alhora, el delicte d’invasió i ocupació de seus de persones jurídiques que es va introduir en la reforma del Codi Penal l’any 2015 no sols continua, sinó que fins i tot ara se sanciona encara que siguin realitzats sense violència ni intimidació. Així, la penalització d’actes no violents és un punt més que es manté, aplicat a tota situació on es produeixi “una pertorbació rellevant de l’activitat normal” de l’entitat, la qual cosa és una formulació totalment ambigua, com assenyalen des d’Amnistia.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"