×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Aprovada la ILP per la rebaixa de taxes: la lluita per la gratuïtat continua

El Parlament aprova la ILP que garantitza la rebaixa del 30% de les matrícules universitàries. També s'inclou l'equiparació de preus de grau i màster al tram més baix.

Pablo Castilla

dijous 28 d’abril
Facebook Twitter

Ahir el Parlament va aprovar la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) que reclamava la rebaixa de les taxes universitaries del 30%. D’aquesta manera, queda blindada per llei la reducció que el Govern ja va aplicar l’any 2020.

Després que les taxes pugessin un 66% el curs 2012-2013 sota el mandat de CiU, l’abaratiment de les matrícules universitàries ha representat la principal demanda de l’alumnat. L’any 2019, organitzacions i sindicats estudiantils – entre elles SEPC i AEP – juntament amb diverses assemblees de facultat i sindicats de professorat van iniciar la recollida de signatures per portar a la cambra aquesta reivindicació.

La proposta va ser aprovada ahir amb 88 vots a favor (Junts, ERC, CUP, PP y Vox) i 45 abstencions (En Comú Podem, C’s y PSC). S’estableix que el cost de les taxes universitàries “han de reduir-se de forma progressiva durant els tres exercicis econòmics següents a l’aprovació d’aquesta llei” per assolir un preu igual o per sota dels 17,69 euros per crèdit del present curs 2021-2022.

Cal recordar que l’acord de 2020 entre els governs autonòmics – entre ells el català – i el Ministeri d’Universitats obligava a topar els preus de graus el proper curs en 18,46€. Així, el Govern guanya temps.

A més, s’inclouen dues esmenes. La primera marca l’equiparació dels preus de graus al tram més baix (17,69€). La segona iguala el cost del màsters oficials amb els graus més barats, la qual cosa suposa una rebaixa del 70% en les titulacions d’aquest tipus. D’aquesta manera, s’incorporen dos dels punts de Compromís contra la crisi educativa que les assemblees de facultat i organitzacions estudiantils plantejaven. No obstant, l’esmena que reclamava eliminar la penalització econòmica sobre l’alumnat que s’ha de tornar a matricular d’una assignatura després d’haver-la suspès no ha sortit endavant.

Sens dubte, la consolidació de la rebaixa de taxes suposa alleugerar una part important de la càrrega que els i les estudiants afrontem a l’hora d’entrar a la universitat. La lluita del moviment estudiantil ha sigut clau en aquest procés, on els companys i companyes de Contracorrent també hem participat des de les assemblees de facultat sense deixar de plantejar els límits del programa i l’estratègia adoptada.

Plantejar lluitar per unes mesures que deixen fora el gruix d’estudiants de les famílies amb menys recursos - tal i com fa la ILP - suposa limitar-se a allò que el Govern pot assumir sense molestar-lo gaire. En altres paraules, significa negar-se a deixar enrere la confiança en ERC i Junts.

Per això, continuem defensant que l’única manera de garantir la possibilitat d’accés dels fills i filles de la classe treballadora i els sectors populars a la universitat és assegurar la gratuïtat mitjançant impostos extraordinaris a les grans fortunes i els beneficis empresarials per sufragar-ho. Alhora, plantegem la implementació de mesures complementàries com les beques salaris per no haver d’estudiar i treballar en precari.

Ara bé, aconseguir-ho passa per trencar amb tota confiança en la Generalitat i enfrontar-la, tot impulsant un moviment estudiantil autoorganitzat en assemblees a cada universitat i de forma unitària amb la classe treballadora.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles