×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Jornada de vaga contra l’imposició del 25% a l’educació pública

Després de les jornades de vaga històriques de la setmana passada a l'educació pública, aquest dimecres 23 hi ha convocada una nova vaga, en aquest cas contra l'imposició del 25% de les classes en castellà i que posa en perill el model d'immersió lingüística de Catalunya.

EsquerraDiari.cat

dimarts 22 de març de 2022
Facebook Twitter

Aquest dimecres 23 hi ha convocada una nova vaga a l’educació pública catalana, després que la setmana passada comencessin les primeres jornades d’una vaga històrica contra la gestió de l’Educació en les últimes dècades per part del govern de la Generalitat.

En el cas de la jornada de vaga que es produirà demà, els sindicats Intersindical, USTEC, COS i SEPC convoquen en defensa del model d’immersió linguïstica a les escoles i instituts de Catalunya després de la sentència del Tribunal Supremo que imposa el 25% de les classes en castella.

Amb la ratificació dels jutges del Supremo obligant als centres educatius a impartir aquest 25% de la docència en castellà posa no només en ris el model d’immersió l’inguïstica aconseguit amb la lluita del moviment obrer a Catalunya durant la Transició, sinó que aprofundeix també en la persecució contra la riquesa cultural, posant en perill la llengua catalana.

Et pot interessar: L’ofensiva dels jutges i la dreta contra el català a l’escola és un atac contra els fills i filles de la classe treballadora

Una sentència derivada d’una judicatura que va passar intacta del franquisme a la "democràcia" i que interpreta les lleis segons com convingui al poder. Però a més, aquesta no segueix cap precepte pedagògic i promou el perjudici segregador a nivell de llengua i qualitat educativa cap als fills i filles de la classe treballadora que estudien a la xarxa d’ensenyament públic.

Els sindicats convocants exigeixen el manteniment de l’immersió lingüística i que el model que s’apliqui sigui en la seva totalitat en català. I en aquest sentit, reclamen també al govern que impulsi una regulació que permeti blindar el model d’immersió en català. Però sobretot exigeix també al govern català que no traspassi la responsabilitat de decidir quin model aplicar als directors i directores dels centres educatius.

l és que amb el traspàs de la responsabilitat a les direccions dels centres escolars, el govern obeeix novament les imposicions del poder judicial. Un acatament més dels atacs del Règim del 78 contra el moviment democràtic català.

Però tampoc es pot esperar molt més per part d’un govern que segueix fil per randa les polítiques de retallades i l’infra-finançament que va començar Artur Mas fa una dècada i que han contribuït de forma activa a deixar en una situació de retrocés i precarietat tant de l’educació pública com de la mateixa llengua catalana.

Davant tal atac al català, és imprescindible que surgeixi un gran moviment que pugui torçar-li el braç no només a les imposicions de la judicatura espanyola i al règim, sinó a les polítiques d’acatament del govern de Pere Aragonès en pos d’una tornada a l’autonomisme.

En aquest sentit, la vaga de demà pot ser un bon punt de partida, juntament amb les jornades de vaga que es van prodüir la setmana passada. No obstant, es necessari també que en comptes del divisionisme que hi ha respecte a les diferents convocatòries de vaga, en especial per part dels sindicats estudiantils, és pugui colpejar de forma unitaria, sumant forces també per impulsar i coordinar assemblees en instituts i que les jornades de vaga d’aquest 23, però també les que segueixen el 29 i 30 puguin posar els fonaments per revertir una dècada de retallades, defensar la immersió lingüística i oposar-nos a totes les contrareformes neoliberals que es pretenen continuar imposant, tal i com promouen des de l’agrupació estudiantil i anticapitalista de Contracorrent.

Et pot interessar: Una vaga docent històrica a la que el moviment estudiantil hem de sumar-nos


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah