×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Aturada nacional a Itàlia: un dia de lluita contra els atacs brutals sota la doble crisi

Aquest dilluns 11 d'octubre, es va celebrar a Itàlia una aturada nacional convocada pel sindicalisme de base. Una jornada de lluita contra les polítiques del govern de Draghi i els atacs a les condicions de vida de la classe treballadora sota la doble crisi.

Giacomo Turci

dimecres 13 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Després de diversos anys de greu fragmentació, el sindicalisme "de base" italià va aconseguir convocar una data d’aturada nacional comú per a tot un dia, l’11 d’octubre.

La plataforma comuna incloïa diversos punts en les seves reivindicacions, on el més important era el rebuig a l’alliberament dels acomiadaments, decidida pel govern de Draghi després que els acomiadaments estiguessin formalment bloquejats durant una mica més d’un any després de la pandèmia. Òbviament, l’alliberament va desencadenar una onada d’acomiadaments que, al cap de tres mesos, s’ha acostat als 100.000, als quals cal afegir molts contractes precaris que, fins i tot abans de l’alliberament, no es renovaven, mantenint la desocupació oficial per sobre del 9%.

En aquest sentit, a la paralització dels acomiadaments, els sindicats han afegit l’exigència d’un augment dels salaris, la continuïtat dels ingressos dels aturats i la reducció de la jornada laboral per a la igualtat salarial. La vaga també va impugnar les polítiques de la falsa "transició ecològica" del G20, que es reunirà a Roma el 30 d’octubre.

L’aturada va comptar amb manifestacions en desenes de ciutats, amb marxes especialment concorregudes en algunes grans ciutats, com Florència, on la lluita de 422 treballadors de l’empresa metal·lúrgica GKN contra el tancament de la seva fàbrica va encapçalar ahir la mobilització.

A Roma, el caràcter vacil·lant d’aquesta unitat sindical es va posar de manifest amb una mobilització del sindicat USB (el de major nombre d’afiliats) que va ser essencialment paral·lela a la unida, dividint els milers de participants que eren als carrers.

La progressiva ruptura de la pau social que ha sorgit dels períodes de quarantena, en un país on les morts oficials per Covid-19 van ascendir a més de 130.000, està no obstant això desafiant afortunadament les polítiques conservadores i sectàries que es troben fàcilment fins i tot en el sindicalisme combatiu, fora dels grans sindicats burocratitzats CGIL-CISL-UIL.

Aquests últims han convocat un acte nacional "antifeixista i democràtic" a Roma, en la plaça Sant Giovanni, per al pròxim 16 d’octubre, després del gravíssim atac a la seu nacional de la CGIL, que va tenir lloc la vespra de la vaga general, per part d’un sector feixista que hi havia hegemonitzada la manifestació del "no passi verd" de la ciutat, promoguda sobre una mescla de por a la campanya de vacunació i individualisme reaccionari. L’atac es va produir amb la complaença de la policia, que va deixar que es produís malgrat l’anunci de l’expedició a la seu del sindicat realitzat durant les concentracions en la plaça.

La burocràcia sindical, que busca desesperadament un acord amb el Govern cap a un model de concertació més "alemany", amb una participació més integrada en el consell d’administració i en la política industrial de l’Estat, ha rebut la solidaritat del president Draghi, i es nega a convocar una vaga general.

No obstant això, els signes d’un possible avanç per a la lluita de classes a Itàlia van sorgir de l’atur del dilluns, que va veure l’adhesió de centenars de milers de persones (els organitzadors van reclamar un milió) i les accions de piquets, com l’històric bloqueig del magatzem d’Amazon a Piacenza (en una província estratègica, un encreuament del nord), que és un fet sense precedents, per part de 2.000 treballadors de la SI Cobas, que té una presència dins del magatzem.

Del que molta gent ja està convençuda és que això ha de ser només un pas, per rellevant que sigui, cap a una ampliació de la lluita contra la política de la "Confindustria cura" (el sindicat dels grans industrials), que condueixi a una vaga general amb milions de participants, inclosos els grans sindicats i molts no sindicalitzats. Juntament amb altres sectors combatius, com FIR-Voce delle Lotte estem lluitant per aquest objectiu, començant per la posada en marxa de coordinacions entre els treballadors en lluita que s’enfronten a acomiadaments massius i deslocalitzacions.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó