×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Avortament, Sanitat Universal i Regularització JA!

La Plataforma "Avortament i Sanitat Universal" ha publicat un comunicat d'una campanya per exigir una pròrroga definitiva de les mesures sobre l'avortament i la targeta sanitària: "Més que mai denunciem la privatització i les retallades. Per una sanitat 100% pública, universal i feminista i la Regularització JA".

EsquerraDiari.cat

dimarts 28 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Aquesta Plataforma ha publicat un comunicat per llençar una campanya a
dos anys de l’entrada en vigor de la Llei 9/2017, en la que la Generalitat de Catalunya va realitzar una consulta pública amb l’objectiu d’elaborar un projecte de Reglament per a desenvolupar els continguts d’aquesta Llei. Ja que consideran que s’han evidenciat "buits legislatius i obstacles administratius amb els quals es troben les persones migrades no residents a Catalunya i sense targeta sanitària, quan intenten accedir a l’atenció sanitària, així com l’impacte que això té en les seves vides".

Enfront d’això, diverses organitzacions han constituït una Taula de Treball sobre l’accés a l’atenció sanitària dels menors de 18 anys, dones i persones embarassades i a la interrupció voluntària de l’embaràs, amb l’objectiu de "aconseguir que els drets humans de les persones migrades, amb especial èmfasi de les dones i persones embarassades i els menors de 18 anys, siguin reconeguts de manera real i directa, sense cap mena de discriminació".

Al seu comunicat explican que, "Hem comprovat que en molts casos la manca d’informació ha afectat les persones migrades en l’exercici del seu dret a salut, a causa dels temors a veure’s davant factures o compromisos de pagament als quals no poden fer front per accedir als serveis sanitaris.

"D’altra banda, hem constatat una falta d’informació del personal administratiu i sanitari quan informen els usuaris i les usuàries sobre la declaració de responsabilitat a les persones que no tenen targeta sanitària. El Departament de Salut i CatSalut han de destinar recursos per a la formació del personal i donar instruccions clares que no es procedirà al cobrament de les urgències si les persones afectades signen una declaració responsable sobre la seva manca de recursos", explican. Enfront d’aixó demandan:

 •  Que estableixi les condicions per a una atenció sanitària universal, de qualitat, i sostenible sobre la base d’una gestió eficient, eficaç i transparent. La falta d’accés a l’assistència sanitària de la població migrada i refugiada és racisme institucional. És imprescindible que els sistemes de salut superin les barreres culturals i lingüístiques i es realitzi un abordatge multidisciplinari intercultural.
 •  Que el Reglament garanteixi l’assistència sanitària dels residents en risc d’exclusió social, de tots els menors de 18 anys, així com l’atenció a totes les persones i dones embarassades que estan a Catalunya estiguin o no empadronades, durant l’embaràs, el part, el postpart i la interrupció voluntària de l’embaràs.
 •  Que l’empadronament no constitueixi un obstacle a l’accés a l’atenció sanitària. Ha de ser accessible a totes les persones que no poden tramitar l’empadronament, en particular les persones en situació irregular o sense domicili fix, ja que el dret a la salut és inherent de totes les persones sense condicionaments legals.
 •  Quant al període mínim per a acreditar l’arrelament, ens oposem al fet que s’estableixi un termini d’arrelament de 3 mesos.
 •  Que es redueixi al mínim el temps d’espera per a obtenir la targeta sanitària i que es garanteixi que aquest sigui menor al termini dels 3 mesos que estableix la disposició final primera de la Llei 9/2017.
 •  Que el decret garanteixi que cap cas es realitzarà cobraments d’urgències, ja que tota persona té dret a l’accés de forma gratuïta a l’assistència sanitària en urgències; aquest accés ha de ser garantit per cada Estat. Negar aquest dret és una mesura regressiva i contrària a la universalitat efectiva del dret a la salut de totes les persones.
 •  Que es realitzin campanyes informatives a la ciutadania sobre el dret a la salut, especialment a les persones i col·lectius d’especial vulnerabilitat, per a què coneguin i exigeixin els seus drets.
 •  Formació del personal administratiu i sanitari sobre la regulació vigent, ja que cal assegurar el coneixement del contingut de la Llei i del decret per a garantir la seva correcta aplicació i evitar irregularitats i discrecionalitats, com el cobrament del servei d’urgències o la denegació a l’accés a l’atenció sanitària. També s’ha de fer extensa la formació a les persones que treballen als serveis socials.
 •  Que el Parlament de Catalunya aprovi una reforma de la Llei 9/2017 en lectura fàcil amb l’objectiu que es presti assistència sanitària a totes les persones i dones embarassades, tant per aquelles que vulguin continuar el seu embaràs com per aquelles que decideixin interrompre’l, i als menors de 18 anys que sense targeta sanitària.

  Les organitzacions que van presentar aquest comunicat són: L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, Marea Verde Barcelona, Metges del Món, Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat), Red de Migración, Género y Desarrollo, Xarxa de Dones per la Salut, Campanya pel Dret a l’Avortament, Ca la Dona, Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) Mika Sororidad Internacionalista.

  Pots llegir: Què fem les treballadores de la llar i migrants sense contracte enfront de la crisi del coronavirus?

  Treballadores de la llar internes, eternament confinades


 • Facebook Twitter
  La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

  La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

  L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

  L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

  Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

  Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

  2012, l'inici de l'operació Catalunya

  2012, l’inici de l’operació Catalunya

  Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

  Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

  Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

  Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

  PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

  PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

  Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

  Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”