×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Avortament, Sanitat Universal i Regularització JA!

La Plataforma "Avortament i Sanitat Universal" ha publicat un comunicat d'una campanya per exigir una pròrroga definitiva de les mesures sobre l'avortament i la targeta sanitària: "Més que mai denunciem la privatització i les retallades. Per una sanitat 100% pública, universal i feminista i la Regularització JA".

EsquerraDiari.cat

dimarts 28 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Aquesta Plataforma ha publicat un comunicat per llençar una campanya a
dos anys de l’entrada en vigor de la Llei 9/2017, en la que la Generalitat de Catalunya va realitzar una consulta pública amb l’objectiu d’elaborar un projecte de Reglament per a desenvolupar els continguts d’aquesta Llei. Ja que consideran que s’han evidenciat "buits legislatius i obstacles administratius amb els quals es troben les persones migrades no residents a Catalunya i sense targeta sanitària, quan intenten accedir a l’atenció sanitària, així com l’impacte que això té en les seves vides".

Enfront d’això, diverses organitzacions han constituït una Taula de Treball sobre l’accés a l’atenció sanitària dels menors de 18 anys, dones i persones embarassades i a la interrupció voluntària de l’embaràs, amb l’objectiu de "aconseguir que els drets humans de les persones migrades, amb especial èmfasi de les dones i persones embarassades i els menors de 18 anys, siguin reconeguts de manera real i directa, sense cap mena de discriminació".

Al seu comunicat explican que, "Hem comprovat que en molts casos la manca d’informació ha afectat les persones migrades en l’exercici del seu dret a salut, a causa dels temors a veure’s davant factures o compromisos de pagament als quals no poden fer front per accedir als serveis sanitaris.

"D’altra banda, hem constatat una falta d’informació del personal administratiu i sanitari quan informen els usuaris i les usuàries sobre la declaració de responsabilitat a les persones que no tenen targeta sanitària. El Departament de Salut i CatSalut han de destinar recursos per a la formació del personal i donar instruccions clares que no es procedirà al cobrament de les urgències si les persones afectades signen una declaració responsable sobre la seva manca de recursos", explican. Enfront d’aixó demandan:

 •  Que estableixi les condicions per a una atenció sanitària universal, de qualitat, i sostenible sobre la base d’una gestió eficient, eficaç i transparent. La falta d’accés a l’assistència sanitària de la població migrada i refugiada és racisme institucional. És imprescindible que els sistemes de salut superin les barreres culturals i lingüístiques i es realitzi un abordatge multidisciplinari intercultural.
 •  Que el Reglament garanteixi l’assistència sanitària dels residents en risc d’exclusió social, de tots els menors de 18 anys, així com l’atenció a totes les persones i dones embarassades que estan a Catalunya estiguin o no empadronades, durant l’embaràs, el part, el postpart i la interrupció voluntària de l’embaràs.
 •  Que l’empadronament no constitueixi un obstacle a l’accés a l’atenció sanitària. Ha de ser accessible a totes les persones que no poden tramitar l’empadronament, en particular les persones en situació irregular o sense domicili fix, ja que el dret a la salut és inherent de totes les persones sense condicionaments legals.
 •  Quant al període mínim per a acreditar l’arrelament, ens oposem al fet que s’estableixi un termini d’arrelament de 3 mesos.
 •  Que es redueixi al mínim el temps d’espera per a obtenir la targeta sanitària i que es garanteixi que aquest sigui menor al termini dels 3 mesos que estableix la disposició final primera de la Llei 9/2017.
 •  Que el decret garanteixi que cap cas es realitzarà cobraments d’urgències, ja que tota persona té dret a l’accés de forma gratuïta a l’assistència sanitària en urgències; aquest accés ha de ser garantit per cada Estat. Negar aquest dret és una mesura regressiva i contrària a la universalitat efectiva del dret a la salut de totes les persones.
 •  Que es realitzin campanyes informatives a la ciutadania sobre el dret a la salut, especialment a les persones i col·lectius d’especial vulnerabilitat, per a què coneguin i exigeixin els seus drets.
 •  Formació del personal administratiu i sanitari sobre la regulació vigent, ja que cal assegurar el coneixement del contingut de la Llei i del decret per a garantir la seva correcta aplicació i evitar irregularitats i discrecionalitats, com el cobrament del servei d’urgències o la denegació a l’accés a l’atenció sanitària. També s’ha de fer extensa la formació a les persones que treballen als serveis socials.
 •  Que el Parlament de Catalunya aprovi una reforma de la Llei 9/2017 en lectura fàcil amb l’objectiu que es presti assistència sanitària a totes les persones i dones embarassades, tant per aquelles que vulguin continuar el seu embaràs com per aquelles que decideixin interrompre’l, i als menors de 18 anys que sense targeta sanitària.

  Les organitzacions que van presentar aquest comunicat són: L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, Marea Verde Barcelona, Metges del Món, Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat), Red de Migración, Género y Desarrollo, Xarxa de Dones per la Salut, Campanya pel Dret a l’Avortament, Ca la Dona, Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) Mika Sororidad Internacionalista.

  Pots llegir: Què fem les treballadores de la llar i migrants sense contracte enfront de la crisi del coronavirus?

  Treballadores de la llar internes, eternament confinades


 • Facebook Twitter
  El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

  El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

  Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

  Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

  Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

  Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

  El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

  El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

  Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

  Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

  Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

  Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

  Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

  Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

  La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

  La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones