×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Bezos agraeix als treballadors d’Amazon que orinin en ampolles per pagar el seu viatge espacial

L'home més ric del món ha deixat clar aquest dimarts d'on prové la seva fortuna en agrair als clients i treballadors d'Amazon per haver fet possible el seu viatge espacial. Es tracta d'una veritable provocació que deixa en evidència el nivell d'explotació sobre els treballadors que denuncien fa anys els baixos salaris, torns exhaustius, vigilància sobre els seus cossos i fins i tot l'obligació d'orinar en ampolles per a complir amb la producció.

Juan Andrés Gallardo

dimecres 21 de juliol de 2021
Facebook Twitter

Jeff Bezos, l’home més ric del món (amb el multimilionari Elon Musk), ha baixat de la capsula que l’ha portat a l’espai durant deu minuts aquest dimarts i ha pronunciat un discurs que ha deixat en clar d’on provenen els guanys extraordinaris que permeten a una sola persona finançar un viatge d’aquest tipus.

En el seu discurs ha demostrat que no hi ha secrets en la forma en la que ha incrementat de manera monumental la seva fortuna, fins i tot durant la pandèmia quan la majoria de la humanitat perdia tot o part del que havia aconseguit durant els anys previs.

"Vull agrair a tots els empleats d’Amazon i a tots els clients perquè vostès han pagat per tot això", ha dit sense immutar-se, i mostrant la impunitat que li dóna ser amo de la major fortuna del món.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de La Izquierda Diario (@izquierdadiario)

La "sinceritat" de Bezos deixa clar que a més de les altes taxes que cobra als clients, siguin compradors o anunciants, per la monopolització del servei de lliuraments i venda en línia, la veritable fortuna prové del que es troba dins dels seus magatzems i furgonetes. Els empleats d’Amazon.

Es tracta de milions de treballadors que fa anys denuncien salaris miserables amb ritmes de treball impossibles de seguir, la vigilància sobre els seus cossos per mitjà d’algorismes que controlen la quantitat de paquets que emmagatzemen i despatxen, o càmeres i gps dins de les camionetes de repartiment que impedeixen si més no que els seus conductors puguin parar a orinar.

Aquesta última denúncia es va convertir fa uns mesos en un escàndol en sortir a la llum que diversos dels seus treballadors, no només de logística, sinó també dels magatzems, denunciaven que els ritmes insuportables de treball els impedien fins i tot a anar al bany pel que en moltes ocasions havien d’orinar en ampolles.

Et pot interessar: Amazon va admetre que els seus conductors han d’orinar en ampolles

A això s’hi suma la recent publicació dels nous plans de l’empresa per a agilitar encara més la cadena de producció donant a cada treballador o treballadora una sèrie de tasques rotatives per a "evitar que tots els músculs es desgastin al mateix temps". És a dir, un algorisme per a "equilibrar" l’explotació directament sobre els cossos dels seus empleats.

El secret de l’"èxit" de Bezos és que a aquests ritmes de treball brutals li suma una activa política anti-sindical per a evitar que els i les treballadores s’organitzin en els seus magatzems per a lluitar per millors condicions de treball.

Així ho va fer, tant acomiadant als activistes que al principi de la pandèmia demanaven elements de protecció personal i llicencies per a aquells que s’emmalaltissin de Covid (quelcom que Bezos va negar atorgar durant mesos), com contractant empreses de seguretat, espionatge, i publicitat per a perseguir, espiar i sabotejar els plans dels treballadors d’aconseguir un sindicat propi. És el cas recent d’Alabama on Amazon va fer una campanya despietada i d’intimidació en els mitjans, i dins del mateix magatzem (en banys i el menjador) per a acoquinar als treballadors i fer que votin en contra de l’organització sindical.

Sense regulacions ni sindicats, és Amazon el que imposa les regles del joc i, encara que els salaris són una mica més alts que en altres gegants del comerç, la diferència la fa en l’enginyeria interna que li permet esprémer fins a l’últim moviment als seus treballadors. Un esquema que en pocs anys deixa a la majoria d’elles i ells "trencats", amb afeccions musculars i en els ossos, que queden per a tota la vida.

I perquè no quedin dubtes sobre com pensa Bezos continuar fent guanys milionaris, a tan sols un dia de tornar de l’espai, Amazon ha anunciat que deixarà de garantir els test per covid als seus treballadors.

No hi ha màgia en tot això, és capitalisme pur i dur. Perquè un multimilionari compleixi els seus "somnis" de viatjar a l’espai, milions de treballadors i treballadores sofreixen en la terra, sobre els seus cossos i músculs, l’explotació quotidiana que ho fan possible. El màxim exponent de la irracionalitat capitalista i la desigualtat que genera.


Facebook Twitter

Juan Andrés Gallardo

Segueix-lo a Twitter

@juanagallardo1

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya