×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Bolsonaro diu que traurà a les Forces Armades al carrer perquè "Brasil està en guerra"

A una setmana de la segona volta electoral, el candidat ultradretà Jair Bolsonaro va dir que utilitzarà a les Forces Armades per "enfrontar la violència", i que "Brasil està en guerra".

Juan Andrés Gallardo

dilluns 22 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

El candidat de la ultradreta brasilera Jair Bolsonaro, va dir aquest diumenge que, si gana, planeja usar a les Forces Armades per patrullatges de rutina als carrers i va assenyalar que "Brasil està en guerra" per justificar-ho.

Es tracta d’un intent d’estendre a nivell nacional la política que ja va dur a terme el govern colpista de Michel Témer a Rio de Janeiro. En aquesta ciutat, Témer va assajar fa mesos un intent de recuperar una mica de popularitat fent demagògia amb la demanda de seguretat i va decretar una intervenció federal, la qual cosa incloïa una militarització dels carrers de Riu. Sota aquest mandat de les Forces Armades va ser assassinada la regidora del PSOL Marielle Franco, qui anava a fiscalitzar des del parlament local la intervenció militar.

La proposta de Bolsonaro no és una altra cosa que multiplicar aquest esquema a les principals ciutats del país, militaritzant els carrers i acoquinant als treballadors i pobres en tot Brasil, com ja ho fan en les favelas de Riu.

Bolsonaro va avançar aquesta decisió en una entrevista amb Band TV, en la qual va dir que discutiria la idea amb el seu ministre de Defensa i els governs estatals, els quals són els responsables de la seguretat pública: "Si el Congrés atorga el permís, posaria a les forces armades als carrers", va afirmar.

La cúpula de les Forces Armades ja va donar sobrades mostres de suport al candidat ultradretà que a més, és un obert defensor de la dictadura militar de 1964-1985 a Brasil, i dels mètodes de tortura empleats, arribant a dir fins i tot que hauria d’haver-hi hagut més morts.

Un "grup de tasques" a la mesura de Bolsonaro

L’anunci de Bolsonaro arriba a sol quatre dies fer-se públic un decret signat per Témer, el dijous passat, per crear una sort de Força Especial gegantesca (que en els fets funcionarà com un Grup de Tasques), per coordinar la repressió interna. Aquesta nova força estarà centralitzada directament sota el control de la presidència i inclourà a tot l’aparell d’espionatge i repressió.

El decret de Témer crea un Gabinet de Seguretat Institucional de la Presidència, que coordinarà a aquesta nova força al costat de l’Agència Brasilera d’Intel·ligència (ABIN), els Centres d’Intel·ligència de la Marina, Exèrcit i Aeronàutica, sota el control del Ministeri de Defensa. Per la seva banda la Policia Federal, el Departament Penitenciari Nacional (DEPEN) i la Secretaria Nacional de Seguretat Pública estaran sota l’òrbita del Ministeri de Seguretat Pública.

Segons el text, la nova força té com a atribució l’enfrontament amb les "organitzacions criminals que enfronten a l’Estat brasiler". O sigui que és una força creada sota les directives de la Llei Antiterrorista, segons la qual els partits polítics i moviments socials podrien ser enquadrats com a organitzacions criminals.

A Rio de Janeiro i Sant Pablo ja existeixen exemples de l’aplicació de la Llei Antiterrorista, que va ser decretada pel PT durant el govern de Dilma Rousseff. Va ser utilitzada per exemple contra els manifestants en les jornades de protesta de juny de 2013.

Témer li lliura d’aquesta manera a Bolsonaro en safata un decret que podrà usar des del primer dia del seu govern, si guanya diumenge que ve, per perseguir a organitzacions socials, de treballadors i d’esquerra i per criminalitzar la protesta social.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles