×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

CALLAR: La mesura estrella per a evitar contagis de la Covid al transport públic

El conseller Damià Calvet ha informat a Rac1 que els “Ferrocarrils Catalans” tindran un vagó del silenci, augmentar la inversió? Impossible.

Guillermo Ferrari

dilluns 9 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Foto Twitter @FGC

Sembla una notícia de “El Mundo Today” però no ho és. No és broma. El conseller Damià Calvet ha informat aquest dissabte que els ferrocarrils administrats per la Generalitat tindran un vagó en cadascun dels seus combois en els quals es recomanarà no parlar per a evitar contagis. I, segons una hipotètica notícia d’una hipotètica “Esquerra Today” la pròxima mesura serà recomanar “no pensar” per a evitar aerosols.

Aquesta mesura és ridícula perquè si tothom l’obeís, es concentrarien tots en aquest vagó produint un amuntegament de gent, que caldria evitar. Però també és impensable que si viatgen amics, o família, o et trobes amb un conegut o un col·lega de la feina, no creuis ni una sola paraula (ni una sola mirada!). És possible recomanar alguna mesura més idiota? Cal afanyar-se molt per a pensar una mica pitjor.

En el programa Via Lliure de Rac1 del diumenge han informat que en realitat no hi haurà un “vagó del silenci” sinó que la recomanació es farà extensa a tot el comboi. I, segons ha informat el conductor del programa, Xavi Mundó, aquesta “recomanació” s’estendria a tot el transport públic metropolità de la ciutat de Barcelona: metres, trens i busos.

D’antuvi, a partir del dimarts es començarà a col·locar indicacions en les estacions i els vagons perquè la gent calli. I s’acabaria divendres vinent. Faltaria que posin un eslògan així: “El silenci és salut”. Aquesta democràcia per a rics cada vegada més s’està demostrant per a amplis sectors socials com una dictadura contra la classe treballadora i els pobres.

El conseller Damià Calvet va assegurar que els Ferrocarrils Catalans estan circulant al 100%. I que no és possible augmentar la freqüència o ampliar els vagons. Afirmació que també havia fet l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per a la resta del Transport Públic de la ciutat comtal i els seus voltants. Les diferents administracions públiques han deixat d’invertir en aquests anys posteriors a la crisi de 2008 i ens volen fer creure que en el transport públic no hi ha contagis. Però el sindicat CGT de metro denuncia la falta de personal per poder augmentar la freqüència.

Però és que aquesta recomanació de no parlar amb ningú en el transport públic és equivalent a restringir al màxim la nostra vida social, les nostres relacions socials. Cal desconfiar que tots estem contagiats de la Covid-19 i som asimptomàtics o encara no desenvolupem els símptomes. Però quina cosa millor per a un govern dels rics que exigir als pobres que es quedin a casa i només surtin per a anar a treballar.

Però els rics i els polítics (que treballen per a ells) no fan aquestes mesures. Ells es reuneixen en les seves grans i caríssimes festes com la del diari digital El Español a Madrid. O fins i tot fan misses per a 600 persones com la de la Sagrada Família a Barcelona. Ells viuen en palauets amb jardins enormes, tenen diversos llocs on poden refugiar-se en propietats enormes. I són capaços de demanar-nos que no parlem. Que no puguem anar a un bar, que no puguem anar a un recital o al cinema.

Et pot interessar: Segona assemblea virtual: un centenar de joves i treballadores connectats per a continuar organitzant-se contra la precarietat

Però, per què ens demanen callar i que restringim la nostra vida social al màxim? Senzillament perquè no volen invertir en transport públic, ni tampoc en sanitat, ni tampoc en educació. Els polítics estan usant els diners de les arques públiques per a salvar als grans empresaris de l’Ibex. A ells els paguen ajudes, a ells els paguen indemnitzacions, a ells els paguen les nòmines dels treballadors que queden en ERTOs (malament, tarda i poc). I, a nosaltres el que sobri, quan sobra alguna cosa.

I, dóna la “casualitat” que si els treballadors i els pobres no podem parlar, hem de restringir tota la nostra vida social, i, a més se’ns restringeix el dret a la mobilització, a la protesta, com farem per a organitzar-nos i protestar? A més la jerarquia sindical està desapareguda i quan apareix és per a signar tancaments de fàbriques com el de Nissan o ERTOs que beneficien a la patronal i perjudiquen els treballadors.

La forma en què el Govern català i el Govern central “lluiten” contra la Covid-19, no és l’única forma que hi ha. Ells tracten d’acabar amb els efectes del virus fent un enorme transvasament dels diners de les arques públiques cap als grans empresaris i les grans fortunes. A ells no els importen els que no tenen papers, els que treballen en negre, ni els precaris, ni els aturats. A ells només els importen les empreses de l’Ibex 35.


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona