×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Cas de transfòbia a una estudiant de màster de la UPF

La transfòbia segueix present en moltes esferes de la nostra societat, inclosa la universitat. Així ho demostra el cas de l’Alane, estudiant de màster a la UPF que ha sigut “convidada a marxar” tot i estar legalment de baixa, amb l'argument que no es poden adaptar a ella.

Paula V.

dimarts 5 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Alane D. Chaperro va denunciar aquest dilluns passat que la Universitat Pompeu Fabra no està respectant la seva baixa mèdica per poder continuar amb la seva transició i l’han convidada a marxar. Això suposa un nou atac de transfòbia, aquesta vegada per part de la UPF i el director de màster que cursa, en un context d’augment de les agressions LGBTIfòbiques.

De cara al públic, la UPF compta amb protocols per prevenir i garantir un entorn universitari lliure d’agressions masclistes i LGBTIfòbiques, però només de cara a la galeria, ja que la transfòbia i la discriminació segueixen presents en l’àmbit acadèmic com demostra el cas de l’Alane. Però garantir un entorn universitari lliure de LGTBIFòbia també és que cap persona hagi de deixar un màster mentre està fent la seva transició.

A l’Estat espanyol, un dels estats amb millors índex de “tolerància” cap al col·lectiu LGTBI, les taxes de desocupació de les persones trans son del 80% i les taxes de suïcidi sobre la joventut LGBTI son quatre vegades majors que la mitjana. Sembla ser que els estats capitalistes venen com a paradisos LGTBIfriendly els estats amb lleis d’igualtat, festivals i turisme (tot això delimitat amb un preu i per tant, excloent), mentre la vida quotidiana del col·lectiu s’enfronta a situacions de discriminació, opressió i marginalització.

Com ella mateixa senyala en un fil al seu perfil de Twitter, el fet de ser trans i de classe treballadora li suposa haver de suportar els comentaris transfòbics i, alhora, carregar amb l’elevat cost econòmic per fer la transició davant les mancances del sistema sanitari.

L’Alane s’ha vist obligada a viatjar davant les limitades opcions que ofereix l’Estat Espanyol. La recent Llei Trans despatologitza i reconeix l’autodeterminació de gènere sense la necessitat d’aportar cap document, testimonis, proves o informe mèdic que el justifiqui, però es compta amb un llarg temps d’espera inacceptable per moltes.

Denunciem aquesta mostra de transfòbia per part de la UPF i defensem la formació de comissions independents dels òrgans oficials als centres d’estudi i treball per combatre tota forma de masclisme o LGTBIfòbia. Comissions que, per tal d’elaborar protocols contra les opressions sexuals i de gènere i assegurar el seu compliment, defensem que estiguin integrades per dones i persones del col·lectiu LGTBI. També creiem imprescindible lluitar contra les limitacions de la Llei Trans, per imposar-la de manera efectiva i ampliar-la a totes, incloent-hi menors de catorze anys, no binàries i migrants.


Facebook Twitter

Paula V.

Estudiant de ciències polítiques | Barcelona

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya