×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Casserolades contra Bolsonaro: el Brasil va trencar el rècord de morts diaris per covid-19

Casserolades, clàxons dels cotxes i moltíssim soroll al carrer convocats per les xarxes socials van tenir lloc en les principals ciutats del país. Aquest dimecres Brasil va arribar al rècord de 1.910 morts en 24 hores i s'aproxima al col·lapse sanitari.

EsquerraDiari.cat

divendres 5 de març de 2021
Facebook Twitter

El Brasil va registrar en la nit del dimecres casserolades i protestes en diverses ciutats després de conèixer-se el nou rècord de 1.910 morts diaris per coronavirus.

El país sud-americà s’aproxima al col·lapse del seu sistema públic de salut, amb més de la meitat dels estats al límit de la seva capacitat. A més viu el seu pitjor moment de la pandèmia des que el 26 de febrer de 2020 registrés el primer contagi, coincidint a més amb la irrupció de la variant amazònica, més transmissible, segons estudis preliminars.

Per cinquè dia consecutiu, el Brasil va batre el rècord de morts diàries per Covid-19, i la dada d’aquest dimecres va portar el total a gairebé 260.000.

Casserolades i soroll convocats per les xarxes socials van tenir lloc a Brasília, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Pernambuco, Porto Alegre i Fortalesa, d’acord amb mitjans locals, que van exhibir imatges de les protestes.

Encara així Bolsonaro i els governadors dels principals estats continuen privilegiant el funcionament de l’economia, mantenint l’obertura, i fins i tot el retorn insegur a classes presencials a les escoles. És el cas del governador de Sao Paulo, Joao Doria, que va decretar essencial a l’educació per a mantenir les escoles obertes malgrat ser un focus de contagis.

Bolsonaro va sostenir en la nit del dimecres davant seguidors que "mai" autoritzarà un tancament "perquè ja ha fracassat en molts llocs, fins i tot als Estats Units".

El nou rècord mostra la brutalitat de la pandèmia, però també deixa en clar el resultat de la política negacionista de Bolsonaro a escala nacional, i la complicitat de governadors i alcaldes en l’àmbit regional. El Brasil supera als Estats Units en nombre de morts diàries.

El Govern ultradretà de Bolsonaro al costat dels seus ministres, civils i militars, és el principal responsable que el Brasil hagi arribat a aquesta situació. Amb el seu negacionisme obscurantista promou aglomeracions, al mateix temps que no va utilitzar un recurs per a construir hospitals, llits de teràpia intensiva o fer proves massives per a garantir quarantenes racionals. Al mateix temps va posar fi a les ajudes d’emergència per a les famílies més pobres, en el pitjor moment de la pandèmia.

Els governadors, per part seva, van avançar en l’últim període en l’obertura d’escoles sense seguretat, van flexibilitzar tots els protocols per a reobrir l’economia i garantir els guanys dels empresaris, es van negar a promoure proves massives en els estats, per a garantir la salut dels treballadors afectats per la crisi, sent corresponsables de la situació. Rio Grande do Sul, va batre un nou rècord en les últimes 24 hores: 180 morts. Sao Paulo, va aconseguir ahir la marca de més de 450 morts en l’estat.

La situació del país coincideix també amb la divulgació de la caiguda del 4,1 per cent del seu PIB, el major de la història i la reculada en el rànquing de la qualificadora Austing Ràtings, que va informar que el Brasil va sortir de les 10 primeres economies del món per a ocupar el dotzè lloc.


Facebook Twitter
Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid