×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença la #COP25 a Madrid, el capital ven fum (i el genera)

Amb presidents de més de 50 països i grans organismes internacionals, la Cimera del Clima avança a Madrid entre protestes programades al llarg de les dues setmanes de durada.

Roberto Jara

dimarts 3 de desembre de 2019
Facebook Twitter

Mentre la presència policial blinda el centre de Madrid i la presència de les energètiques blinda la premsa burgesa amb publicitat d’Endesa, la COP25 dóna principi a Madrid davant l’escepticisme i la protesta de bona part dels moviments ecologistes. Així, el divendres 6 de desembre el Cim Social Alternatiu ha convocat una manifestació entre Atocha i Nous Ministeri.

El cim anava a celebrar-se originalment a Xile, però enmig de massives protestes i mobilitzacions que demanen la seva renúncia, el president de Xile, Sebastián Piñera decideix traslladar la COP25 a Madrid, donant-li a Sánchez l’oportunitat de blanquejar al govern assassí de Piñera, al qual fins i tot li envia forces repressives perquè ensinistrin en l’atac a protestes a la policia xilena.

No obstant això el règim xilè no és l’únic que reprimeix, assassina i és blanquejat en aquest cim. El president d’Hondures, Juan Orlando Hernández (JOH) va arribar al poder enmig d’eleccions fraudulentes i reprimeix de manera sagnant les protestes de mestres, metges, estudiants, pagesos i indígenes va ser rebut amb honors per Pedro Sánchez per a participar del cim.

En aquest cim, el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, es va comprometre a aconseguir per a 2050 la neutralitat de carboni, reduir una de cada tres tones emeses de CO2 per a 2030 i impulsar un "Green New Deal".

Una política que es fonamenta en la utopia reaccionària que si els governs dels principals països industrialitzats del món i les grans multinacionals prenen consciència de la situació, serien capaces d’adoptar mesures en favor de la preservació de l’ambient. Quan el que succeeix és exactament el contrari.

Fins al moment, no s’han complert cap dels objectius de reducció d’emissions proposat en qualsevol de les 25 cimeres climàtiques. De fet, una de les cites més repetides de Pedro Sánchez (tot un exercici de greenwashing) ha estat "avui, per fortuna, només un grapat de fanàtics nega l’evidència".

Et pot interessar: Un “Green New Deal” no pot salvar-nos, una economia planificada sí

Entre aquest grapat de fanàtics es troben Trump, al capdavant de la principal potència mundial, o Bolsonaro, president de, el Brasil que va sofrir la destrucció d’enormes àrees de l’Amazones avalades pel seu govern per a benefici de l’agroindústria.

En representació dels Estats Units -que es va retirar el passat 4 de novembre de l’Acord de París- va acudir Nancy*Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, afirmant que "En nom de la Cambra de Representants i del Congrés dels EUA, els dic que seguim involucrats". Fa un any van ser detinguts més de 200 joves activistes pel clima de tot els Estats Units per protestar en les seves oficines.

L’escepticisme del moviment ecologista amb aquests cims està justificat. D’una banda, perquè cap decisió de presa si no és per unanimitat, per la qual la major part de les decisions simplement, no es prenen. Els països més contaminants poden instrumentalitzar les “quotes d’emissions” de gasos contaminants que es proposen en aquests cims per a fer ús de la geopolítica imperialista i destruir el planeta en paiïsos semicolonials per a benefici dels seus propis capitalistes.

D’altra banda, si en quaranta anys aquests cims no han servit per a res, què podem esperar d’aquest nou cim tacat amb la sang de la classe treballadora i el poble de Xile?

Et pot interessar: No a la COP25, un cimera tacada amb la sang de la joventut i el poble de Xile

Com diu la declaració de l’agrupació juvenil Contracorrent, “La joventut, la classe treballadora i les dones hem de prendre les nostres destinacions en les nostres pròpies mans i no dipositar cap confiança ni expectativa en aquestes farses diplomàtiques, ni en el govern imperialista del PSOE ni en els seus socis d’Unides Podem que han decidit integrar-se en el mateix acatant les polítiques neoliberals, validant l’actuació policial i judicial a Catalunya i donant suport al trasllat a Madrid de la COP25, sense denunciar els acords del govern amb el repressor Piñera i plegant-se a la demagògia verda de Pedro Sánchez.”

“No podem tenir cap esperança en què els governs defensors dels grans interessos capitalistes resolguin la crisi ecosocial, perquè és precisament la manera de producció capitalista el que està en contradicció amb la naturalesa i amb els processos naturals de desenvolupament. Perquè la manera de producció capitalista i la seva lògica irracional tenen com a prioritat el guany i acumulació del capital en unes poques mans i no resoldre les necessitats bàsiques de la majoria, ni molt menys acabar amb la desigualtat i l’explotació a les quals la majoria de la població està sotmesa.”


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah