×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença la "rebel·lió dels associats"

Com a part de la jornada de vaga que va tenir lloc durant el dia d'ahir, diversos centenars de professors i professores de la Universitat de Barcelona es van manifestar contra la precarietat laboral. En els propers dies hi haurà més aturs i accions de protesta.

EsquerraDiari.cat

divendres 25 de maig de 2018
Facebook Twitter

Diversos centenars de professors i professores de la Universitat de Barcelona es van mobilitzar durant el dia d’ahir per lluitar contra la precarietat laboral, un mal crònic en aquest sector. La vaga, que posava al centre la situació del mal anomenat professorat “associat” que representa el 40% del total de docents, també cridava a parar al conjunt del personal docent. De fet, l’atur va ser tot un èxit, amb un 80% de seguiment, segons confirmava la COS, un dels sindicats convocants.

La mobilització encapçalada amb la pancarta “Prou Precarietat” va partir de Plaça Universitat, enfront del Rectorat i edifici històric de la Universitat de Barcelona, i va travessar els principals carrers del centre històric de la ciutat, acabant davant de la Secretaria d’Universitats i Recerca.

https://twitter.com/CGTEnsenyament/status/999610955217563648

Durant tot el recorregut es van poder escoltar diferents càntics i consignes en defensa de l’educació pública com a “universitat, pública i de qualitat”. Altres atacaven els salaris de misèria que cobra pràcticament la meitat de la plantilla docent, amb sous d’entre 200 i 500 euros mensuals, com “la UB explota i precaritza” o “salaris de misèria, a la universitat”.

Aquesta jornada de vaga i de mobilització recollia entre els seus punts principals l’exigència de millors salaris i condicions de treball per al professorat associat. La Universitat de Barcelona compte avui amb més de 2.400 professors i professores associades, la qual cosa demostra que aquest tipus de contractació s’ha convertit en una via comuna de la qual es fa valer la universitat per rebaixar el salari dels treballadors i treballadores docents.

Es tracta d’una tipologia de contracte que va començar a estendre’s fa més de deu anys i que s’ha convertit en la “norma” en el marc de la crisi econòmica i les retallades en educació. Un fet que posa en relleu l’estret vincle que existeix entre la deriva neoliberal a la universitat i l’extensió de la precarietat laboral.

Aquesta figura va ser creada per referir-se a aquells professors i professores que col·laborarien amb la universitat amb classes puntuals, quelcom molt diferent del que ocorre en la realitat. En els fets, i com denuncien els i les professores, el professorat associat fa pràcticament el mateix treball per menys de la meitat del salari que guanya un professor titular. Una destinació compartida per una gran part dels investigadors i doctorands, sota la fórmula de “becaris”.

La manifestació també ha comptat amb el suport d’alguns grups d’estudiants que acompanyaven la marxa. Eva, estudiant de la facultat de Diagonal i militant de l’agrupació Contracorrent ens explicava així els motius de la seva presència: “Com a estudiants hem vingut a la manifestació perquè la nostra educació depèn dels nostres professors i professores, la seva precarietat repercuteix directament en tots els àmbits a la universitat pública. Els estudiants no podem consentir que els nostres professors estiguin menyspreats i maltractats per aquesta universitat, amb contractes precaris. La seva lluita, que és la lluita per la universitat pública també és la nostra lluita. Com a part de l’agrupació Contracorrent hem vingut a expressar la nostra solidaritat i començar a construir la unitat entre estudiants i treballadors, començant pels nostres professors i professores”.

Per al comitè d’empresa aquesta convocatòria de vaga unitària ha sigut un fet realment històric, unint a tots els sindicats i al comitè, convocant tant al personal funcionari com laboral.

Aquesta jornada de lluita i de mobilització continuarà durant la setmana que ve amb la convocatòria d’aturades i concentracions en les diferents facultats.


Facebook Twitter
Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques