×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Comença la vaga de metges contra “el desmantellament de l’atenció primària”

Aquest dilluns s'ha iniciat la vaga de metges de l'atenció primària. Els i les metgesses s'han concentrat davant de la seu de l'Institut Català de Salut per dir “Prou” a les condicions precàries amb les quals estan treballant, i als pocs recursos que tenen per afrontar una segona onada de la pandèmia.

Àngels Vilaseca

dimecres 14 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Foto: Ferran Nadeu, El Periódico

Sota el lema “Prou! Salvem la Primària! Solucions ja!” ha engegat el primer dia de vaga dels metges de l’atenció primària, que està prevista que s’allargui fins el dia 16. A la vaga hi han estat convocats més de 5.900 facultatius dels centres d’atenció primària gestionats per l’Institut Català de Salut. La jornada ha tingut un seguiment d’aproximadament el 60%, segons el sindicat convocant, Metges de Catalunya.

I és que el nivell de col•lapse que està patint l’atenció primària està arribant a nivells insostenibles, on es fan paleses les conseqüències de més de deu anys de retallades. És per això que una de les principals reivindicacions és un augment de la plantilla, per revertir la pèrdua de prop d’un miler de facultatius, així com recuperar el 30% de poder adquisitiu perdut pels professionals durant les retallades sanitàries. Alhora que exigeix a l’ICS el compliment íntegre dels acords de la vaga sanitària del 2018.

Tal i com ha afirmat el president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O’Farrill, aquesta és una vaga de la “desesperació” provocada per “la deixadesa del Departament de Salut i de la ICS”. I és que si l’Atenció Primària ja estava desbordada abans de la pandèmia, actualment amb tot l’augment de funcions derivades de la covid19 està arribant al límit i amb una sobrecàrrega immensa dels seus professionals. Així mateix, ho afirmava O’Farrill “la població té la sensació que el metge de la primària no està visitant i estem atenent un 20% més d’activat que abans de la pandèmia”. I és que la sobrecàrrega laboral i la falta de personal fa que no es pugui donar una atenció adequada i de qualitat als pacients. De fet, pa pocs dies apareixia als mitjans la noticia de què un 30% dels metges de l’atenció primària s’està plantejant deixar la professió degut al desgast físic i emocional que està provocant aquesta situació. Però aquest és un desgast que no sols està afectant als metges, si no també a la resta de personal dels CAP i d’altres centres sanitaris, com poden ser les infermeres, auxiliars o el personal administratiu, els quals també s’haurien d’haver inclòs a la convocatòria d’aquesta vaga.

Davant de tot això, la resposta del gerent de l’ICS i secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, és que no està disposat a negociar en aquesta situació i que veu la vaga dels metges "absolutament inoportuna". Res d’estranyar venint de la patronal, mentrestant la sanitat privada s’està fregant les mans amb tots els pacients que s’estan passant a les mútues.

Altres sectors de la sanitat també estan en lluita: Els professionals de les ambulàncies estan en vaga indefinida, i els MIR convoquen vagues pròximament

A la vaga de metges del CAP se li suma una nova convocatòria de vaga dels MIR per la propera setmana del 19 al 23 d’octubre, els quals també han mostrat el seu suport als companys de l’atenció primària.

Els residents han declarat que la protesta es mantindrà de manera “indefinida” mentre la ICS i les patronals de la xarxa sanitària concertada no els ofereixi una resposta a les seves demandes. Per altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés segueix sense pronunciar-se al respecte.

Entre les reivindicacions dels MIR recordem que hi ha demandes de drets bàsics com que es respectin descansos de dotze hores ininterrompudes després de les guàrdies, un augment del salari, tenint en compte que solen cobrar entre 900 i 1000 euros, o un augment de les hores de formació.

Per altra banda, des del divendres passat els treballadors del transport sanitari privat, tant del transport sanitari no urgent (TSNU) com del transport sanitari urgent (TSU) van començar una vaga indefinida. El motiu principal ha estat la rebaixa salarial que vol exercir la patronal ACEA, però els treballadors del transport sanitari d’empreses privades ja fa temps que reivindiquen poder equiparar les seves condicions al conveni col•lectiu de treball amb els de l’empresa pública del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). De fet un 80% dels treballadors del sector donen servei al Servei Català de Salut (CatSalut) i a la Generalitat. Una mostra més de com s’està externalitzant un servei públic tan bàsic com és el de les ambulàncies, a costa de major precarietat dels seus treballadors i treballadores.

A les vagues dels diferents sectors de treballadors de la sanitat, se li suma la vaga educativa convocada pel proper dia 15 d’octubre per denunciar la precarietat i la falta de mesures de seguretat als centres escolars. I és que la pandèmia està deixant en evidència els efectes que estan produint les polítiques neoliberals dels diferents governs de torn, d’anys i anys de retallades i privatitzacions que han deixat al sistema públic completament desmantellat i desbordat, amb les fatals conseqüències que això suposa a l’actualitat.

Et pot interessar: Les concessions ridícules del Govern i la patronal no fan callar els MIR que han reprès la vaga

Et pot interessar: Fotogaleria: Els MIR omplen els carrers en lluita pels seus drets


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas | @mangic_cv

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah