×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Contra el racisme institucional: “Regularització ja, ni una persona sense papers!”

En el dia internacional de les persones migrants una concentració enfront de la Delegació de Govern de Madrid exigeix solucions al col·lapse de les cites d'estrangeria. En tots els punts de l'Estat, col·lectius migrants denuncien el racisme institucional.

Antonia Civelli

dissabte 19 de desembre de 2020
Facebook Twitter

“Avui tindrem molt poca paciència amb el discurs hipòcrita dels qui no van dubtar a amuntegar a milers de persones en el moll de Arguineguín, que parlen del que aportem, mercantilitzant les nostres vides i que ens tanquen en CIEs o deporten”. Així responien, des del compte de Twiter Regularització ja, al missatge de la Secretaria d’Estat de Migracions en el dia internacionals de les persones migrants.

“Avui #18D li recordem al Govern més progressista d’Espanya, que els va donar l’esquena a les nostres demandes recollides en la #PNLRegularizacion i que més de 600.000 persones estan en irregularitat administrativa per la seva falta de voluntat política”, afirmaven en un altre tuit.

Les persones migrants no estan per a aguantar més discursos hipòcrites. Han hagut de travessar tota la pandèmia en condicions d’extrema precarietat, havent d’aguantar, a més, els discursos d’odi i les polítiques de criminalització per part de l’Estat i les forces policials.

“Enguany, la pandèmia de COVID-19 ha posat en evidència que moltes persones migrants fan treballs essencials per a la vida a l’Estat Espanyol, però no existeix un reconeixement dels seus drets. Les persones migrants són fortament impactades a nivell laboral, sanitari, econòmic i social, per la desigualtat, la precarització, la invisibilitat i la violència creixent” assenyalen en un comunicat des de l’Aliança per la solidaritat.

I un estudi de seroprevalencia del Ministeri de Sanitat ha destacat que entre els col·lectius més afectats pels contagis de Covid es troben el personal sanitari (16,8%), les dones que cuiden a persones dependents en el domicili (16,3%) i en general les persones de nacionalitat no espanyola (el 13,1%). Al que cal agregar que, dins del col·lectiu de les cuidadores i les netejadores, dels més afectats, també són un alt percentatge les persones migrants.

Com han estat aquests mesos per a les persones migrants? Moltes que treballen com a treballadores de la llar es van quedar sense ocupació, i sense ingressos. Això ha portat a situacions extremes on algunes havien de triar entre donar menjar als seus fills o pagar un lloguer. I per això les famílies migrants són les més afectades pels desnonaments, que no van parar durant aquests mesos. D’altra banda, la famosa ajuda de l’Ingrés Mínim Vital no ha arribat a la majoria de les sol·licitants, i les que no tenen papers ni tan sols poden demanar-la. A tot això se suma el col·lapse en les cites d’estrangeria: ni tan sols es pot iniciar un tràmit!

Però això no és tot. En el barris, la major presència policial i les mesures de confinament es van convertir en una política de criminalització per a les persones migrants. La policia més lliure per a fer ràtzies racistes en els barris populars. Els polítics culpabilitzant a les persones migrants pel contagis.

A més, els CIEs, que van ser desallotjats durant uns mesos, ja tornen a funcionar. El Govern “progre” no sols no ha tancat els CIEs, sinó que es proposa construir i finançar noves “presons per a estrangers”. I mentrestant, en la davantera sud, continuen creixent les morts al Mediterrani, aquesta tomba per a les quals migren per fam o escapant de la guerra. I a Canàries, els migrants acaben amuntegats en els molls o en galpones, preparats per a ser deportats.

El govern del PSOE-Unides Podemos, més enllà de discursos per a la galeria en algunes dates del calendari, ha mantingut totes les polítiques racistes de l’Estat espanyol i la Unió Europea fortalesa.

Derogar al Llei d’estrangeria, tancar els CIEs, i regularitzar a totes les persones migrants són mesures elementals per a no continuar portant a la precarietat i la mort a milers de persones cada dia.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah