×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Contra la batuda dels Mossos a la Waka: Pel dret del jovent a divertir-nos!

Antiavalots irrompen a una famosa discoteca de Sabadell i identifiquen i escorcollen a 1000 joves. Només el 1% portava drogues. Al Parlament o al sopar de Nadal dels Mossos segur trobaven més.

Contracorrent

dissabte 28 de gener de 2023
Facebook Twitter

A la matinada de divendres a dissabte, un macrodispositiu dels Mossos d’Esquadra integrat per un centenar d’agents antiavalots ARRO i de Seguretat Ciutadana, han portat a terme una batuda a la discoteca Waka, una de les més conegudes de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Les imatges difoses pel mateix cos policial són un exemple de la política de criminalització que viu el jovent des de fa anys. Joves al voltant dels 20 anys ballant i passant-ho bé a una discoteca quan de sobte s’obren els llums, s’apaga la música, escolten un altaveu que els avisa del que passarà, mentres veuen fileres d’antiavalots i gossos policia ocupant tot l’espai.

El que s’ha viscut aquesta matinada a Waka de Sabadell és la versió macro del que pateixen milers de joves a parcs i altres zones d’oci nocturn, on la presència policial, els escorcolls personals, les identificacions… són una constant.

Això a més a més té sempre un biaix de classe. De la mateixa manera que aquestes situacions són molt més comunes als barris obrers i populars, el que hem vist a la Waka - situada a una de les zones d’oci nocturn més freqüentada per joves de classe treballadora - no ho veurem a la Sutton on “s’ho pasen bé” futbolistes com Dani Alves i altres fills de les grans famílies.

Els a prop de 1000 joves que estaven a la discoteca han sigut identificats i escorcollats, per a després fer-los sortir del local. El resultat de l’operatiu, segons les mateixes fonts policials, ha sigut de 10 denúncies per tinença de drogues i per faltes de respecte a l’autoritat.

Les xifres, de les que els Mossos no han dubtat a presumir a les seves xarxes socials, deixen clar que el relat que es tractava d’una operació de control sobre possibles activitats delictives és totalment fals. Un 1% de tinença de drogues - en el cas que les 10 denúncies fossin per aquest motiu - és una xifra que de bon segur se superarien generosament si la batuda la fessin als reservats de la Sutton, al Parlament o al sopar de Nadal dels mateixos ARRO.

L’objectiu no és un altre que intentar tancar una zona d’oci juvenil més. La política de la Generalitat, conjuntament amb els ajuntaments i les policies locals, de la mateixa manera que la resta d’Administracions a la resta de l’Estat, respecte al jovent i el seu dret a divertir-se, és només aquesta: repressió i criminalització.

L’oferta que representen locals com el Waka no és tampoc pas una alternativa per a la majoria del jovent. Un oci mercantilitzat i amb moltes pràctiques racistes i masclistes, al que a més a més els sectors més precaris ni tan sols poden accedir. Però la naturalització que tot s’hi val contra aquests locals i els joves que es diverteixen allà, constitueix un atac al conjunt del dret a divertir-se del jovent.

A la falta d’espais i recursos per socialitzar, desenvolupar un oci autogestionat pels mateixos joves i poder gaudir del temps lliure, s’afegeix una situació estructural de precarietat i increment dels problemes de malestar i salut mental, que s’ha agreujat molt des de la pandèmia.

És hora que la nostra generació tornem als carrers, com vam fer durant les protestes contra la sentència o l’empresonament del Hassel, i enfortim la mobilització i l’organització als centres d’estudi, els barris i les feines.

Per fer fora a la policia dels nostres parcs, espais d’oci i zones nocturnes, i per conquerir el temps i els recursos per poder gaudir com ens vingui de gust del nostre temps, sense deprendre de l’oferta mercantilitzada i combatent les pràctiques masclistes, lgtbifòbiques o racistes.

I també per acabar amb les feines de merda, l’especulació que ens impedeix iniciar una vida independent o el desmantellament de la sanitat o l’educació, que fa que no podem estudiar el que volem, com hem fet aquests dies les estudiants juntament amb les sanitàries i docents.


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso