×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Contra la dreta de Le Pen, no votar a Macron: preparar la resistència ja

Revolution Permanent, que impulsa la Xarxa La Izquierda Diario al país gal, convoca a l'abstenció activa i una política independent per a la construcció de la resistència. Reproduïm la seva declaració política.

Révolution Permanente

dijous 21 d’abril de 2022
Facebook Twitter

En aquesta segona volta es torna a donar un duel similar al de 2017, després de cinc anys d’ofensiva antipopular i autoritària del Govern d’Emmanuel Macron, que ha ajudat a obrir la porta a la ultradreta. Malgrat això, hi ha molts en l’esquerra que fan una crida més o menys obertament a usar la papereta de Macron per a "bloquejar" a Marine Le Pen. Enfront del tàndem reaccionari Macron - Le Pen, defensem l’abstenció activa i una política independent al servei de la construcció de la resistència per enfrontar futures ofensives.

El retorn de la lògica del “mal menor”

Diumenge passat, Emmanuel Macron es va classificar per a la segona volta amb gairebé el 28% dels vots, per davant de Marine Le Pen, que va treure una mica més del 23%. L’alt percentatge per al mandatari és producte del “vot útil” dels sectors més rics i envellits de la població, així com del retrocés sense precedents de la dreta tradicional. La dreta clàssica no només no va aconseguir arribar a la segona volta per segona vegada en la història de la Cinquena República, sinó que va aconseguir una percentatge ridículament baix, només superats pels socialistes, amb la candidata Anne Hidalgo que va treure el 1,7%.

No obstant, la celebració del primer lloc per part del macronisme després de la primera ronda s’ha esvaït. Perquè si la segona volta podria semblar un "remake de 2017", Macron ja no té l’avantatge de la novetat. El "candidat disruptiu" de fa cinc anys va passar a ser el "president odiat" per vastos sectors de la població -com assenyala el Financial Times, un periòdic que a priori està lluny de ser-li hostil- amb un historial antipopular i autoritari.

D’altra banda, la formació de dreta RN de Marine Le Pen pretén aprofitar aquesta situació, que li permet disfressar el seu propi projecte racista i neoliberal. Una maniobra facilitada per l’espantall d’Eric Zemmour, candidat obertament racista que ha contribuït a suavitzar la imatge de Le Pen. Amb tants avantatges al seu favor, RN va poder aconseguir una puntuació molt millor que en 2017.

En aquest context, la diferència en la segona volta sembla més estreta que mai. És cert que Macron continua sent el favorit enfront de Le Pen, malgrat l’important cabal de vots de la candidata de RN. Però una abstenció massiva acompanyada d’una transferència no natural de vots d’una fracció important de l’electorat d’esquerra cap a la candidatura de Le Pen, en una lògica de "tot menys Macron", podria fer possible que l’extrema dreta arribi al poder. Un escenari, en principi, altament improbable, però no impossible.

Sobretot perquè en 2017, la "barrera republicana" va sofrir un fort revés amb 12,1 milions d’abstencions (25,4%) en la segona volta, un nivell no vist des de 1969, i una mica més de 4 milions de vots en blanc i nuls (gairebé el 11,5% dels votants). Aquestes xifres han de comparar-se amb les de les eleccions de 2002, amb la segona volta entre Jacques Chirac i Jean-Marie Le Pen, per a comprendre millor l’aprofundiment de la crisi del règim. En el seu moment, els analistes van parlar d’un autèntic "terratrèmol", fruit de la presa dels mecanismes institucionals clàssics, però el "front republicà" havia jugat a fons, permetent a Chirac guanyar la segona volta amb una mica més del 82% dels vots, un índex de participació superior al 79% i només 1,7 milions de vots en blanc o nuls.

Davant el temor suscitat per la reducció de la diferència entre Macron i Le Pen, la "barrera" ha tendit a recuperar el color en els últims dies. En les eleccions s’ha vist l’existència d’un pol d’esquerra, que s’ha expressat en el 22% (més de 7,7 milions de vots) obtingut per Jean-Luc Mélenchon. Aquest resultat, que contradiu la idea d’una societat unilateral de "dreta", converteix a l’electorat de "esquerra" en protagonista de la segona volta, i intensifica la pressió per una "barrera", republicana" i "d’esquerra".

Mentre el Partit Socialista, Europa Ecológica-Los Verdes i el Partit Comunista van fer una crida a votar a Macron contra l’extrema dreta en la nit de la primera volta, Jean-Luc Mélenchon ho va fer de manera buida. Res més conèixer-se els resultats, va sostenir que "ni un sol vot ha d’anar a Madame Le Pen", consigna represa, com en 2017, pel Nou Partit Anticapitalista, que va afirmar, per veu del seu candidat Philippe Poutou, que "la instrucció de vot és clara: ni un sol vot ha d’anar a l’extrema dreta". Aquesta posició també va ser adoptada per la direcció confederal de la CGT i per Solidaires.

Aquesta "obertura", que més o menys crida a un vot "barrera", ha anat de la mà de crides més explícites a votar a Macron, fins i tot en l’extrema esquerra, en nom d’una lògica de mal menor. A Mediapart, Ugo Palheta, director de la revista Contretemps i membre de l’NPA, va fer una crida a "descartar el perill immediat i ocupar-se de Macron el dia després de l’elecció". En un text publicat en la pàgina web Els mots sont importants, Pierre Tevanian va més enllà, i denúncia que l’eslògan "ni un sol vot per a l’extrema dreta" és confús, i explica: "dir en aquest context que el candidat alternatiu (Macron) no és "en absolut" un baluard contra l’extrema dreta és senzillament una mentida i una falta criminal. Ocorre que, siguin quines siguin les malapteses del president Macron, fins i tot pel que fa a la politització ultradretana del país, votar a Macron és, de fet, almenys a curt termini, almenys durant els pròxims cinc anys, l’únic acte que ajuda a mantenir a la feixista fora de la presidència".

En 2017 aquesta lògica del mal menor ja era un problema [1]. Després de cinc anys de macronisme és encara més inacceptable. En efecte, el pretext de la defensa immediata contra el perill lepenista i la resistència a l’extrema dreta, desarma ideològica, política i materialment al nostre camp social en un moment en què allò més urgent és preparar la resistència contra el pròxim govern.

Macronisme cinc anys després: un projecte autoritari i neoliberal que fa prosperar a l’extrema dreta

Des de les ordenances de la Llei del Treball fins a la reforma de l’assegurança de desocupació, passant per l’abolició de l’impost a les fortunes, la reducció del subsidi a l’habitatge, l’(avortada) reforma de les pensions, la inclusió en la llei de les disposicions de l’estat d’emergència, l’historial d’Emmanuel Macron és el d’un lustre de guerra social. En terreny racista i de seguretat, les lleis de "separatisme" i de seguretat global, la dissolució d’organitzacions, les lleis "antidroga", els nombrosos regals a la policia, la restricció de visats per als països del Magreb, el salt a la repressió ultraviolenta dels moviments socials i dels barris obrers, la commemoració de Pétain i la primera entrevista concedida per un President a la revista de la dreta Valeurs Actuelles, mostren que el candidat neoliberal es va inspirar sense problemes en el programa de l’extrema dreta, reiterant les crides cap als sectors més conservadors i reaccionaris de la societat.

En els últims dies, davant l’estrenyiment dels resultats anunciats per a la segona volta, Macron ha multiplicat els senyals a la seva esquerra per intentar dirigir-se a l’electorat de Yannick Jadot i, sobretot, de Jean-Luc Mélenchon. Així és com, per exemple, va fer una referència a Jean Jaurès, l’endemà de la primera volta, i va anunciar una possible "moguda" sobre la jubilació als 65 anys, esmentant fins i tot la possibilitat de validar les seves contrareformes mitjançant referèndum, només per oblidar els passatges vigents i el 49,3 que han caracteritzat al macronisme en el poder. Però el programa del president sortint està en estricta continuïtat amb el del primer quinquenni, amb mesures com la jubilació als 65 anys, l’obligació de treballar de 15 a 20 hores setmanals per als beneficiaris de la RSA (ingrés mínim), el reforç de les expulsions d’estrangers, el redoblament de la presència de les forces repressives "sobre el terreny" o la continuació de la lluita contra el "separatisme". Afeblit després de cinc intensos anys que han donat lloc a importantíssimes mobilitzacions i a un profund odi cap al President, la imposició de tals mesures implicaria necessàriament un aprofundiment dels trets més autoritaris del primer quinquenni en cas de reelecció.

Enfront del caràcter autoritari i neoliberal del macronisme amb un programa econòmic recentment avalat pel MEDEF (cambra patronal francesa), no hi ha suport polític possible. Davant aquesta constatació, intel·lectuals pròxims a la formació de Melènchon La France Insoumise com Stefano Palombarini o Dominique Méda, busquen una via intermèdia evocant la idea d’una crida al vot condicionat a l’abandonament d’unes certes contrareformes o "proves de respecte". Donada la naturalesa del projecte de Macron -fins i tot si abandonés la reforma de les pensions, acceptaríem la duplicació de les forces de repressió?- tal enfocament és insostenible i reflecteix les contradiccions insolubles d’un cridat a votar a Macron que porta a situar-se de fet en el seu camp, en nom de la lluita contra l’extrema dreta. El mateix ocorre amb aquestes crides a "imposar" a Mélenchon sobre Macron en Matignon, ja sigui elegint una majoria de diputats de l’LFI o d’Unió Popular en el Parlament, o negociant el suport al president sortint en nom de l’obtenció del lloc de primer ministre. Si la segona opció és més una broma que un programa polític, la primera és funcional a la idea que caldria votar a Macron el 24 d’abril [2], encara que els dirigents de l’LFI saben perfectament que els serà impossible obtenir una majoria en el Parlament en un sistema uninominal a dues voltes.

A part del problema polític que planteja, l’eficàcia de la crida més o menys explícita a votar a Macron és també dubtosa, a curt i mitjà termini. Quant a les eleccions, l’única possibilitat aritmètica que Marine Le Pen guanyi el 24 d’abril resideix en una mobilització "anti-Macron" sense precedents de sectors sencers de l’electorat que es van abstenir o van votar a l’esquerra en la primera volta. Un fenomen així seria inèdit, però no és del tot impossible donada la catastròfica campanya i l’odi que desperta el president dels rics. Recentment, figures com Priscilla Ludosky o Jérôme Rodrigues han testificat l’existència d’aquesta pressió entre alguns Armilles Grogues, al mateix temps que han fet una crida al seu bàndol a no votar "ni a Le Pen ni a Macron". La seva posició té l’avantatge de partir d’una voluntat de diàleg amb els sectors de la nostra classe sumits en la confusió per l’odi a Macron. Però, com poden convèncer a la gent que no voti a Le Pen posant-se del costat d’algú a qui perceben legítimament com un enemic mortal? Aquesta postura és insostenible i la negativa a demanar el vot de Macron sembla ser una condició per a la lluita contra una part potencialment decisiva del vot de RN.

Sobretot perquè el projecte macronià no pot ser venut, ni de prop ni des de lluny, com cap mena de "baluard contra l’extrema dreta". Per contra, és la garantia, a llarg termini, del seu reforç. Després de diversos anys d’ofensiva autoritària, l’extrema dreta mai ha estat tan forta, passant del 26 al 32% dels vots en la primera volta entre 2017 i 2022 amb l’aparició del fenomen Zemmour. La política del ministre d’Interior Gérald Darmanin contra els musulmans o tots els inclosos en aquesta categoria, però també en suport de les forces de repressió, ha exercit un paper actiu en la dretanització del debat polític. Això és el que ha impulsat a l’extrema dreta i li ha permès prosperar. Com a símbol, cal recordar que la campanya presidencial es va obrir amb un debat entre Marine Le Pen i el ministre de l’Interior, aquest últim reivindicant la serietat del seu historial de seguretat i racisme i considerant al seu oponent "massa tou".

Les contradiccions del cridat a votar a Macron són, doncs, reveladores de l’estancament de qualsevol política que es tanqui en l’alternativa reaccionària imposada per les eleccions. Defensar una orientació revolucionària és també lluitar per sortir d’aquest atzucac i convidar, contra la corrent dels aparells reformistes d’esquerra, a oposar-se ideològica i políticament a aquesta binaritat. De fet, és en la confrontació contra el macronisme, en el conjunt dels moviments de resistència i mobilització que les seves polítiques han generat en els últims cinc anys, on trobem el trampolí per a la lluita contra la dreta i l’extrema dreta i els anticossos necessaris contra el lepenisme. Com més unit està el nostre camp social, menys terreny pot ocupar l’extrema dreta. Així que ens sembla urgent treballar per aquesta unificació, lluitant contra l’extrema dreta sense demanar el vot per a Macron, i treballant per a mobilitzar al nostre camp.

El perill de Le Pen: l’esgarrifosa hipòtesi d’un govern de RN

Alguns cridaran a votar per Macron "malgrat tot" argumentant el perill incommensurable que representaria Le Pen enfront de Macron. En el cas del seu accés al poder, Ugo Palheta evoca així una acceleració de les tendències cap al "feixisme" ja encarnades per Emmanuel Macron, mentre que uns altres pinten una victòria de Le Pen com l’establiment d’un règim feixista on qualsevol possibilitat de resistència seria immediatament aniquilat.

La por que suscita l’extrema dreta en el poder és tant més legítim quant que tot en el seu discurs i en les seves pràctiques apunta, a vegades físicament, als qui ja són, en “temps normals”, els més vulnerables, precaris i discriminats de la nostra classe. Marine Le Pen, RN i el seu entorn provenen de moviments feixistes, imbuïts de molts elements ideològics extrets d’aquesta herència. Mantenen vincles actius amb grups feixistes violents. No obstant això, la idea que una victòria electoral de Le Pen sumiria immediatament a França en un règim feixista mereix ser discutida, no per a relativitzar el perill lepenista sinó per captar la dinàmica que opera a França i les tasques que tenen plantejades les organitzacions del moviment obrer i popular, en l’avantguarda del qual està l’extrema esquerra.

És cert que una victòria electoral de Le Pen radicalitzaria encara més les tendències a l’autoritarisme i al bonapartisme inscrites en el propi ADN de la Cinquena República. A més, va ser sota "l’esquerra", amb el tàndem Hollande-Valls, que aquestes tendències s’han impulsat com mai des de 1961. No obstant, Le Pen tracta de disfressar-ho després de les promeses de renovació democràtica. La "revolució del referèndum" presentada aquesta setmana per Marine Le Pen com una renovació democràtica al servei del "poble" (i com una picada d’ullet als Armilles Grogues), no és per tant més que el fals nas del cesarisme plebiscitari que està en el cor del populisme d’extrema dreta. En el marc del projecte reaccionari de Le Pen, el referèndum seria, en primer lloc, una eina per saltar-se les institucions del règim, però també per "pacificar el debat polític": entengui’s una eina de contenció i repressió de les mobilitzacions, perquè "no es manifesta contra els resultats d’un referèndum que s’imposen a tots". El mateix ocorre amb la seva promesa d’introduir la representació proporcional amb una bonificació per majoria per a les eleccions legislatives. No es tracta en absolut d’una renovació dels mecanismes de delegació parlamentària, sinó d’una manera de construir sòlides majories parlamentàries mitjançant nous instruments, tan antidemocràtics com els de la Constitució de 1958.

Els estrangers serien, òbviament, juntament amb la població musulmana, els primers objectius d’un govern així. Simbòlicament, Le Pen voldria començar el seu mandat de cinc anys adoptant, mitjançant referèndum, la seva llei racista i xenòfoba sobre la immigració, que revisaria la Constitució per incloure la noció de "preferència nacional". Per a RN, que històricament ha fet del racisme i la xenofòbia el ciment del bloc electoral compost que la sustenta, prendre mesures xenòfobes forçades i atiar l’odi serà decisiu i prioritari. L’agenda està escrita i és fàcil imaginar l’activisme racista d’un govern així, com també la seva continuïtat en les ofensives contra els drets de les dones o de la comunitat sexodiversa.

En el poder, la demagògia "social" de RN seria duradora i es redoblaria l’ofensiva contra els quals s’oposen a la dinàmica racista i els atacs antipopulars del govern. Per fer callar la protesta, un govern així podria comptar amb una força policial àmpliament compromesa amb la "causa", a la qual promet una "presumpció de legítima defensa". Però també es beneficiaria del paper de les bandes d’extrema dreta, que se sentirien més segurs que mai de la seva impunitat. En els últims mesos, en el context del gir autoritari de Macron, els grups feixistes locals ja han sentit créixer les seves ales, multiplicant les amenaces i/o els atacs: contra la manifestació del 8 de març, contra una trobada antifeixista a Estrasburg, contra una trobada política com el d’Anasse Kazib a la Sorbona o Philippe Poutou a Besançon, contra activistes antifeixistes o fins i tot contra una llibreria anarquista a Lió. Cal imaginar el potencial multiplicador que ofereixen els vincles entre aquests grups i les altes esferes de l’Estat.

El perill Le Pen: feixisme o bonapartisme?

Però els elements descrits anteriorment, suposant que Le Pen fos capaç d’aplicar-los, són suficients per descriure un règim "feixista"? En una definició rigorosa, el feixisme designa un règim que trenca amb la democràcia burgesa, a la qual substitueix per mètodes de guerra civil destinats a aixafar per la força física el camp dels explotats i oprimits i les seves organitzacions, com van fer els règims feixistes italià i alemany de Mussolini i Hitler. En aquest sentit, el feixisme no només implica l’extrema dreta al capdavant de l’aparell estatal, sinó a forces materials capaces d’imposar-lo i, sobretot, a una burgesia en estat de crisi per secundar-ho. En moments de crisis, la burgesia pot optar per recórrer a aquesta mena de règim excepcional, que es recolza en un moviment de masses, la majoria de les quals prové de les capes desclasadas de la petita burgesia, per aixafar tota resistència i restablir l’ordre.

En l’actualitat, és cap a Macron que les patronals s’inclinen més clàssicament. Si a França hi ha agrupacions violentes d’extrema dreta, actives, des de París a Lió passant per Montpeller, Besançon, Lilla o Estrasburg, i si la dinàmica de la lluita de classes ha portat a una radicalització de sectors de la burgesia, darrere d’un projecte com el que porta Zemmour amb alguna mena de suport del multimilionari empresari Vincent Bolloré, l’escenari d’un règim feixista no és encara una realitat. Això no vol dir que no pugui sorgir a mesura que la situació política i la lluita de classes es desenvolupin. No obstant, encara no hem arribat a aquest punt, i les possibilitats de resistència estan lluny de ser aniquilades.

Les recents experiències de l’extrema dreta en el poder contribueixen a alimentar aquesta observació. El govern de Salvini-Conte-Moviment 5 Estrelles a Itàlia en 2018-2019, per exemple, ha demostrat com, en última instància, fins i tot els corrents d’extrema dreta europees més radicals, com la Liga de Matteo Salvini, estan al servei del sistema. La burgesia, quan no els necessita per a altres tasques, condiciona la seva acció i el seu programa al servei de la major normalitat capitalista possible.

La presidència de Trump, que ha transmès la pitjor retòrica supremacista, racista, xenòfoba i reaccionària, és un exemple més de com la polarització que generen intrínsecament els intents de consolidar l’extrema dreta també obre bretxes i resistències. Als Estats Units, les principals mobilitzacions juvenils, veïnals i laborals de l’última dècada s’han desplegat sota el mandat de Trump. Han anat des de les mobilitzacions contra el racisme i la violència policial, passant pel moviment de dones i LGBTI, fins a les duríssimes lluites sindicals. El govern de Biden ha heretat aquests processos, com la dinàmica de sindicalització a Amazon, que per primera vegada des dels anys de Reagan col·loquen a la burgesia i a la patronal estatunidenca en una posició que ja no és de domini inqüestionable, i que ara els demòcrates intenten frenar mitjançant la cooptació. També podríem esmentar les profundes contradiccions que han sacsejat a règims com el de Bolsonaro, que es troba afeblit electoralment a pocs mesos de les pròximes eleccions presidencials.

Tots aquests elements no qüestionen el caràcter fonamentalment racista, autoritari i violent dels governs d’extrema dreta. Tampoc pretenen relativitzar el perill que representa RN. Però ens conviden a subratllar, contra tot escepticisme, les possibilitats de resistència que existeixen i existiran sigui com sigui el resultat de les eleccions presidencials, així com definir les tasques dels revolucionaris i antifeixistes en aquest període. Ara bé, si entenem als qui posaran una papereta de Macron en les urnes per por de l’extrema dreta, considerem que aquesta qüestió ha de ser considerada fora del marc estret i reaccionari de l’alternativa electoral Macron - Le Pen a la qual tendeixen a adaptar-se les crides a una "barrera".

Una abstenció activa per preparar la resistència del nostre camp

Tot això implica que les organitzacions del moviment obrer, popular i de la joventut han de rebutjar l’actual xantatge de la "barrera" i construir una gran mobilització unitària de la nostra classe. Només així es pot passar de l’actual situació de polarització, llegada pel règim de Macron i els que li van precedir, a una ofensiva que faci retrocedir a l’extrema dreta i li faci empassar les seves pretensions al programa made in Medef que el president sortint ens promet en cas de reelecció. Per això, cridem contrarestar a Le Pen sense donar un sol vot a Macron mitjançant l’única política que ens permet tant lluitar contra l’extrema dreta com rebutjar qualsevol suport polític a Macron: la defensa d’una abstenció activa, d’un "ni Le Pen, ni Macron" que vagi de la mà de la construcció, des d’ara, d’una resistència unitària al pròxim govern.

En el període entre les dues voltes, una consigna així, intransigent amb el macronisme, acompanyada de les primeres demostracions de força del moviment obrer i del moviment social, permetria dibuixar els contorns d’una veritable oposició radical a Macron. Denunciant obertament a l’extrema dreta, aquesta dinàmica seria un factor actiu contra el vot de Le Pen en oferir perspectives diferents a aquesta opció reaccionària. Aquesta política també ajudaria a preparar els pròxims cinc anys, en els quals les mobilitzacions seran intenses i decisives.

Sigui com sigui el resultat de la segona volta del 24 d’abril, el pròxim govern que es formi tindrà fonaments fràgils. Contràriament al discurs de la "dreta" que ha prevalgut en els últims mesos, l’últim lustre s’ha caracteritzat per la vitalitat de la lluita de classes, la successió de moviments de vaga i manifestacions que han estat "sufocades" per la crisi sanitària, però en cap cas aixafades. En aquest sentit, la qual cosa prima és la "polarització", mentre que els diferents "blocs burgesos", començant pel de Macron, han mostrat la seva fragilitat i la seva feble base.

Fins i tot en el terreny distorsionat de les eleccions i malgrat els nostres desacords amb el projecte encarnat per Jean-Luc Mélenchon, els resultats de l’LFI mostren una politització cap a l’esquerra en una franja no menyspreable de la població, especialment en les grans ciutats, els barris obrers i entre els joves. En aquest context, no és casual que sigui la joventut la que expressi espontàniament un rebuig a l’elecció mortal entre Le Pen i Macron, mobilitzant-se a través del bloqueig o ocupació de llocs d’estudi com la Sorbona, SCiències Polítiques o la Universitat de Lorena, mostrant així el camí d’una mobilització independent que ha de començar a construir-se i organitzar-se ja de cara als pròxims cinc anys.

Sigui com sigui el resultat del 24 d’abril, cal tenir en compte tot el cicle de mobilitzacions i resistències que s’han desplegat a França i en les colònies des de la revolta dels suburbis i la lluita contra el CPE (llei que precaritza de primera ocupació), que van trobar un nou rebot amb la mobilització contra la Llei del Treball i han marcat profundament, des de baix, el quinquenni Macron, des dels Armilles Grogues fins a les mobilitzacions contra el racisme i la violència policial, passant per la vaga contra la reforma de les pensions. Aquests moviments, rics en ensenyaments i promeses per al futur, sovint no van aconseguir el final del seu potencial degut a les vacil·lacions i titubejos de les direccions sindicals, quan no traeixis formals en nom del pragmatisme o d’eleccions que permetessin salvar les jornades de vaga i ajustar els comptes amb la dreta.

Si hem pogut mostrar la nostra força en les lluites, la pandèmia i l’autoritarisme sanitari han contribuït a una pasivització en una situació molt polaritzada. Però les brases continuen calentes i Macron i Le Pen no serien res enfront de la força del nostre camp social si les direccions de les organitzacions del moviment obrer i juvenil popular estiguessin a l’altura d’una política independent i de classe. És aquesta orientació la que hem de portar a les lluites que venen, construint des d’ara, amb total independència del règim, un bloc de resistència contra Macron, Le Pen i el futur que ens prometen.

Notes:

[1] Veure l’intercanvi (en francès) entre Emmanuel Barot i Sylvain Pyro. En aquest moment, assenyalem que "el nou bloc de poder burgès que vol forjar s’enfrontarà [a les classes treballadores, al món obrer, a les centrals sindicals] amb un nou grau d’ofensiva, decidit a posar al servei de la contrarevolució ultraliberal tant el compromís imperialista de l’Estat francès, com el conjunt dels ressorts autoritaris, repressius, racistes de l’Estat, antimilitants que han tirat arrels des de l’inici del gir bonapartista a França en l’estiu de 2014 (...). Recordem que va ser Macron qui, durant el seu debat amb Le Pen el 3 de maig, va assenyalar, com havia fet Valls, als ’grups d’extrema esquerra’, sense oblidar respondre-li que dissoldria tots els grups ’violents’, antirepublicans, antifas, etc. (...) Macron, el nou campió de la burgesia, serà també el campió del fiançament de l’estat d’excepció."

[2] Al mateix temps, participa en el projecte de reunir a totes les forces de l’esquerra, els ecologistes i fins i tot l’extrema esquerra entorn del "Parlament" i la Unió Popular amb vista a les eleccions legislatives i més enllà.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó