×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Covid i escoles: no volem polítiques educatives al servei del capitalisme

“Les escoles són el lloc més segur pels infants fora de les famílies”, va dir en Bargalló a començament de setembre. Doncs bé, els 2.689 grups confinats, 64.807 persones confinades i els 4.849 nous positius en 10 dies.

Verónica Landa

divendres 22 de gener de 2021
Facebook Twitter

Ensenyament també va prometre la contractació de 3.000 docents de reforç covid, molt lluny dels 40.000 necessaris per garantir les mesures de seguretat, tal com van assenyalar els sindicats. No van fer ni cas de les demandes del personal docent i no docent que és de risc, i les substitucions que s’havien fet (amb personal interí) van terminar aquest 11 de gener, havent-hi de tornar a les aules el personal en risc, i a buscar-se la vida el personal interí. La vulnerabilitat bé i va? Els que eren vulnerables al setembre no ho són al gener? Màgia.

La mateixa "màgia" que van fer amb les ràtios, amb el que feien més exactament eren malabars, canviant cada setmana les ràtios recomanables. Per què? Perquè saben perfectament que baixar les ràtios significa més personal i més instal·lacions, però en el que són experts tant ERC com els hereus de Convergència és retallar en serveis públics.

15 alumnes, 20 alumnes... Però la realitat està molt llunyana. Jo he estat donant classe amb grups de 28 i 30 alumnes, i no és una raresa, és el pa de cada dia dels docents. I ara, la pandèmia ho ha agreujat molt més amb les dificultats per garantir mesures de seguretat i frenar els contagis, però porta sent un problema des de fa anys perquè unes ràtios tan altes impossibiliten una bona activitat docent, per exemple, per atendre la diversitat a l’aula.

Els docents aquest curs hem hagut de representar diferents papers a sobre del nostre, o això han volgut. De policies, quasi perseguint els nostres alumnes perquè no s’ajuntessin amb gent d’altres classes i reproduint la campanya de criminalització vers el jovent; d’informàtics, fent malabarismes per continuar les classes en línia sense cap mena d’ajuda del Departament; de metges, valorant si els símptomes d’un nen eren greus o eren de la covid, supervisant mostres PCR i ara fent-nos-les a nosaltres mateixos. Totes les tasques del món menys la de prendre decisions d’educació. I per què no?, i per què no pot l’educació pública estar sota una xarxa que tomi els recursos i instal·lacions necessaris per garantir a tothom una educació gratuïta i de qualitat, i que prendre les decisions entre personal docent, no docent, famílies i alumnes? Qui coneix millor el sistema educatiu, les seves mancances i les seves necessitats? Qui sap millor que aquest sistema educatiu només ens serveix per produir bons treballadors futurs que siguin molt versàtils per les empreses?

Cal més personal; calen més infraestructures, no només provisionals, fa anys que denunciem les aules-barracons i ara volen colar-nos també aquesta "mesura estrella", també noves aules, agafant els recursos de la privada per posar-los sota una xarxa pública; cal més personal sanitari, per fer les proves PCR necessàries i per atendre a pacients covid i no covid, què és això de posar a docents a fer proves PCR, de posar a alumnes? Per alliberar personal sanitari per l’atenció primària, ens diuen. Docs diguem ben fort, que no som personal sanitari i no volem que ens facin servir per salvar les seves polítiques neoliberals de retallades, i que després ens responsabilitzem si no fem les proves bé. Prou de polítiques dirigides a protegir els interessos d’un sistema criminal que privilegia els seus beneficis per sobre les nostres vides i la nostra salut.


Facebook Twitter

Verónica Landa

Barcelona | @lierolaliero

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”