Internacional

CAPITALISME I COVID

Crim capitalista: deu països controlen el 75% dels vaccins

Només deu països posseeixen el 75% dels vaccins a tot el món. Tota una demostració de la irracionalitat del capitalisme, sense importar les necessitats del conjunt de la població més pobra del planeta.

Arsen Sabaté

Barcelona | @ArsenSabate

dijous 11 de febrer| edició del dia

L’Organització Mundial de la Salut feia públic aquesta setmana que el 75% del vaccins contra el coronavirus estan en disposició de només una desena de països.

Tedros Adhanom, director de l’OMS destacava que més del 90% dels països que etan adminsitrant els vaccins en l’actualitat són formen part dels estats més rics i que aquesta mancança afecta a més de 130 països on encara no ha arribat cap dosi.

D’aquesta forma, la mateixa Organització Mundial de la Salut, res sospitosa de ser una organitació anticapitalista, revela la guerra salvatge dels estats per controlar els vaccins.

Les grans empreses capitalistes multinacionals especulen amb un negoci milmilionari, aprofitant-se de contractes secrets amb els estats, plens de clàusules ocultes a la població. I ara venen “al millor postor” les dosis promeses, que ni tan sols estan produïdes.

Sens dubte, una altra demostració de la irracionalitat del capitalisme, on cada multinacional, amb el suport dels respectius estats, ha investigat pel seu compte, impedint l’intercanvi científic entre les diferents proves i assajos i on cada companyia competeix amb les altres per acaparar mercats, sense importar les necessitats del conjunt de la població més pobra del planeta, sense accés als vaccins.

I la propietat monopolitzadora de les patents dels vaccins per part d’un grapat de multinacionals capitalistes a nivell mundial està provocant aquestes desigualtats en la distribució. Qui més paga, més obté, és el lema que guia el negoci de les farmacèutiques, tot i que això significa deixar a gran part del món sense vaccins.

La lògica del guany capitalista és el contrari a la racionalitat i la planificació en funció de les necessitats socials, com s’està demostrant de manera tràgica en aquesta crisi.

La lluita per vaccins per a tots i per l’alliberament de les patents és avui una necessitat urgent davant la catàstrofe de la pandèmia. Alhora, cal la intervenció estatal immediata de totes les farmacèutiques i laboratoris, per a posar-los sota control dels professionals de la salut, juntament amb els recursos de la sanitat privada.

Et pot interessar: “Guerra pels vaccins”: enfront la irracionalitat capitalista, anul·lació de les patents i vacunes per a tothom

També pots veure: [VIDEO] Vaccins per a tothom i per una sanitat totalment pública!
temes relacionats

Vaccins   /    Pandèmia   /    #Covid-19   /    Crisi sanitària   /    Capitalisme   /    Internacional

Comentaris

Comentar