×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Crisi en els plans de vacunació: les farmacèutiques incompleixen els acords amb la UE

AstraZeneca és la cinquena farmacèutica més gran del món i s'ha embutxacat 400 milions d'euros amb el pagament per endavant de les vacunes per part de la UE. No obstant això, lliurarà tan sols un terç de les vacunes acordades en el contracte inicial. No és un cas aïllat. Cal lluitar per l'alliberament de les patents.

Jose Lavín

dilluns 15 de març de 2021
Facebook Twitter

AstraZeneca lliurarà un 25% menys de les vacunes acordades fa un mes. Fa poc s’ha comprovat, a més, que la seva vacuna no és del tot segura per als majors de 65 anys, un dels principals grups de risc. Aquest incompliment dels acords se suma al fet que al gener la companyia també va anunciar que tan sols lliuraria el 60% de les dosis promeses a Brussel·les per al primer trimestre de l’any. Aquesta companyia, en total, tan sols lliurarà un terç del qual contemplava el contracte inicial. Així s’ha fet saber per mitjà d’un document amb data de 10 de març al qual ha tingut accés l’agència Reuters.

No és un cas aïllat, des que van acordar amb la UE la venda de vacunes encara no produïdes, les farmacèutiques estan incomplint sistemàticament tots els terminis de lliurament. La Comissió Europea va anunciar aquest dilluns que entre abril i juny es distribuirà un 20% menys de les dosis previstes, en total 300 milions. A aquesta estimació cal afegir l’incompliment d’AstraZeneca, ja que Brussel·les confiava a rebre 300 milions de vacunes de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Et pot interessar: Els privilegis de la corona: les infantes es vacunen als Emirats Àrabs

BioNTech i Pfizer han alentit la seva producció des que va començar l’any, aprofitant que els contractes amb els Estats garanteixen la venda de les seves vacunes, per a remodelar les línies de producció. AstraZeneca, a més, està donant nombrosos problemes malgrat ser una de les farmacèutiques amb més recursos del món i una de les empreses amb qui més vacunes hi ha contractades. El Govern italià ha prohibit a la companyia l’exportació de gairebé un quart de milió de dosi que anaven a enviar-se a Austràlia, després d’assabentar-se que AstraZeneca no lliuraria les dosis contractades en aquest país.

En una reunió de l’OMS celebrada el 15 i 16 d’octubre de 2020, l’Índia i Sud-àfrica van proposar que se suspenguessin diversos articles de l’acord sobre Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç, la qual cosa permetria l’alliberament de les patents de les vacunes i altres tecnologies relacionades amb la Covid. No obstant això, el conjunt dels països europeus i els EUA, Austràlia i el Japó van tirar a baix la proposta. També el Govern progressista del PSOE, Unidas Podemos i el Partit Comunista va votar en contra de l’alliberament de les patents. S’oposa així a totes les peticions de les Organitzacions No Governamentals com a Metges sense Fronteres i Oxfam que exigeixen acabar amb els drets de propietat intel·lectual.

Et pot interessar: Contra la dictadura de la indústria farmacèutica: per la supressió de les patents i nacionalització de tots els laboratoris

Els problemes amb AstraZeneca no acaben amb els endarreriments en els lliuraments de les vacunes. A l’Estat espanyol, aquest dijous, la comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha ajornat la decisió d’ampliar el rang d’edat per a la seva vacuna a persones d’entre 55 i 65 anys. L’Agència Europea del Medicament ha d’avaluar els efectes adversos d’aquest fàrmac després de diversos casos de trombes a la UE. Dinamarca, Noruega i Islàndia han suspès totes les vacunacions amb AstraZeneca.

Les farmacèutiques estan aprofitant per a especular amb un negoci milmilionari. Els Estats, així mateix, competeixen entre ells per atresorar vacunes. Els Estats imperialistes, que sumen el 14% de la població mundial, han comprat més de la meitat de les vacunes (53%). D’acord amb The people´s vaccine, els 70 països més pobres del món només podran vacunar a una de cada 10 persones durant el 2021. La UE té acordades 2.260 milions de dosis, que donarien per a vacunar tres vegades a la població europea.

Bona part de les vacunes s’han venut al millor postor abans d’estar produïdes. Aquests contractes estan plens de clàusules ocultes a la població, encara que algunes s’han filtrat als mitjans, com els terminis flexibles per al proveïment, protecció de patents i clàusules d’immunitat que impedeixen que les hi responsabilitzi si alguna cosa surt malament o si les vacunes tenen efectes adversos. Els Estats també tenen prohibit vendre o donar les dosis a tercers països. La gestió capitalista de la pandèmia està demostrant-se completament ineficaç, fora de tots els criteris científics.

La lluita per vacunes per a tots i per l’alliberament de les patents està plantejada com una necessitat urgent davant la catàstrofe de la pandèmia. D’igual manera, fa falta la intervenció estatal immediata de totes les farmacèutiques i laboratoris, per a posar-los baix control dels professionals de la salut i al servei plans racionals de producció i distribució de vacunes i testatges, en la perspectiva de nacionalitzar aquestes empreses sota control obrer, juntament amb els recursos de la sanitat privada. L’augment d’emergència dels pressupostos de salut i educació, així com del personal sanitari per a poder garantir la vacunació i evitar el col·lapse dels hospitals, sobre la base d’impostos extraordinaris a les grans fortunes, són altres mesures urgents. Només podrem arrencar mesures d’aquest tipus desenvolupant una lluita de conjunt de la classe treballadora, les dones i la joventut.


Facebook Twitter

Jose Lavín

Madrid

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris