×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Crisi energètica: Un altre any més augmenten les llars que no podran mantenir una temperatura adequada

6,7 milions de llars (14,3% del total) es van veure en 2021, ja abans de la guerra a Ucraïna i quan va començar l'actual crisi energètica, en la situació de no poder mantenir una temperatura adequada en els seus habitatges. És un increment de gairebé quatre punts respecte a 2020 (1,6 milions de persones més), i suposa que pràcticament el doble de llars estan en aquesta situació respecte a 2019.

Alejandra Correa

divendres 9 de desembre de 2022
Facebook Twitter

Els investigadors de l’estudi sobre pobresa energètica que proporcionen això dades creuen que aquest empitjorament “segurament recull dues realitats: els ressons de la tempesta Filomena d’una banda i la tendència creixent en les llars a gastar menys del necessari en energia”. José Carlos Romero, coordinador de la Càtedra d’Energia i Pobresa de la Universitat Cometes i autor principal de l’informe, creu “molt probable” que aquesta indicadora anotació “a una tendència creixent en moltes famílies de restringir la calefacció per por de la factura”.

Ja al juny, un altre informe elaborat per Creu Roja al costat de l’organització Ecodes assenyalava que el 75% de les famílies vulnerables ateses per aquesta ONG no podien mantenir les seves cases a temperatura adequada en 2021.

Si bé els autors reconeixen que algunes mesures del govern com el reforç dels bons socials, rebaixes de càrrecs, de l’IVA i de l’impost elèctric, han suavitzat el cop per a alguns, la realitat és que aquestes mesures estan lluny de ser suficient. “Ens trobem probablement davant la dimensió de la pobresa energètica més apressant al nostre país. Més d’un 30% del total de les llars espanyoles no va aconseguir cobrir ni la meitat de la seva despesa energètica teòrica”, afirmen els investigadors. Mentrestant, el Govern PSOE-UP ha aprovat uns pressupostos generals on la despesa militar equivaldria a pujar l’SMI 580€ al mes.

L’informe analitza també un indicador denominat HEP, que identifica a una llar en “pobresa energètica oculta severa” si gasta menys de la quarta part del que realment necessita per a cobrir les seves necessitats energètiques (despesa energètica requerida). En aquest cas, s’ha disparat des del 4,8% fins a 10,32%.

2021 va ser, d’una banda, l’any del començament de la fi de la COVID i l’any de l’inici de la crisi de preus de l’energia, la qual cosa ha tingut un impacte molt significatiu en les nostres llars sobretot a partir de la tardor. Tot sembla indicar que moltes famílies van restringir la seva despesa per por d’unes factures que es van tornar inabordables de la nit al dia”.

El Govern sosté que amb les mesures addicionals aprovades ja enguany, després de la invasió d’Ucraïna, com el topall al gas i els reforços del bo social, els consumidors vulnerables i els vulnerables severs paguen “el mateix que abans de la guerra”. No obstant això, la realitat és que aquestes mesures aconsegueixen només a uns quants i realment estan sent utilitzades per a emmascarar com a “pressupostos socials” a uns pressupostos amb la major despesa militar en els últims 40 anys, per a complir amb les exigències imperialistes de l’OTAN.

A la Canyada Real, a Madrid, porten més de dos anys sense llum, i no serà rar tornar a veure incendis o intoxicacions per inhalació de fum a causa de calefacció precària en les llars, i per si això fos poc, els beneficis empresarials continuaran augmentant com ho porten fent des del principi de la crisi.

La crisi energètica forma part d’aquesta llista de “crisi” que colpegen a la classe treballadora i els sectors populars, com el preu de la compra o la precarietat laboral. Mentrestant, davant aquesta situació, el govern “progressista” ha donat repetides mostres d’una gestió centrada en oferir petits pegats a costa de mantenir els beneficis de les diferents patronals.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%