×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Cròniques de quarantena: Teletreball en temps de COVID-19

Seguim la nostra secció dedicada a recollir experiències precàries en temps de COVID-19. Avui Lucía ens parla del teletreball com a empleada d'una multinacional durant la quarantena.

Lidia de Aragón

Paula Román

dissabte 9 de maig de 2020
Facebook Twitter

La crisi oberta pel COVID-19 ha mostrat la pitjor cara del sistema en el qual vivim. Només al març va haver-hi 1 milió d’acomiadaments i 4 milions de persones han sofert un ERTE. Mentrestant, milions de persones han estat obligades a anar a treballar en metros i trens plens de gom a gom. Quan va arribar el confinament, molts treballadors van ser enviats a les seves cases, però havien de «retornar» les hores de treball, i ara comencen les seves jornades interminables. Enmig d’aquesta greu situació, el teletreball va ser una opció que va permetre a alguns conservar el seu treball, però que al mateix temps es va imposar sobre els seus drets.

En el marc de la crisi les empreses no volen renunciar a obtenir beneficis i aprofiten qualsevol situació per a continuar ampliant aquest marge. Jornades interminables, respondre mails a qualsevol hora, lliurar projectes passades les 10 de la nit… En definitiva, disponibilitat total del temps dels treballadors.

Lucía treballa com a dissenyadora en una multinacional. Amb l’arribada del COVID-19 ha començat a treballar des de casa. Això ha suposat una situació de major abús per part de la seva empresa amb ampliació d’horari, major disponibilitat i flexibilització.

«Rebent emails fins a tres hores després d’acabar la jornada, retrets per no respondre a temps, s’espera que estiguis disponible les 24 hores del dia… Tot sota el lema de “ara cal demostrar que som més productius que mai”. Els caps fins i tot debatien si seria possible que no agaféssim cap torn de vacances per Setmana Santa, perquè, total, “anàvem a estar a casa igualment”.»

«Aquesta situació laboral genera encara més estrès de l’habitual, sobretot si la teva casa no és un lloc òptim per a treballar. Sumat a això, vivim una època en la qual seguir amb treball pot considerar-se un privilegi, a més del fet de poder treballar des de casa i no estar exposada al COVID-19, com moltes altres persones que han de desplaçar-se diàriament. Ara més que mai se sent com una imposició de la qual no ens podem queixar i ens sentim “obligats” o coaccionats a quedar-nos una horita més, a contestar aquest mail de les 21.30, perquè no puguin trobar motius per a enviar-me al carrer.»

«El més frustrant és veure com t’ho venen com “som els més productius” o “tot pels nostres clients”. Al final sempre acaben pagant els mateixos, carregant amb tot el pes que això suposa.»

«Portem molt temps sabent i havent provat que en alguns casos el teletreball és factible, que funciona i que no es perd productivitat. A vegades és positiu, es pot combinar o alternar amb el treball en l’oficina. I no sols això, el teletreball podria aportar algunes solucions, o almenys cert alleujament, per a la conciliació familiar, en el cas de famílies monoparentals o bé per a les persones que per uns motius o uns altres necessiten passar més temps a casa. Encara que en cap cas és una solució a la conciliació. Perquè aquesta sigui real hauríem de treballar menys, hauria d’haver-hi guarderies gratuïtes, s’haurien de nacionalitzar serveis que avui queden dins de l’àmbit domèstic i que recauen sobre les dones principalment.»

«En el meu cas, en treballar en una gran empresa, comptem amb la infraestructura necessària, i moltes altres petites empreses podrien instaurar-la si així es volgués. Però, com sempre, es titlla als treballadors de ganduls, de com és una excusa per a treballar menys… quan està més que demostrat que ocorre el contrari.»

«Alguna cosa que fins fa uns mesos podia ser vist com un privilegi per la comoditat que suposava per a la majoria s’ha convertit en una nova norma d’abús i està creant unes expectatives i unes condicions lamentables per als treballadors.»

En moltes empreses com la de Lucía, des de fa anys es venien reduint les plantilles al mateix temps que es retallaven els salaris. Molts llocs s’externalitzaven contractant a (falsos) autònoms o freelance, als qui avui les empreses acomiaden en primer lloc mentre sobrecarreguen de treball als seus empleats en plantilla. Aquesta ha estat la base en la qual es recolzaven les patronals per a continuar obtenint beneficis milionaris en els últims anys de crisis. I la base sobre la qual avui continuen avançant perquè les conseqüències d’aquesta crisi recaiguin sobre els treballadors sense que ells perdin els seus beneficis.

En un marc en el qual hi ha milions d’aturats i gran quantitat d’autònoms sense activitat mentre molts altres són obligats a allargar les seves jornades laborals des de les seves cases o a retornar milers d’hores de treball, necessitem pensar una resposta efectiva. No caldria repartir les hores de treball sense reducció salarial entre els treballadors? Aquesta seria una mesura bàsica per a enfrontar la situació de desocupació a la ens volen portar governs i patronals mentre que uns altres es veuen obligats a treballar jornades interminables.

Contacta amb nosaltres!

Som dones, joves i precàries. Estem organitzades en un cercle de debat d’Esquerra Diari i volem donar veu a les situacions de precarietat que estem vivint enmig d’aquesta crisi econòmica, social i sanitària. Som conscients de la necessitat d’organitzar-nos perquè aquesta crisi no la paguem els de sempre; per això et convidem a participar en algun dels cercles d’Esquerra Diari, ja sigui el nostre o un altre. T’animem que ens enviïs la teva pròpia crònica o les teves denúncies, o simplement al fet que t’organitzis amb nosaltres.

Crida’ns o envia’ns un missatge de WhatsApp o Telegram des de tot l’Estat espanyol als nostres telèfons: 631 66 49 49 o 633 61 75 48.
Escriu-nos un correu electrònic a [email protected]
O contacta’ns a través de les xarxes socials!


Facebook Twitter

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'ANC convoca a una manifestació davant l'ampliació del delicte de desordres greus

L’ANC convoca a una manifestació davant l’ampliació del delicte de desordres greus

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d'eliminar la sedició"

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d’eliminar la sedició"

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge

El govern s'assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

El govern s’assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

Rècord d'encariment de la cistella de la compra a l'octubre amb una alça de preus del 15%

Rècord d’encariment de la cistella de la compra a l’octubre amb una alça de preus del 15%

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel