×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

DOSSIER | A dues setmanes de "l’aixecament català”

Presentem un dossier d'articles i debats sobre el ressorgir del moviment democràtic català.

Comité de Redacción Contrapunto

dimarts 29 d’octubre de 2019
Facebook Twitter

Aquest número de Contrapunt es publica quan es compliran dues setmanes de la sentència del Tribunal Suprem condemnant fins a 13 anys de presó als presos polítics, que va donar lloc a la reemergencia del moviment democràtic català. Catorze intensos dies de mobilitzacions han tornat a posar en evidència que la crisi orgànica del Règim del 78 continua tenint una bretxa que no es tanca a Catalunya.

La sentència suposa el fermall d’or a una redefinició autoritària contra drets democràtics fonamentals, que tindrà conseqüències a tot l’Estat. La consigna d’aixafar l’independentisme català és la base del nou consens sobre el qual es vol assentar la recomposició del règim.

Però en aquests dies hem estat testimonis de grans jornades de mobilització contra aquest atac, com el bloqueig dels accessos de l’aeroport del Prat, desenes de talls de carreteres i vies de comunicació, vagues estudiantils, una gran vaga general i diverses nits de resistència a la violència policial als carrers. Una protesta protagonitzada per una nova generació juvenil que també s’aixeca a Xile, a l’Equador, a les vagues pel clima o el moviment de dones, i que molt poc té a veure amb el que fins ara coneixíem com “procesisme”. Aquest és potser l’aspecte més interessant del nou capítol del moviment català. Les mobilitzacions es produeixen amb una direcció burgesa i petit-burgesa molt desprestigiada: pel seu rol al 2017, pel seu retorn a la gestió de l’autonomia i, sobretot, el seu paper actual en la repressió directa de les protestes, on la xifra de presos i preses polítics catalans s’ha elevat fins a 44.

La joventut apareix amb força producte d’aquesta crisi del procesisme, que colpeja de ple al Govern, però aquests joves no estan sols. La combativitat vista als carrers compta amb la simpatia d’amplis sectors de masses que defensen als “nanos” i “noies” que són els néts i nétes d’aquells als quals la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van venir a pegar l’1-O.

L’esquerra reformista espanyola, amb Podemos i IU al capdavant, han optat per fer un salt en la seva integració en el règim, acatant la sentència i defensant als cossos policials que reprimeixen en aquests dies a Catalunya. Una línia coherent i continuació de la seva equidistància permanent sobre la lluita pel dret d’autodeterminació.

La burocràcia sindical juga el mateix paper de suport del Règim. Tant en la resta de l’Estat, on deixa passar el verí espanyolista a les files obreres, com a Catalunya, on les direccions de CCOO i UGT s’han negat a ser part de cap de les mobilitzacions d’aquests dies, començant per la vaga general del 18 d’octubre, que no van convocar.

L’aixecament català té encara punts febles i reptes fonamentals, que interpel·len directament a l’esquerra independentista, al sindicalisme alternatiu i a l’extrema esquerra. En primer lloc, la necessitat i urgència de desenvolupar l’autoorganització, tant als centres d’estudis i barris, com als centres de treball. Però també definir un “full de ruta” seriós, que prengui les lliçons del 2017, que porti fins al final una política independent de la direcció del procés i prengui una línia d’independència de classe, amb eix al desenvolupament de la lluita de classes i un programa que lligui les demandes democràtiques amb mesures anticapitalistes per a resoldre els grans problemes socials.

Des de la CRT venim intervenint en aquesta gran mobilització des d’aquestes coordenades, aixecant la consigna de desenvolupar aquesta gran lluita democràtica cap a la baralla per assemblees constituents lliures i sobiranes. Ho fem des de la nostra perspectiva, la lluita per una república catalana obrera i socialista, com a part de la construcció d’una lliure federació de repúbliques socialistes.

DECLARACIONS:

Impulsem assemblees a tots els centres d’estudi, treball i barris! Per l’amnistia, contra la repressió i per processos constituents per a decidir-ho tot

A una setmana de l’inici d’unes històriques mobilitzacions, amb una avantguarda juvenil combativa i una gran vaga general Com continuem? És hora d’enfortir l’autoorganització, definir des de les bases un pla de lluita i barallar per processos constituents imposats des de la mobilització social.

CRT – 22/10/2019

A la Vaga el 18O! Pla de lluita i autoorganització per: Amnistia! Contra la repressió! Buch Dimissió!

Pla de lluita i autoorganització per: Amnistia! Contra la repressió! Buch Dimisió! Per un gran moviment de solidaritat a tot l’Estat.

CRT – 17/10/2019

Amnistia! Contra la repressió! Buch Dimissió! Construïm la vaga del 18 des de les bases. Per un gran moviment de solidaritat a tot l’Estat

Impulsem assemblees als centres d’estudi i treball perquè la vaga del 18 sigui massiva. Contra la repressió de l’Estat i el Govern. Que la lluita per l’amnistia i contra la repressió obri el camí a la lluita per imposar processos constituents des de la mobilització.

CRT- 16/10/2019

Amnistia JA pels presos polítics! Tots als carrers: Vaga general a Catalunya i mobilitzacions a tot l’Estat!

Amb la sentència del TS i les condemnes de presó de fins a 13 anys per als dirigents sobiranistes, que se sumen a l’onada de criminalització a Catalunya, el Règim del 78 pretén liquidar al moviment democràtic català. Cal aixecar un pla de lluita independent per a estendre i massificar la resposta contra la repressió i pel dret a l’autodeterminació.

CRT – 14/10/2019

DEBATS A L’ESQUERRA:

CUP: amnistia, dret a decidir i nova institucionalitat. Com podem imposar un procés constituent?

La CUP llança una proposta política per al ressorgir del moviment català. Autoorganització i "construir una nova institucionalitat", els dos eixos dels quals tirar per a construir una estratègia que permeti, aquesta vegada sí, guanyar.
Santiago Lupe

ESQUERRA ESTAT ESPANYOL:

L’esquerra espanyola cruix davant la repressió a Catalunya: assumir la sentència o enfrontar-la als carrers?

Enmig d’una setmana “calenta” a Catalunya, les declaracions de dirigents de Podemos, Izquierda Unida i Más País pronunciant-se a favor d’acceptar la sentència del judici al Procés i defensant les accions policials han generat indignació i fortes polèmiques. Tres preguntes claus per a pensar una nova hipòtesi anticapitalista i revolucionària en l’esquerra.
Josefina Martínez i Diego Lotito

DEBAT

A CCOO, UGT i els comuns: o s’està amb la joventut que lluita per les llibertats, o s’està amb els que els reprimeixen

A l’última mobilització d’aquest dissabte 26 CCOO, UGT i els comuns d’Ada Colau no han estat absents. Cap novetat, no vénen participant de cap de les d’aquestes dues últimes setmanes. Cal exigir-los que es posicionin ja contra l’escalada repressiva cap a les llibertats democràtiques que suposa la sentència del Suprem i cridin a mobilitzacions.
Arsén Sabaté

Cientos de ultraderechistas para "pegar de hostias" a los antifascistas en Zaragoza ¿dónde estaba la izquierda?

Aquesta era la pregunta que es feien molts joves antifeixistes que vam acudir a la concentració que diversos col·lectius convoquem a Saragossa en solidaritat amb les mobilitzacions a Catalunya per la llibertat dels presos polítics.
Carlos Muro

DEBAT

Madrid, la CUP, Anticapitalistas i CRT debaten sobre els desafiaments de l’esquerra

Xerrada a Madrid, per a debatre "Els reptes de l’esquerra anticapitalista davant la crisi del Règim", amb Maria Rovira, exregidora de l’Ajuntament de Barcelona per la CUP Capgirem Barcelona, Brais Fernández d’Anticapitalistes i Santiago Lupe de la CRT.

DEBAT BALANÇ 2017

Dos octubres davant el mirall

Una comparativa entre els octubres de 2017 i 1934. Reflexions sobre la classe obrera, els partits i les direccions del moviment democràtic català per a pensar els reptes de l’esquerra anticapitalista.
Santiago Lupe

UNA NOVA GENERACIÓ

La setmana en què la joventut va commoure Catalunya

Aquesta setmana de combat als carrers, ha posat al centre del ring polític a una joventut combativa cansada de la precarietat i “els somriures”
Gullermo Ferrari

DEBAT

Per què ens mobilitzem milers als carrers i a les assemblees només som desenes?

Buidem les classes i omplim les assemblees per a continuar als carrers

Es comencen a realitzar les primeres assemblees. Massificar-la, aconseguir que siguem milers organitzats, és fonamental per a sostenir la lluita, que es dirigeixi des de les bases i que discutim els seus objectius
Contracorrent

Carta a les joves empresonades “La nostra millor solidaritat, és continuar trencant les cadenes d’aquest sistema”

Som joves, com vosaltres i vosaltres. Segurament, hem estat a les mateixes manifestacions, les que sortien dels campus universitaris o dels barris. Potser ens vam veure caminant i cantant fins a arribar a l’aeroport el dilluns. O ens toquem al metro cridant i saltant Preses polítiques llibertat! i quan arribem a la Via Laietana ens creuem amb les nostres pancartes en la mani.
Contracorrent

Crónica de un joven argentino en el otoño caliente catalán

La sentència contra els líders sobiranistes, que es va donar a conèixer el dilluns 14 d’octubre, va canviar radicalment el panorama català. El relat d’un jove que mai va imaginar que els seus estudis el portarien a Girona i a presenciar aquests esdeveniments que van recórrer el món
Ali Karku

SOLIDARITAT | DECLARACIÓ INTERNACIONAL DE MITJANS I PERIODISTES

Prou repressió. En defensa dels drets democràtics de Catalunya

Els mitjans i periodistes sotasignats denunciem i fem una crida a les organitzacions socials, partits i persones d’esquerra a posicionar-se contra la repressió de l’Estat espanyol i denunciar les males pràctiques dels mitjans d’informació espanyols
Catarsi, Contrapunt i altres mitjans

Carta de la CUP als pobles de l’Estat: Carta de la CUP als pobles de l’Estat: “si ens toquen a una ens toquen a totes”
CUP Païssos Catalans

Joves madrilenys amb el poble català: “Aquí estan els antifeixistes!”

Milers de joves han marxat aquest dissabte fins a la Puerta del Sol per a demanar l’amnistia de tots els presos polítics, contra la repressió i en suport al poble català.

Los sindicatos y organizaciones políticas de la izquierda vasca unidas en solidaridad con Catalunya

Durant tota la setmana estavem assebentades sobre la mobilització massiva que està tenint lloc a Catalunya, en resposta a la sentència del proces català, contra la repressió de l’estat i per l’alliberament dels presos polítics.
Leire Izalgorri i Lola Alduna


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d'asil

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d’asil

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea