×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

De Hasél a la prohibició del 8M: la falsa democràcia plena del Règim del 78

En les últimes setmanes hem vist constants episodis d'afronts i atropellaments contra els drets més bàsics de les classes populars que mostren un règim profundament antidemocràtic. També hem assistit a tota mena de respostes i resistència a l'escalada repressiva liderada pel Govern.

Pablo Juárez

dissabte 6 de març de 2021
Facebook Twitter

Des de les mobilitzacions de joves després de la detenció de Hasél fins als crits a rebel·lar-se contra la prohibició del 8M, passant per molts altres episodis de mobilització, mostren un escenari en el qual la protesta social i la lluita de classes podrien tornar a ocupar major protagonisme.

Enmig d’una de les majors crisis econòmiques de la història, i d’una forta reculada de les condicions de vida de les classes populars, el malestar i la protesta social tornen una altra vegada a irrompre en l’escenari polític. Al mateix temps això fa que aflori de manera constant exemples de la naturalesa antidemocràtica i repressiva del Règim del 78.

En una espiral perillosa que amenaça amb provocar forts desequilibris en l’ordre capitalista de l’Estat espanyol, cada intent de mobilització es troba amb dures respostes per part de l’Estat i el govern central, la qual cosa és el brou de cultiu per a continuar provocant major desafecció i malestar entre la població. A això se li suma els permanents escàndols que es generen des de diferents instàncies del Règim.

Doble moral per a jutjar qui pot o no manifestar-se

L’últim exemple punyent de vulneració del dret a manifestar-se és la prohibició d’aquest dijous per part del govern “més progressista de la història” de les mobilitzacions feministes del 8 de març. Des de Delegació del govern es justifiquen dient que es tracta d’una qüestió de salut pública. No obstant això contrasta amb les diferents concentracions i manifestacions que han permès celebrar-se en ple pic de la tercera ona en aquestes últimes setmanes. També destaca el fet que les prohibicions sempre semblen inclinar-se del mateix costat.

D’aquesta manera hem vist com a mitjan 2020 es produïen les mobilitzacions dels anomenats “Cayetanos”. On no es respectaven cap mena de distància social i molts acudien sense màscara. O també les manifestacions directament negacionistes del coronavirus en la plaça Colón a Madrid. On van acudir milers de persones des de diferents parts de l’Estat i on evidentment tampoc es van prendre cap mena de mesura per a evitar possibles contagis.

Les mobilitzacions de l’extrema dreta també han gaudit de carta blanca per part del govern a l’hora de celebrar les seves concentracions. La ultima i més polèmica ha estat la convocada per col·lectius feixistes i neonazis per a homenatjar la Divisió Blava.

En el mateix moment en què es produïen aquestes mobilitzacions obertament feixista, el passat 14 de Febrer es prohibia una manifestació en defensa dels serveis públics, quan els convocants es comprometien a mantenir les mesures de seguretat necessàries. També va ser el cas de les mobilitzacions de pensionistes, que van haver de ser cancel·lades davant l’amenaces de multes i repressió.

Ara novament es cancel·len les concentracions del 8M, i no es tracta d’una qüestió sanitària com vol fer-nos creure el govern, sinó que és una manera de cedir a les pressions de la dreta i un intent per part del PSOE, amb l’empara d’Unides Podemos, de controlar els carrers.

La Corona i les mobilitzacions juvenils arran de la detenció de Hasél

La Corona aquesta sent l’altre gran factor d’inestabilitat i desafecció amb el Règim. En l’última etapa els escàndols semblen acumular-se setmana a setmana i fins i tot a vegades dia a dia. Els tripijocs del rei emèrit han estat un constant maldecap per als qui intenten donar-li un mínim vernís democràtic a aquesta institució. Als comptes a Suïssa i els cobraments de comissions dels membres de la família reial, se li suma ara els obscens privilegis de la princesa Leonor que marxa a un dels col·legis més cars del món mentre molts dels fills i filles de la classe treballadora ha d’abandonar els seus estudis. En aquesta setmana també es coneixia com les infantes, les germanes de Felip VI, es van vacunar mentre sectors sencers de la població de risc roman sense poder accedir a la vacuna.

Això ha convertit a la Corona en una de les institucions més odiades i deslegitimades. No en va és una de les quals millor mostra la naturalesa antidemocràtica del Règim del 78 i la seva herència directa amb el franquisme. Aquest neguit amb la monarquia que comença a ser generalitzada entre la població, sobretot entre els joves, ha tingut aquest principi d’any un nou punt d’inflexió amb les mobilitzacions deslligades arran de l’empresonament de Pablo Hasél.

Aquest conegut raper va ser detingut pel contingut de les seves cançons i de les seves publicacions en xarxes socials, en les quals feia crítiques obertes a la monarquia. Emparant-se en les lleis més retrogradas del codi penal va ser finalment jutjat i està en procés de rebre condemna.

Aquesta severitat amb la qual es jutja a un cantant, barrejada amb la duresa amb la qual la policia atosiga als joves en els barris populars i la impunitat oberta i odiosa amb la qual se surten amb la seva una vegada i una altra els membres de la Casa reial, són les que expliquen l’explosivitat de les manifestacions sobretot a Catalunya.

Policies, nazis i militars com a força de xoc contra la classe treballadora

En aquesta cascada d’afronts antidemocràtics contra les classes populars que han despertat la indignació i posat en relleu el caràcter autoritari del Règim, la policia i els cossos i forces de seguretat també han jugat un paper protagonista. D’aquesta manera s’han produït nombrosos episodis de violència policial i s’han mostrat els seus vincles desacomplejados amb l’extrema dreta.

Així hem pogut veure com al poble de Linares, a Jaén, un grup de policies donaven una pallissa a un habitant d’aquest poble i la seva filla. Durant dies es van produir manifestacions de repulsa en les quals els antidisturbis van arribar a utilitzar munició real contra els manifestants, deixant ferits de bala.

Per un altre la do a Madrid, aquest últim cap de setmana la policia va mostrar l’enorme complicitat que té amb grups neonazis, en permetre que rebentessin una manifestació en defensa de la sanitat pública. Però en aquest cas no sols és que deixessin les mans lliure a un grup de nazis perquè intentessin agredir als manifestants, sinó que quan aquests van intentar defensar-se la policia va reprimir i va detenir a un líder sindical de la CGT.

Però no sols els policies mostren la seva tendència cap a posicions d’extrema dreta. També els militars han tingut diversos episodis en els quals mostraven el profund menyspreu cap al poble treballador i la seva nostàlgia franquista. Això s’expressava en un dels xats d’alts comandaments militars on afirmaven tenir el desig “d’afusellar a 23 milions de fills de puta” per a arreglar els problemes del país i que la fiscalia va descartar fa dos dies com a delicte.

Mentre més avanci la crisi i la protesta social torni a posar-se en el centre de l’escenari polític de manera més feroç el Règim del 78 mostrarà el seu caràcter de classe i antidemocràtic. Acabar amb la monarquia, l’abolició d’una policia anti popular i anti obrera i lluitar en general per una democràcia autèntica passa per assumir que ens trobem davant un Règim que és impossible reformar i al qual cal impugnar íntegrament. Les mobilitzacions de joves en aquestes setmanes i de treballadors de diferents sectors, i la pròpia resitencia a totes aquestes mesures antidemocràtiques de l’Estat i el govern podrien preanunciar la possibilitat d’avançar en aquest sentit.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%