Política Estat espanyol

DESTACATS DE LA SETMANA

Des de l’Ajuntament de Colau es plantegen “retorns assistits” per als Menas

El responsable de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona ha manifestat aquesta setmana que els “retorns assistits” dels menors estrangers podria ser la solució al conflicte amb els Menas. S'aprofundeix el racisme institucional de BComú de la mà del PSC i Valls.

Arsen Sabaté

Barcelona | @ArsenSabate

dissabte 27 de juliol de 2019| edici� del dia

“Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per molt problemàtica que sigui, que vivint als jardins de Sant Pau”. Així, amb aquesta sentència Albert Batlle, el flamant nou tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, donava a conèixer la seva política entorn d’un dels problemes actuals més apressants durant una entrevista radiofònica: la situació social dels menors estrangers no acompanyats sota l’excusa d’acabar amb la delinqüència de la ciutat.

I és que, per al nou responsable de Seguretat de la ciutat, exdirector dels Mossos d’Esquadra i, ni més ni menys que, antic Secretari de Serveis Penitenciaris i Justícia Juvenil fins a 2011, la solució al problema de la situació dels Menas passa pel “retorn assistit” dels adolescents als seus països d’origen.

Malgrat que, durant l’entrevista, el propi Batlle va argumentar que “expulsió o expatriació, no forma part del meu vocabulari. Parlo de retorns assistits, de programes d’acompanyament. No és el mateix agafar un avió i enviar-los que aquest retorn, sigui un retorn acompanyat", el plantejament del tinent d’alcaldia no és un altre que l’execució d’un pla institucional per a la deportació de menors i la corresponent resolució d’un conflicte que porta temps allunyat de les preocupacions de l’Ajuntament de BComú o de la Generalitat de Catalunya.

Una via, a més, la que proposa el responsable de seguretat de l’Ajuntament de BComú sobre la de la deportació de menors, i que contempla la Llei d’estrangeria en el seu article 195, que no es diferencia en res a les propostes del partit d’ultra dreta Vox. Tot això, és clar, si passem per alt que el govern municipal del Barcelona està dirigit per l’esquerra neo-reformista de Ada Colau.

En el mateix sentit, cal recordar que el partit de la que fins fa poc fos la “alcaldessa del canvi”, BComú, ha aconseguit revalidar el mandat municipal de Barcelona a costa de la formació d’un govern municipal paritari entre BComú i el PSC, un partit que, històricament i amb l’objectiu d’impulsar la marca Barcelona, no ha escatimat en esforços durant les seves dècades al capdavant de l’Ajuntament de la ciutat per a perseguir a immigrants sense papers.

Per si no fos prou, per a la revalidació del mandat de Ada Colau com a alcaldessa, es va comptar també amb els vots del partit de Manuel Valls, famós per ser el "campió" en l’expulsió d’immigrants a França.

Sens dubte, s’entén ara amb tota la seva magnitud que ja en la presentació de l’acord per a la formació del govern municipal entre BComú i PSC, no fa ni dues setmanes, es destaqués el pes que tindrien les competències en seguretat, creant una nova tinença d’alcaldia per a tals efectes repressius.

Per part seva, davant la declaració d’intencions de Batlle, la plataforma de Exmenas va denunciar al responsable de seguretat de “irresponsable” per les seves declaracions sobre el plantejament d’un “retorn assistit” i sentenciava que aquesta solució no faria més que “intensificar la vulnerabilitat dels menors que viuen a Barcelona”.

No obstant això, ja durant el primer mandat de Ada Colau, BComú no va oferir cap solució efectiva per a resoldre la situació dels MENAS, un dels sectors més desprotegits, sinó que ja va fer gala d’un fort cinisme amb un discurs de creació de referents educatius per a aquest col·lectiu. Però en la pràctica, l’alcaldessa va delegar en tot moment en la Guàrdia Urbana per a les tasques de reubicar i ingressar als menors en centres, la mateixa que assetja de forma sistemàtica amb mesures de persecució cap a aquest col·lectiu.

La mateixa conducta, sens dubte, que va tenir Ada Colau i el seu equip de govern amb el col·lectiu de venedors ambulants des del minut zero de la seva entrada a l’Ajuntament. La política de gestos del neo-reformisme va portar al fet que mentre BComú aixecava la bandera de ser una ciutat d’acolliment i oposada a les polítiques migratòries reaccionàries de la UE, intensifiquessin alhora la persecució cap al col·lectiu de “manters”. I és que mentre amb una mà se’ls ha estat oferint taules de negociació i la possibilitat d’entrar en una borsa de treball, amb l’altra se’ls està perseguint a cop de porra per no tenir papers.

Sense anar més lluny, durant la mateixa entrevista, Albert Batlle va manifestar que des de l’Ajuntament "estem obligats a combatre una activitat il·legal com és la venda ambulant", i que “hi ha una gran sintonia amb l’alcaldessa respecte a aquests temes”.

Queda clar llavors que, lluny de resoldre les urgents necessitats d’aquests sectors, el racisme institucional no farà més que aprofundir-se durant aquests pròxims quatre anys.
temes relacionats

Persecució   /    Racisme   /    Política Estat espanyol   /    Barcelona en Comú   /    Barcelona

Comentaris

Comentar