Catalunya

CATALUNYA REPRESSIÓ

Després d’una gran vaga, el govern prepara un salt repressiu a Catalunya

La gran vaga general d'aquest divendres, en la cinquena jornada de protestes contra la sentència del Suprem, s'ha saldat amb 182 ferits, la majoria a Barcelona, segons informa el Sistema Català d'Emergències (SEM). Es van produïr 54 detencions i ja són més de 300 des del dilluns.

Diego Lotito

Madrid | @diegolotito

dissabte 19 d’octubre de 2019| edició del dia

La vaga general d’aquest divendres contra la sentència del Tribunal Suprem va ser multitudinària. Centenars de milers de persones van acompanyar les sis columnes de les Marxes per la Llibertat fins al centre de Barcelona i van omplir el passeig de Gràcia i els seus voltants, per a reclamar la llibertat dels presos polítics i l’autodeterminació.

Després de la gran mobilització, milers de manifestants van anar a la Via Laietana per a protestar contra la policia espanyola, que va començar a reprimir amb violència, i llançar gas pebre i pilotes de goma. Les barricades, el foc i les corredisses s’han repetit durant la nit, i els Mossos s’han desplegat per a ajudar a la Policia Nacional, utilitzant la tanqueta d’aigua per primera vegada. També es van veure barricades i brutalitat policial a Girona.

El Govern prepara una major ofensiva repressiva

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat aquest dissabte en roda de premsa que hi ha "proporcionalitat" en l’actuació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i ha reclamat al president de la Generalitat, Quim Torra, i al Govern que condemni la violència.

Aprofundint el seu discurs de criminalització a suposats "grups de l’independentisme radical coordinats amb una estratègia i amb un comandament", Marlaska ha qualificat el que es viu a Catalunya de "situació d’ordre públic greu", davant la qual "l’Estat està donant resposta".

Per a Marlaska “la cooperació entre policies està sent extraordinària. No importa color de l’uniforme sinó el lliurament", ha dit. La seva compareixença, en la qual ha justificat la repressió, que ha deixat centenars de ferits (entre els quals hi ha tres persones que han perdut un ull per pilotes de goma), és la preparació per a un nou salt repressiu a Catalunya.

Però cal no oblidar que els Mossos són els que estan reprimint, en coordinació amb la Policia Nacional i Guàrdia Civil. Per això, el Govern de la Generalitat i Quim Torra són responsables directes de la repressió a la joventut catalana que avui està sent criminalitzada.

Una repressió brutal retratada en les xarxes socials

La brutal repressió policial a Catalunya, especialment a Barcelona, ha tingut un ampli ressò a les xarxes socials. Ja són centenars de milers les imatges i vídeos que denuncien les accions policials dels Mossos i la Policia Nacional.

Un dels casos mes cridaners ha estat la detenció d’Albert García, reconegut periodista d’El País, mentre realitzava un enregistrament.

Un altre periodista, aquesta vegada del mitjà El Nacional, també resultava ferit després d’una agressió de la Policia Nacional.

Redoblar la lluita i l’organització a Catalunya i en tot l’Estat

Aquest dissabte a les 18.00 hores, diverses organitzacions polítiques i sindicals han convocat a Barcelona una manifestació contra la repressió.

També a diferents parts de l’Estat s’estan convocant accions i marxes de repudi a la repressió i exigint l’amnistia als presos polítics.

Aquest divendres des de la multitudinària manifestació de Passeig de Gràcia (Barcelona), Santiago Lupe, dirigent del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores, qualificava d’històrica la vaga general a Catalunya i cridava a "desenvolupar un pla de lluita, exigint als grans sindicats que impulsin assemblees en els centres de treball i desenvolupar assemblees d’estudiants en els centres d’estudi per a posar al moviment estudiantil al capdavant d’aquesta lluita democràtica. Només amb les forces de la classe treballadora i la joventut, de manera independent del Govern i dels partits que el sostenen podrem aconseguir els objectius de l’amnistia, contra la repressió i reprendre la lluita pel dret a decidir".
temes relacionats

Catalunya   /    Repressió   /    Presos polítics   /    Règim del ’78   /    Autodeterminació de Catalunya   /    Generalitat catalana   /    Catalunya

Comentaris

Comentar