×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Després de 7 hores d’una reunió crítica, el govern decreta l’Estat d’alarma

Limiten la llibertat de moviments, però milions continuen treballant sense seguretat sanitària. Tensions a la coalició de govern pel protagonisme en la gestió de la crisi. Torra i Urkullu rebutgen la invasió de competències de Sanitat i Interior.

EsquerraDiari.cat

dissabte 14 de març de 2020
Facebook Twitter

Pedro Sánchez ha concretat les mesures de l’Estat d’Alarma. Tota la població de l’Estat espanyol queda semi-confinada a partir del dilluns, excepte més de deu milions de treballadors que no estan contemplats en les restriccions ni poden realitzar tele-treball, obligats a utilitzar el transport públic i treballar sense la protecció adequada, com vénen denunciant en múltiples sectors.

Les mesures de Pedro Sánchez segueixen els passos que ha anat prenent en els últims dies el govern d’Itàlia. Limitació de moviments, excepte per a anar a treballar, a comprar menjar i medicaments o anar al metge, entre altres motius de força major. El transport públic continuarà funcionant, però amb freqüències restringides en mitja i llarga distància.

Una llarga llista d’activitats queden clausurades a tot l’Estat, com l’educació, bona part del comerç minorista, grans superfícies i l’hostaleria. En aquest últim cas no obstant, el govern ha deixat per fora específicament el servei de menjar a domicili, com Uber o Telepizza, treballadors que vénen denunciant que continuen treballant sense les mesures de prevenció necessàries.

Les mesures, totalment excepcionals, pretenen contenir una crisi sanitària que té el seu rerefons en dècades de retallades a la sanitat pública i als pressupostos en sanitat, i que han portat als sistemes sanitaris al col·lapse davant el ràpid contagi del coronavirus.

L’Estat d’alarma, una figura contemplada en la Constitució, permet al govern prendre mesures excepcionals davant catàstrofes o altres situacions d’aquest tipus. Les mesures inclouen la possibilitat de mobilitzar tots els recursos de l’Estat, incloses la totalitat de les les forces repressives i l’Exèrcit.

Dins de tot allò anunciat, Sánchez s’ha referit a la concentració del comandament de tots els cossos policials, inclosos els autonòmics i municipals, sota l’ordre del Ministeri de l’Interior. Decisió que ha generat el rebuig dels governs basc i català per la invasió que suposa de les seves competències.

#Coronavirus. Quines mesures necessitem perquè els de sempre no paguem aquesta crisi?

Divendres ja es va assegurar que, en les pròximes setmanes, s’arribi a més de 10.000 afectats. L’Estat d’alarma, que s’instal·larà durant 15 dies prorrogables amb l’autorització del Congreso, podria incloure requises temporals de béns i imposar prestacions personals obligatòries. La figura permet també impartir mesures per a assegurar el proveïment de productes de primera necessitat.

L’organigrama de comandament obeeix a un esquema de centralització i de concentració en la presidència del govern i quatre ministeris: Sanitat, Interior, Defensa i Transports. Tots ells recauen en el PSOE, i deixen per tant a Unidas Podemos per fora de la gestió de la crisi. Un dels motius que diferents fonts assenyalen per a explicar la tensió i discrepàncies viscudes durant la llarga reunió del Consell de Ministres.

Més de deu milions de treballadors continuen desprotegits enfront del virus i les patronals

Però les mesures del Govern central tenen enormes contradiccions. Si el virus és tan contagiós com per a confinar a tota la població, per què segueixen obertes la majoria de les empreses? Per què centenars de milers de persones han de continuar viatjant en metro o busos per a anar al treball quan no són sectors de màxima necessitat? I per què no es garanteixen implements bàsics de protecció com les màscares, alcohol en gel i d’altres per a persones que han de continuar treballant? Com son les cuidadores, caixeres de supermercats i moltes altres.

El president ha declarat que a partir d’ara el Govern queda facultat per a intervenir tots els recursos de la sanitat privada, clíniques i laboratoris, tanmateix això segueix sense implementar-se en bona part de l’Estat on la privada continua fent negoci amb la crisi o les proves diagnòstiques que a penes es realitzen en la pública.

Al mateix temps, s’estan començant a implementar EROs, ERTOs, acomiadaments i cessament de contractes en milers de llocs de treball. En molts casos, les patronals obliguen els treballadors a agafar-se les vacances, a consumir-se l’atur, o simplement cancel·len els contractes. Davant aquesta situació, els sindicats estan negociant amb les patronals l’acceleració dels ERTOs, sense garantir que es pagui el 100% del salari, i deixant milers de treballadors precaris sense cap resposta.

Esquerra Diari rep les primeres denúncies: com afecta en el teu treball?

Pedro Sánchez ha deixat per al següent Consell de Ministres els decrets sobre els efectes econòmics d’aquesta crisi. Ha anunciat que aquests tindran tres eixos, les suposades ajudes a les famílies, la flexibilització dels ERTOs i facilitar ajudes i línies de crèdit a les empreses.

No obstant, el Govern "progressista" es nega a adoptar mesures fonamentals com les que ja li demanen diferents organitzacions de l’esquerra sindical, com la garantia del cobrament del 100% del salari per la cura de menors, baixa, confinament o suspensió d’activitat, la moratòria de lloguers, hipoteques i desnonaments, i que el cost d’aquesta crisi no la paguem entre tots -per mitjà de les arques públiques o de la Seguretat Social- sinó les mútues privades i impostos sobre els beneficis empresarials.

Enfront del coronavirus i la crisi de la salut pública: les nostres vides valen més que els seus guanys!


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"