×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Després de les eleccions europees, a on van les Armilles Grogues?

Juan Chingo

dimarts 4 de juny de 2019
Facebook Twitter

Malgrat l’augment de la participació respecte a 2014, les últimes eleccions europees a França van ser unes de les quals menys interès i entusiasme van generar, només compensat les dues últimes setmanes amb la intervenció personal del president encoratjant la participació i sobretot el vot útil, en gran part a favor o en contra del seu govern. El resultat és una polarització entre l’extrema dreta de Le Pen i la nova dreta de Macron, l’avanç dels Verds en un camp polític minat per la reculada dels dos partits tradicionals de dreta i esquerra, sumat a la caiguda de Mélenchon. Un resultat negatiu per als treballadors que obre un interrogant sobre el futur dels Gilets Jaunes (Armilles Grogues).

Una polarització feble que ressalta en un camp polític en ruïnes

El triomf relatiu del RN (Reagrupament Nacional, el nou nom del partit de Marini Le Pen) permet al macronismo, malgrat la seva derrota, mantenir la seva imatge. RN s’ha transformat en el nou partit de l’ordre després de la revolta dels Gilets Jaunes i s’ha tornat obertament neoliberal, reemplaçant cada vegada més a la dreta tradicional, en perill de desaparició. Macron els roba el programa als republicans tradicionals per a seduir als sectors alts, mentre la seva base popular minoritària és seduïda cada vegada més pel RN. Així, per primera vegada, la dreta perd la seva base electoral entre les persones majors i els jubilats. Però si LREM (La República en marxa, el partit de Macron) manté una base electoral sòlida dretanitzant-se, la mateixa s’estreny de la seva ja feble base de sustentació en un sector social alt i amb poca capacitat d’unificar, com a resultat de la pèrdua d’una part significativa dels seus votants del primer torn de 2017 cap a EELV (Europa Ecològica - Els Verds).

Segons Arnaud Benedetti, professor associat a la Universitat Paris-Sorbonne i observador de la vida política francesa: “el camp majoritari s’equivocaria en cantar victòria massa ràpid... si LREM confirma que té una base electoral sòlida. No obstant això, [LREM] s’endureix sobre una capa social elitista i poc mobilitzadora”. I agrega: “Macron aglutina una base sociològica motivada i polititzada, conscient que per a defensar els seus interessos ha de treballar de conjunt i en bloc. Marx hauria pogut fer una fidel il·lustració a partir d’aquesta seqüència històrica. Com mai abans, almenys des de mitjan segle XIX, els de dalt no s’havien organitzat tan hàbilment per a protegir la seva visió del món. [Macron] va saber recuperar la dreta “ordoliberal” [1], conformista i paternalista que ho va rescatar durant aquestes eleccions en detriment de François-Xavier Bellamy [cap de llista de LR, la dreta republicana tradicional de Sarkozy]. Els resultats dels “Marcheurs” [els macronistas] en Hauts-de-Seine, en Yvelines, en Versalles i en altres llocs són il·lustracions d’aquesta transferència de veu”.

Per part seva, RN aconsegueix sortir de la crisi en la qual va entrar després de les eleccions presidencials, on va ser derrotat en el segon torn, i especialment del debat televisiu amb Macron, que havia deixat seqüeles sobre el seu líder, Marine Le Pen. Igual que en 2014, aquesta formació d’extrema dreta gana les eleccions europees amb 500.000 vots més com a conseqüència, en part, de la menor taxa d’abstenció, la qual cosa li permet mirar cap endavant amb cert optimisme. Més encara es reforça en zones on l’extrema dreta era tradicionalment feble, especialment en l’oest i fins i tot en la banlieue parisenca, encara que manté la seva feblesa en les grans ciutats producte de l’augment dels preus immobiliaris que accentuen el procés de gentrificació. Com diu Sylvain Crépon: “Així, la llista de [de RN encapçalada per] Jordan Bardella se situa en primer lloc en Aulnay-sous-Bois, Sevran, Villepinte o Livry-Gargan, en Seine-Saint-Denis, però també en Orly i Villeneuve-Saint-Georges, en Val-de-Marne. Territoris marcats per l’abstenció (60,59% en Seine-Saint-Denis, per exemple). Vam veure aquesta participació aparèixer en les banlieues en les dècades de 1980 i 1990 i després desaparèixer”, recorda l’especialista d’extrema dreta. “I una vegada més torna. Hi ha un fenomen de desmobilització de les classes populars d’origen immigrant que votaven per l’esquerra, que van deixar de reconèixer-se en els partits d’esquerra i es van abstenir. I, d’altra banda, els ‘petits blancs’ [blancs dels barris populars] que semblen estar mobilitzats a favor del RN. Com si la qüestió racial substituís a la qüestió social”.

Conservant el vot majoritari dels obrers que van anar a votar [2], el més prometedor per al seu projecte de convertir-se en una alternativa de govern no està aquí, sinó a dreta, com a producte de la crisi històrica de LR. El diumenge 26/5, un 18% dels qui en 2017 van votar per Fillon, llavors candidat presidencial de LR, aquesta vegada van votar a RN, fent que certs murs entre l’extrema dreta i la dreta es tornin menys hermètics. Preanuncia això la conformació d’un bloc nacionalista-conservador de vocació majoritària? Això està per veure’s. El perill de marginalització de la dreta tradicional juga al seu favor, però no seria la primera vegada que RN es xoqui amb aquest límit polític ara com ara infranquejable. Per a Benedetti, Marine Le Pen “encarna menys l’expressió de la identitat de la dreta nacional de la qual ve que l’afirmació d’un neo-sobiranisme. Aquesta és la seva força avui dia, en un context en el qual els desafiaments de protecció i poder estan subjectes a la fallida del model de Maastricht. No obstant això, la batalla per a recuperar la dreta republicana està oberta. Com? Sota quin format? Una ‘oferta d’adquisició’? Aliança per venir? Les preguntes sorgeixen. Però és un tema essencial. Podrà tranquil·litzar a aquest electorat desheretat, no hostil a la integració europea sinó visceralment oposat a Macron, mantenint al mateix temps la dinàmica ideològica que ho fa atractiu avui? Ha d’inventar una nova força de projecció electoral, capaç d’agregar sensibilitats sense incorporar-les. *Mitterrand a l’esquerra i Chirac a la dreta ho havien aconseguit”. Com es veu, malgrat tot el “transformisme” de Marini Le Pen, la mutació no és per a res fàcil ni està assegurada.

El que és clar és que, en el marc de la forta volatilitat política existent, expressió de la persistència de la crisi orgànica, el RN sosté el seu resultat en nombre de votants, alhora que tira arrels de forma important en el paisatge polític francès, tenint el percentatge més alt de fidelitat respecte a la seva anterior elecció. Però malgrat el “moment populista a nivell internacional”, i especialment del fort sentiment antimacronista aguditzat encara més per la revolta dels Gilets Jaunes i en el pla electoral una forta tendència al vot útil explotada a fons per Jordan Bardella i la presidenta del partit, RN encara no aconsegueix donar una urpada, fins i tot no progressa necessàriament com mostren les seves dificultats per a obtenir el 24,8% que havia aconseguit fa cinc anys arribant només a un 23,3%.

L’engany del possibilisme verd

L’únic corrent que avança decididament, encara que bastant per darrere de la polarització entre Le Pen i Macron, els verds (EELV). Van aconseguir fer-se un espai ajudats per l’ona verda en altres països europeus, la discussió en els mitjans de comunicació massiva al voltant dels desafiaments climàtics, alhora que per la politització de la joventut de classe mitjana (encara no radicalitzada) i en el marc polític de la crisi de la socialdemocràcia i les seves dificultats per a recompondre’s, així com pel punt mort estratègic de la França Insubmisa (LFI, el partit de Mélenchon), amb el seu candidat Yannick Jadot i la seva aposta de “ni dreta ni esquerra” sumant-se a la salsa macroniana.

Si la pacificació política de l’ecologisme és un fenomen que ve des de fa dècades, la normalització del mateix en el quadre de l’Europa liberal cobra nivells ridículs. És que el neoliberalisme i el capitalisme mai podran ser verds. Jadot, més encara que els seus antics congèneres, avança encara més en el camí de l’assimilació liberal de l’ecologisme. La seva pretensió de discutir en el parlament europeu un tractat ambiental que faria de l’ecologia “l’estàndard legal més alt” i que “donaria l’esquena a la lògica productivista dels tractats anteriors”, fent creure que això pot fer “canviar les regles del joc enfront de les indústries contaminants i els seus lobbies” és el nou engany del possibilisme verd. Altisonants per a encobrir la seva ineficàcia, aquest tractat plantejaria crear una justícia ambiental que pugui “lluitar contra ‘ecocrímens i ecocidis’” o establir decrets ambientals vinculants, on els països que no respecten la seva “petjada ecològica” “poden ser processats per la Comissió”. En aquest tractat, la lluita contra el capitalisme és reemplaçada per un “proteccionisme verd contra la destrucció del planeta”. Fent l’ullet a l’ambient de sobiranisme imperialista plantegen un taxa “soci-ambiental” a les fronteres que permetria prendre en compte el cost real dels productes, progressant cap a un impost [Impost sobre el valor agregat] al 0% sobre el territori europeu per als béns de primera necessitat” En fi, aquest tractat no és més que un perillós miratge que tracta de vendre’ns el control liberal de la crisi ecològica. Mentre l’antic ecologisme alertava sobre la crisi ambiental, l’ecologisme contemporani s’ha convertit en un estil de vida més de la “modernitat” neoliberal.

Dit això, el vot ecologista a França continua sent fràgil (fins i tot en 2009 havia tret un percentatge més alt que ara, per a després esvair-se i perdre la seva identitat política amb Hollande) i encara que podria haver-hi nous avanços a nivell municipal i regional (l’ecologista burgesa i neoliberal Anne Hidalgo, alcaldessa parisenca del PS, ja els té en mires per a la lluita de les municipals a París), els Verds francesos no tenen l’estructuració política dels “Grünen” [verds] alemanys. La seva capacitat de constituir-se en una alternativa en les presidencials està per veure’s.

El populisme d’esquerra és més inestable que el vell reformisme

En anteriors articles havíem alertat de les fortes febleses de LFI enfront de la irrupció violenta de la lluita de classes, que van ampliar les seves ambivalències estratègiques. Com diu un periodista de Médiapart, encara que amb fonaments diferents als nostres, la seva desfeta electoral va ser la “crònica d’un desastre anunciat” [3]. La lluita entre partidaris d’una línia d’esquerra reformista clàssica i els partidaris del sobiranisme d’esquerra, alhora que els mateixos dubtes en aquest terreny de Jean Luc Mélenchon, va fer incomprensible la línia política i el discurs de LFI. Part d’això va ser l’evolució del discurs sobre la Unió Europea, que es va anar moderant amb el pas del temps amb l’objectiu suposat de no allunyar als votants clàssics de l’esquerra reformista. Com va dir Jérôme Sainte-Marie, politòleg i enquestador pròxim a Mélenchon, durant les eleccions presidencials, es tracta d’un posicionament “enmig d’una cruïlla” ni realment populista ni realment d’esquerra clàssica, que acabo deixant insatisfets a tots. “L’estratègia era massa populista per a l’esquerra, i massa esquerrana per als populistes”, resumeix.

Però, fonamentalment, Mélenchon està pagant pel seu gir sobiranista d’esquerra. Com diu un refrany, el peix per la boca mor. Al desembre de 2017, en una entrevista al periòdic patronal Els Echos, aquest declarava confiat: “La línia política i els meus objectius no tenen res a veure amb els del Front Nacional [el nom del partit de Le Pen en aquest llavors] o els nacionalistes. Però tota aquesta gent està remant per a mi d’alguna manera, contribuint a la construcció d’un camp cultural en el qual nostres consignes –“Europa no protegeix als francesos, sinó que els amenaça”– s’estan convertint en dominants. Hem de capitalitzar positivament aquesta ira, que pot ser perillosa”. En realitat, va passar exactament el contrari: Le Pen va capitalitzar no només el vot antieuropeu sinó també el vot útil contra Macron. El coqueteig amb els temes de l’extrema dreta sempre acaba malament. Pitjor encara, les seves febleses enfront de la lluita de classes en la revolta dels Gilets Jaunes, on va sobreactuar de forma acrítica, aquí on Le Pen dono suport al moviment al principi però mantenint les seves distàncies, conservant la seva alçada presidencial, defensant a la policia i fins i tot les penes de presó per als GJ condemnats. Aquesta actitud de Mélenchon ho va alienar de la simpatia d’una part dels GJ, alguns temien una recuperació política del seu moviment, alhora que d’altra banda va contribuir a allunyar-lo del seu electorat més moderat de classe mitjana qui va preferir la il·lusió del possibilisme verd. En fi, l’abandó de tot esment a la classe obrera com a subjecte de transformació social i el seu reemplaçament per el “poble” van fer impensable la menor batalla política, la menor diferenciació dins dels Gilets Jaunes. Això és el que LFI i Mélenchon en particular ho estan pagant durament.

La desfeta de LFI, així com la reculada de l’esquerra radical a Europa en les recents europees, mostra el punt mort fins i tot en termes electorals (el terreny central dels seus partidaris i teòrics com Chantal Mouffe) del populisme d’esquerra. Com diu un periodista de Médiapart: “Aquestes experiències proporcionen una lliçó: els partits populistes sovint fan avanços electorals importants, però són molt poc duradors. L’estratègia populista permet, en efecte, fer una irrupció fulgurant en el joc polític, passar ràpidament d’un 1 o 2% a entre un 15 i un 20%, però resulta ineficaç, fins i tot incapaç, per a mantenir-se en el 20%”. És que, a diferència del vell reformisme, que es basava en sectors orgànics de la classe obrera i que es va recompondre en els anomenats “trenta anys gloriosos” després de la Segona Guerra Mundial, lligats a conquestes i una organització política i sindical, el movimentisme populista actual manca de tots els seus atributs compartint els seus mateixos defectes estratègics. Mélenchon ha teoritzat l’ona “dégagiste” [4] però ha perdut de vista que les mateixes condicions objectives de crisis del capitalisme neoliberal i els forts curtcircuits de les democràcies burgeses que han desgastat els seus fusibles (sindicats i cossos intermediaris), que porten a la crisi del reformisme, fan que els “moments populistes” d’esquerra siguin efímers. Enfront de l’efervescència política dels sectors populars, o s’avança cap a una política de classe i en la subjectivitat i l’organització dels treballadors i el moviment de masses o són les forces de la reacció les que acaben de diferents formes per imposar-se. No és òbviament la primera variant l’objectiu de Mélenchon, partidari des de fa dècades de les diferents variants del reformisme i republicà burgès a ultrança, d’aquí la seva impotència estratègica.

La pèrdua d’hegemonia de LFI dins de l’esquerra reparteix les cartes de nou enfront de la crisi històrica de qui lidera aquest sector, que es va obrir després de la desfeta del PS, que hegemonitzava des de 1971. Encara que EELV és el millor posicionat, el caràcter obertament pro mercat d’aquesta organització fa difícil que el conjunt de les forces que es reclamen d’esquerra s’alineïn a ells, fins i tot si la pèrdua dels seus bastions municipals pressiona al Partit Comunista Francès (PCF) a buscar aliances amb qui sigui. Però el fort cop a l’estratègia populista de Mélenchon ha donat nous aires a l’esquerra d’aquestes variants, a les forces que dins o fora de la LFI somien amb un reagrupament dels antineoliberales i anticapitalistes, malgrat estar orfes dels models europeus que encoratjaven en el passat, com Syriza a Grècia o Podemos a l’Estat Espanyol, després del gir neoliberal del primer o més recentment l’adaptació a la centre-esquerra neoliberal i desfeta del segon.

No només la dreta tradicional o el PS poden desaparèixer, també lamentablement existeix un risc en l’extrema esquerra. La política testimonial vermella en els discursos i d’adaptació a la burocràcia i de passivitat sectària de Lutte Ouvrière (LO) o la política de dreceres per a la construcció d’un partit revolucionari de la majoria del Nou Partit Anticapitalista (NPA) podrien, de pegar un salt qualitatiu, significar l’acta de defunció d’aquesta tradició política, molt present des de 1968. Però aquest resultat no és per a res inevitable: contra la passivitat sectària d’uns i l’impressionisme oportunista d’uns altres, l’estratègia trotskista és l’únic camí que pot permetre als revolucionaris fusionar-se de forma correcta amb l’avantguarda del moviment de masses, com va intentar l’avantguarda ferroviària de la Intergare, el Comitè Adama i sectors de l’extrema esquerra com els que publiquem Révolution Permanent en el que es va conèixer com a Polo Saint Lazare (per l’estació de París on es concentrava) que va ser l’únic intent més seriós encara que embrionari i en gran part simbòlic de lligar a altres sectors socials a la revolta dels Gilets Jaunes sortint a l’encreuament de l’hostilitat oberta, la denigració i l’aval a la repressió de les direccions sindicals, inclosa la CGT, en el punt més alt de la revolta a principis de desembre. Si el conjunt de les forces de l’extrema esquerra haguessin posat totes les seves forces en una política independent i audaç, ajudant a superar el més possible els aspectes contradictoris tant en l’organització com en el programa de la revolta dels Gilets Jaunes, la mateixa podria aparèixer clarament com una veritable alternativa revolucionària per a un sector d’aquests, enfront dels “impasses” reaccionaris de RN o la impotència estratègica del sobiranisme d’esquerra.

Hi ha un tancament provisori de la situació prerrevolucionaria però l’estabilitat està lluny de consolidar-se

La victòria relativa de polarització Macron/Le Pen és una mala notícia per als treballadors. Contra els partidaris del vot útil, la continuació del fals duel entre dreta i extrema dreta reforça mútuament a aquests dos enemics dels treballadors. Aquest duopoli reaccionari és un engany que va a la trobada de la lluita de classes buscant reforçar els aspectes més reaccionaris del règim de la V República. Per més que Marine Le Pen cridi “pour la galerie” a la dissolució de l’Assemblea, és el govern actual el que s’assegui d’alguna manera legitimat en evitar una catàstrofe i passa de nou a l’ofensiva, amb tres perilloses reformes que s’anuncien d’aquí a les eleccions municipals, encara que les modalitats concretes de les mateixes encara estan per veure’s. No obstant això, en el fons el que encoratja al macronisme a avançar no és tant la seva relegitimització, extremadament relativa com vam dir, sinó el caràcter covard i traïdor de les direccions del moviment obrer, que no només van donar l’esquena als Gilets Jaunes, alineant-se amb el règim i l’Estat burgès en els moments decisius sinó que s’han mantingut amb algunes últimes rebequeries en el diàleg social durant tot aquest temps, malgrat el caràcter no solament trampós per als treballadors d’aquestes reunions, sinó de la voluntat del Poder Executiu de no negociar ni concedir si més no engrunes per a salvar la cara com feia el govern d’Hollande del PS, que es demostra amb les dificultats de la col·laboracionista CFDT (la central obrera tradicionalment socialista) amb l’actual govern.

Però, més enllà de l’electoral, és el punt mort estratègic de l’acció dels Gilets Jaunes, que es ve prolongant des dels últims mesos, la qual cosa li ha permès a Macron intentar passar de nou a l’ofensiva després de les europees. Encara que marcàvem que la situació pre-revolucionària oberta al novembre no avançava qualitativament després del seu punt més àlgid al desembre, quan el “tron” va vacil·lar –amb diversos repunts crítics que no cristal·litzaven, que podrien haver significat un nou punt de partida, com quan Castaner (ministre de l’Interior) va estar en el punt de mira amb les seves mentides sobre el fals atac del 1° de maig [5]–, en la mesura que l’Executiu no podia reprendre l’ofensiva, des del nostre angle preferíem mantenir-la en suspens. Però la persistència d’aquest punt mort que venim assenyalant, fins i tot certs signes de desànim en els últims actes, en el marc del rol traïdor de la burocràcia de les confederacions sindicals que van deixar sola la seva protesta i la falta de la més mínima alternativa per part de l’extrema esquerra a l’altura del desafiament, permet tancar provisòriament aquesta situació pre-revolucionària i el seu passatge a una transitòria, de caràcter àdhuc indefinit.

Però seria un error creure que el nou cicle històric de la lluita de classes que va obrir la revolta dels Gilets Jaunes està tancat. Les contradiccions que han donat lloc a aquest moviment no s’han modificat en gens ni mica, alhora que els efectes duradors i subversius d’una revolta inèdita més tard que d’hora acabaran per aparèixer i expressar-se. Des del punt de vista dels de dalt, amb els seus resultats en les europees, el macronisme té els vots de solo el 12% dels votants inscrites. En el poder, governant en solitud, representen a un 22,4% de l’electorat, mentre que la Gran Coalició alemanya, encara que molt afeblida, té el doble de suport, amb un 44,5%. La seva força en el terreny polític esdevé de la feblesa dels seus adversaris. Més important encara, en termes d’hegemonia, el macronisme aprofundeix les característiques del bloc burgès a nivells gairebé patètics, la qual cosa ho obliga a continuar atacant per a continuar consolidant a la seva base social, però augmenta el seu caràcter cada vegada minoritari en el conjunt de la població.

La realitat és que el respir immediat de Macron després de les europees, gràcies a la desfeta i fagocitació de LR, oculta les dificultats del seu corrent per a incloure una fracció suficient de les classes mitjanes dins d’un nucli dur format per les classes més afavorides, fonamental per a consolidar l’estabilitat del nou règim. Però els efectes nocius de les reformes neoliberals impedeixen aquesta agregació amb una incertesa major sobre el seu futur polític, prenent en compte que la reserva de vots a dreta s’està acabant i la competència pel que queda s’incrementarà. La gran burgesia, un dia després de l’alleujament que va significar el resultat electoral, comença a preocupar-se perquè el règim polític està desequilibrat enfront d’un possible fracàs del macronisme. L’absència si més no d’una dreta que sigui un eventual reemplaçament a LREM no és una bona notícia, tampoc el buit que hi ha a esquerra si la situació política i ideològica es radicalitza. Ni parlar socialment, on la revolta dels Gilets Jaunes semblés com si no hagués existit.

Des del punt de vista dels de baix, encara que no sabem amb quins ritmes, tot pot començar de nou, sense que la mobilització dels Gilets Jaunes arribi a la seva fi com vénen declarant des de fa mesos i dissabte a dissabte el govern i tots els grans mitjans, més enllà del punt mort que s’arrossega i que podria eventualment portar a la seva fi. O no. És que, com deia a pocs dies de les europees l’analista polític i director del departament d’opinió i estratègies d’empresa de l’institut d’enquestes IFOP, Jérôme Fourquet, respecte als Gilets Jaunes: “Certament hi ha menys persones, però són les més determinades i s’han mobilitzat durant 26 dissabtes consecutius. Aquesta presència a llarg termini en l’espectre polític és bastant espectacular. Les enquestes de popularitat mostren que set de cada deu francesos estan insatisfets amb Emmanuel Macron. El nucli dur dels molt descontents inclou a quatre de cada deu francesos [...] Un error de govern, un nou anunci d’impostos, una desafortunada sortida [...] Pot ser que d’aquí a uns mesos, pel fet d’una decisió, torni a començar. Hi ha una cosa elèctrica en l’aire”. Res d’aquesta tensió estructural ha canviat després del 26/5 i sobretot quan tenim al capdavant a un piròman social com Macron que s’apresta a tirar més llenya al foc.

NOTES AL PEU

[1] El liberal-conservadorisme cristià, que posa l’accent en l’acció de l’Estat per a assegurar que es pugui conservar el lliure mercat. El seu origen està a l’Escola de Friburg i va ser hegemònica a Alemanya Occidental en els anys de postguerra.
[2] Un 40% dels electors que van votar a RN són obrers, però no cal oblidar que estem parlant dels vots efectius, prevalent encara l’abstenció en l’electorat popular, amb els assalariats, els desocupats, els jubilats que es van quedar al marge de les europees. Als quals es van abstenir cal afegir tots els que (sobretot en els barris populars) ja ni tan sols estan inscrits per a votar. Sense parlar dels que, sent immigrants, no tenen dret a votar encara que són explotats a França i són una fracció important del proletariat.
[3] A penes el 37% dels quals havien triat a Mélenchon en el primer torn de 2017 van votar de tornada pel seu partit en aquestes eleccions. De la resta dels votants de LFI de 2017, un 17% de va votar en aquesta elecció als Verds, el 13% per la llista comunista i el 7% pel Pg. Cal tenir en compte també que gran part de l’electorat de LFI es va abstenir.
[4] En referència a la revolució tunisiana del 2011, quan el poble als carrers manifestava al crit de "dégage!" contra el dictador Ben Ali, és a dir, exigint que dimitís.
[5] Castaner va denunciar un suposat atac dels Gilets Jaunes a un hospital, qüestió que es va demostrar totalment fals.


Facebook Twitter

Juan Chingo

Integrante del Comité de Redacción de Révolution Permanente (Francia) y de la Revista Estrategia Internacional. Autor de múltiples artículos y ensayos sobre problemas de economía internacional, geopolítica y luchas sociales desde la teoría marxista. Es coautor junto con Emmanuel Barot del ensayo La clase obrera en Francia: mitos y realidades. Por una cartografía objetiva y subjetiva de las fuerzas proletarias contemporáneas (2014).

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna