×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Després del 28A, prendre partit

Davant del neoliberalisme “progre” del PSOE, l'enfortiment de l'extrema dreta i la domesticació d'Unidas Podemos, avui més que mai, prendre partit.

Diego Lotito

dimarts 7 de maig de 2019
Facebook Twitter

El PSOE ha tornat a guanyar unes eleccions generals després d’onze anys. En el marc d’una gran mobilització electoral, el 28A milions de persones van donar el triomf a Pedro Sánchez. Aquest suport massiu, no obstant això, va respondre molt més al rebuig de milions de treballadors, dones i joves al programa espanyolista reaccionari, xenòfob i antifeminista de Vox -el qual va impregnar l’agenda de tota la dreta-, que a una adhesió entusiasta al projecte neoliberal “progre” que promet el PSOE.

Malgrat això, el PSOE ha aconseguit una cosa impensable a penes uns anys enrere: el pilar històric del Règim del 78, l’en altre temps partit socialdemòcrata esdevingut en social liberal, el notable integrant de “la casta” contra la qual es va manifestar el 15-M -i contra la qual en bona mesura va emergir Podemos-, va tornar a ser “l’esquerra”. Fins i tot comencen a sentir-se les veus que, sobrevalorant el triomf, parlen d’una renovada “hegemonia cultural progressista” liderada pels socialistes, quan estrictament no va sobrepassar el 30%. És a dir, no es va recuperar de la seva gran caiguda producte de la crisi de representació oberta després del 2008.

Et pot interessar: Eleccions i crisis de Règim, tot el que deixa el 28A per dreta i per esquerra

El PSOE va fer bon ús de la campanya del “vot útil” i la por a l’extrema dreta. Però no ho va fer sol. Vox li va fer bona part de la campanya, atacant al PSOE com si fos la socialdemocràcia de la República de Weimar, mentre saturava i disgregava l’espai de la dreta. Però també la hi va fer Unidas Podemos, situada com la “crossa” del Partit Socialista. De tantes crides a tenir “altura d’Estat” i governar en coalició amb un programa socialdemòcrata -amb alguna que una altra consigna “audaç”-, molts van pensar, per què no votar directament a Pedro Sánchez. I així va ser. L’original sempre resulta millor que la còpia.

Per això a ningú pot sorprendre que Sánchez, malgrat els reclams de Pablo Iglesias, es predisposi a formar un Govern en solitari. Amb la victòria del PSOE s’ha tornat a enfortir una de les arestes de l’“extrem centre” neoliberal espanyol que havia entrat en crisi amb la irrupció de la crisi capitalista i el 15M. I la CEOE, l’IBEX35 i l’Europa del capital, el festegen.

Govern del PSOE, què ens espera del “mal menor”?

La victòria del PSOE és presentada com un triomf de les esquerres enfront de les dretes. Les burocràcies sindicals de CCOO i UGT fins i tot s’han mobilitzat el primer de maig cridant al fet que Sánchez formi un “govern d’esquerra”. Un relat que amaga el veritable contingut polític i social que representa la política dels socialistes. No només per la seva tradició històrica com un dels principals partits d’Estat del règim imperialista espanyol, sinó també per la pròpia política del “renovador” Pedro Sánchez.

En els seus 10 mesos de Govern després de la moció de censura contra Rajoy, l’Executiu de Sánchez va mantenir el nucli fonamental de les polítiques neoliberals i antipopulars dels governs anteriors. Pot argumentar-se que ara, amb una majoria més còmoda i tota la legislatura per davant, podria proposar-se desfer les contrareformes que van imposar tant el PSOE com el PP en les últimes dècades. Però res més lluny d’això.

L’agenda d’“esquerres” del PSOE inclou mantenir aquesta gran conquesta de la patronal contra la classe treballadora que són les reformes laborals, en particular l’última de Rajoy. També el pagament religiós de l’il·legítim deute públic, mentre els grans bancs rescatats es van quedar amb el 90% dels diners injectats per l’Estat per a rescatar-los. I la privatització dels serveis públics. I els privilegis fiscals i econòmics de l’Església catòlica. I la llei mordassa. I la reforma del Codi Penal per la qual han estat condemnats desenes de periodistes, tuitaires i activistes per suposat enaltiment del terrorisme. Continuaran l’especulació immobiliària i els alts preus dels lloguers. Es continuaran construint CIEs contra els nostres germans i germanes immigrants. I, per descomptat, el dret d’autodeterminació dels pobles continuarà sent negat sota l’amenaça del 155, la repressió i la presó.

En resum, amb el Govern de Sánchez es mantindrà la parasitària monarquia borbònica i continuaran governant els grans empresaris i l’IBEX35.

El perill de l’extrema dreta i el parany del sistema

Després de les eleccions el sentiment generalitzat és que “ha passat el perill”. La dreta, recolzada per l’extrema dreta, no ha arribat al Govern. Però és un fet que amb l’arribada de Vox al Congrés, i el seu previsible creixement en les pròximes eleccions municipals, autonòmiques i europees, l’Estat espanyol s’ha posat a “to” amb les tendències d’altres països europeus on creix l’extrema dreta com Le Pen a França, AfD a Alemanya o La Lega de Salvini a Itàlia.

Vox ha normalitzat així un programa hiper reaccionari contra la classe obrera, les dones, els immigrants i les aspiracions democràtiques nacionals dels pobles que integren l’Estat espanyol, que ha vingut per a quedar-se.

Et pot interessar: VOX y la extrema derecha europea: un combo de nacionalismo, xenofobia y políticas “antigénero”

El parany del sistema, no obstant això, és que el creixement d’aquestes formacions i el seu programa antidrets permet als partits social liberals com el PSOE presentar-se com una alternativa “progressista” enfront del perill d’una involució en drets conquistats. Però la realitat és que han estat aquests partits, alternant-se amb els conservadors, els que han aplicat les majors retallades, reformes laborals i atacs a les llibertats democràtiques.

Per això les crides a enfrontar a l’extrema dreta votant al “mal menor”, pactant en les institucions de la democràcia capitalista i promovent “governs d’esquerra” amb els partits del Règim, només poden desarmar a la classe treballadora. No només enfront del creixement de l’extrema dreta, sinó també enfront dels atacs que mes d’hora que tard vindran des de “l’esquerra”.

Podemos, el fracàs d’una estratègia

A les eleccions generals de fa tres anys, Podemos va obtenir cinc milions de vots i 67 diputats. El 28A, va obtenir el pitjor resultat de la seva curta història, perdent 1,14 milions de vots (2,3 milions respecte a 2015), més d’un terç dels seus escons en el Congrés i tots els llocs que tenia per elecció directa al Senat.

Enmig d’una profunda crisi interna després de la ruptura d’Iñigo Errejón, la performance de Pablo Iglesias com un “home d’Estat”, educat i respectuós en els debats, defensor de la reaccionària Constitució del 78 i allunyat de qualsevol retòrica “constituent” de crítica al Règim, no va ser suficient per a conjurar l’esperit de “fi de cicle” de Podemos, tan fulgurant com va ser la seva emergència.

La política de Pablo Iglesias des de la moció de censura, actuant com si fos un ministre sense cartera de Pedro Sánchez, per a després presentar al PSOE com el “mal menor” enfront de la dreta i cridar al vot útil a Unidas Podem com a garantia d’un govern de coalició, va tenir com a principal resultat l’enfortiment dels social liberals. Així, el balanç global és que fa tres anys Podemos anava a fer-li el sorpasso” a “la casta” del PSOE i avui aquest es troba en la seva millor posició en més d’una dècada.

Per a Iñigo Errejón i els seus seguidors, avui embarcats en un projecte comú amb l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, la reculada de Podemos es deu “a l’abandó de la transversalitat” amb la qual es va fundar el partit. Però el que va fracassar va ser justament l’estratègia populista “ni de dretes ni d’esquerres”. Un credo que des del naixement de la formació lila va predicar la idea de “recuperar la democràcia”, abandonar els “dogmes de la vella esquerra” i les “certeses sobre el món del treball, els partits i sindicats”, per a representar a “la gent” recreant els “valors perduts” de la socialdemocràcia.

Et pot interessar: Podemos: de la il·lusió al desencantament, balanç d’un quinquenni

La idea d’un pacte amb el PSOE per a formar un “govern progressista” no és nova, es venia plantejant des de 2015, mentre es gestionaven els negocis capitalistes des dels anomenats “ajuntaments del canvi” i se sepultava tota referència a “la casta”. Amb l’esclat de les crisis internes, l’ala errejonista va sortir derrotada, però no així la seva estratègia. La vella lògica del “mal menor” ja s’havia imposat irremeiablement.

Si va haver-hi una característica fonamental en Podemos des del seu sorgiment va ser el seu excessiu optimisme en les possibilitats de democratitzar les institucions de l’Estat capitalista, el qual era directament proporcional al seu pessimisme en relació al potencial transformador i revolucionari de la classe treballadora i la lluita de classes.

A cinc anys del seu naixement, Podemos -al costat dels seus socis d’Izquierda Unida-, s’ha integrat al Règim com una nova “casta” d’esquerra, sense cap ancoratge orgànic a la classe treballadora i els sectors populars, l’estratègia dels quals es redueix a intentar regenerar el Règim del 78 al costat del PSOE, a qui ara proposen un improbable govern de coalició.

Catalunya, Euskadi i l’enfortiment de l’independentisme

El vot als partits independentistes el 28A ha crescut significativament tant a Euskadi com a Catalunya, mentre les dretes s’han estavellat. Una demostració tant del fort pes social del nacionalisme català i basc, com que la qüestió territorial continuarà sent una de les principals bretxes de la crisi de Règim.

A Catalunya per primera vegada en 40 anys una llista catalana, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va guanyar les eleccions generals a les províncies catalanes, trencant la dinàmica del “vot dual”. En Comú Podem, que havia estat guanyadora en les eleccions de 2016, ha caigut vertiginosament pagant el cost de la seva equidistància davant la qüestió catalana i la repressió estatal, fugats els seus vots cap a ERC i el PSC.

El vot a ERC -i a la seva manera també al PSC- va expressar a una majoria favorable al discurs de diàleg amb Espanya. Durant la campanya, el partit de Junqueras es va pronunciar a favor d’investir a Pedro Sánchez a canvi que qui va impulsar el 155 faciliti la realització d’un referèndum. Una perspectiva impossible però que facilitarà el viratge claudicant de la direcció independentista.

La lectura general en sectors de l’esquerra és que l’independentisme, agrupat en la coalició Ara Repúbliques (encapçalada per ERC i EH Bildu) li va posar un fre a la dreta espanyolista. Hi ha els qui sumen fins i tot els vots del burgès PNB, gran sostenidor de governs del PP i el PSOE en les últimes dècades. El perill d’aquesta lectura és que sigui l’equivalent en clau “independentista” del mal menor que va portar a Sánchez a triomfar en les eleccions. Si hi ha una lliçó clau que va deixar la tardor catalana és que de la mà del processisme burgès i petitburgués, la lluita per la independència estava destinada al fracàs.

Et pot interessar: La “tardor catalana”, què va sortir malament?

Sense una política d’independència de classe, que al mateix temps que impulsi la mobilització i l’autoorganització busqui l’aliança amb la classe treballadora de la resta de l’Estat per a lluitar en comú contra el règim monàrquic, les aspiracions nacionals de catalans, bascos i galegos, continuaran sent una moneda de canvi per a les negociacions per a dalt dins del Règim.

No hi ha temps que perdre

Entre les expectatives populars amb el nou Govern, el creixement de l’extrema dreta, la persistència de la qüestió territorial i la perspectiva de nous atacs, la lluita de classes tornarà sense cap dubte al centre de l’escena. La clau és preparar-nos per a això, construint una eina política que doni sortida veritablement obrera i popular a la crisi del Règim. Un “estat major” perquè la classe obrera pugui evitar que les classes dominants i els seus representants polítics, ja siguin de dreta o de “esquerra”, descarreguin novament les pròximes crisis sobre la nostra esquena.

En les últimes dècades, un dels triomfs polítics més importants dels capitalistes va ser imposar la idea que tot intent de superar al capitalisme mitjançant una revolució social és impossible o que només pot acabar en règims dictatorials com els encapçalats per la burocràcia estalinista en els mal anomenats “països socialistes”.

A aquesta idea, promoguda per la gran burgesia, el neorreformise ha fet una gran aportació en els últims anys. Fent bandera de l’escepticisme davant la lluita de classes i la desaparició de la classe obrera com a subjecte central de tota política transformadora, organitzacions com Podemos o Izquierda Unida han ajudat al fet que s’enfortís la idea que és impossible superar el Règim actual per la via revolucionària.

D’aquesta manera, s’ha generalitzat la idea que els milions de treballadors i treballadores obligats a vendre la nostra força de treball tots els dies, així com la majoria de les dones i joves oprimits pel sistema capitalista i patriarcal, només podem aspirar a una mica millor mitjançant l’esforç individual, lluitant per alguna millora parcial… o, sobretot, dipositant votant cada quatre anys confiant que “des de dalt” solucionaran els nostres problemes. Però ni parlar-ne d’aspirar a canviar la societat prenent la nostra destí en les nostres pròpies mans!

Avui totes i cadascuna de les “institucions” del Règim fomenten la passivitat i la resignació enfront del capitalisme, presentant-lo com l’única “societat democràtica” possible. Com a part d’això, els ideòlegs de la burgesia presenten a les organitzacions de l’esquerra obrera i revolucionària com a grups que “es van quedar en el passat” i que “perden el temps” construint una organització que lluiti per a acabar definitivament amb la fam, l’opressió, les guerres, la degradació humana i la depredació de la naturalesa. I per a continuar sembrant aquesta idea, novament, han comptat amb la inestimable col·laboració de l’esquerra neorreformista, que promou la construcció d’una “esquerra responsable” i amb “sentit d’Estat”.

Però el capitalisme, amb les seves crisis i la seva set insaciable de guanys, empeny permanentment a la lluita per a sobreviure o pels seus drets més elementals a amplis sectors de la classe treballadora i el poble, fins i tot als qui mai ho haguessin imaginat. Per això el segle XX va estar ple de revolucions. I també les primeres dues dècades del segle XXI han mostrat que, malgrat les dures derrotes sofertes durant l’ofensiva neoliberal, la rebel·lió "dels de baix” torna una vegada i una altra: des de la “primavera àrab”, fins a la rebel·lió de les “armilles grogues” a França, i les extraordinàries revoltes populars que recorren Algèria, Sudan i tot el Magrib.

Molts treballadors, dones i joves, no es resignen a aquesta vida que “ens ha tocat” i busquen organitzar-se i lluitar en la seva empresa o el seu barri, se sumen a moviments o s’organitzen a la seva escola o universitat. Però sobre ells actua i incideix la propaganda capitalista. I encara que lluiten per una o diverses causes, encara que s’organitzen en determinat moment per a aconseguir alguna reivindicació, la majoria continua creient que construir un gran partit revolucionari és “perdre el temps”.

No obstant això, els capitalistes, que durant centenars d’anys han construït els seus partits i institucions, no han perdut el temps en absolut. En la història de l’Estat espanyol, la classe dominant ha demostrat amb escreix que “no perd el temps” ni li tremola el pols a l’hora d’imposar el seu ordre per a mantenir els seus privilegis. La Guerra Civil, el Franquisme, la Transició, la lluita contra l’independentisme basc i recentment contra el moviment democràtic català, són només alguns exemples.

Els capitalistes “no perden el temps”, perquè financen i mantenen un aparell de repressió per a utilitzar-lo cada vegada que els seus “esclaus” volem deixar de ser-ho. Ells “no perden el temps” perquè utilitzen la Monarquia, el Govern, els Parlaments, els partits del Règim i fins tot a les universitats, per a mantenir la “governabilitat” sobre els seus “súbdits”, les majories obreres i populars.

Els capitalistes van encunyar una frase que els defineix bé i va ser popularitzada per un gran burgès com Benjamin Franklin: “el temps és or”. En efecte, per a ells, cada minut de les nostres vides, sotmeses a l’explotació, és una sucosa font de guanys. Llavors, qui “perd el temps”, realment?

Hi ha companys treballadors i treballadores que creuen que és suficient amb organitzar-se en el lloc de treball o en el sindicat. La lluita sindical és molt important, però efímera. En tant es manté el capitalisme, la patronal sempre recupera el que els treballadors li arrenquen amb la lluita. Llavors, no és una perduda de temps organitzar-se per a lluitar sense construir al mateix temps una eina per a acabar amb aquest sistema?

Però també molts trien la militància política en organitzacions neorreformistes. Podemos, que va néixer sota el precepte que l’època de la revolució social va quedar enrere i que només és possible aspirar a aconseguir algunes reformes que “humanitzin” el capitalisme, avui es desviu per trobar algun rastre de “progressisme” en el PSOE i s’ofereix per a governar en comú amb un partit servil als interessos de l’IBEX35. No seran ells els que “perden el temps”?

Els qui militem en la CRT no som revolucionaris perquè som utòpics, sinó perquè som realistes: si no ens preparem per a vèncer als capitalistes i els seus representants polítics, ja siguin del “extrem centre” neoliberal o de l’extrema dreta, en les futures crisis no només degradaran cada encara més la nostra qualitat de vida i el mitjà en el qual vivim, sinó també les nostres llibertats i drets democràtics més elementals, com ho fan.

Per això ens proposem construir, des d’ara, una forta organització revolucionària de treballadors i treballadores, dones i joves. Perquè per a poder postular-se com una alternativa enfront de les sortides neorreformistes, un partit ha de forjar els seus dirigents, quadres i militants prèviament, a través de la intervenció en la lluita de classes i els debats polítics i ideològics. Aquesta és una preparació necessària per a no claudicar en els moments decisius davant els enganys dels “progressistes” ni enfront de les amenaces repressives dels feixistes. Si no aprofitem aquests moments per a estructurar un fort partit revolucionari, que es proposi veritablement “prendre el cel per assalt” i expropiar als expropiadors, llavors sí que estarem perdent el temps.

León Trotsky, que al costat de Lenin va viure i va dirigir la grandiosa Revolució russa, deia que construir un partit revolucionari “ens aporta la major de les felicitats: la consciència que participem en la construcció d’un futur millor, que portem a la nostra esquena una porció de la destinació de la humanitat i que nostres vides no han estat viscudes en va”. Per això, cada minut del temps de les nostres vides que dediquem a construir les eines necessàries per a derrotar al sistema capitalista, serà temps guanyat per a preparar el futur.

Prendre partit

Enfront del neoliberalisme “progre” del PSOE, l’enfortiment de l’extrema dreta i la integració de Podemos com un partit del Règim, avui més que mai, és necessari prendre partit per la construcció d’una forta organització revolucionària, anticapitalista i de classe.

La crisi del Règim, la desafecció cap a la monarquia, la lluita pel dret a decidir, la violència masclista, la xenofòbia i el racisme, han generat una àmplia politització social. Encara que avui no existeixi una forta alternativa d’independència de classe i conjunturalment s’hagi enfortit el “progressisme” neoliberal del PSOE, hem d’aprofitar aquestes bretxes. No només per a lluitar en cada combat que es presenti, sinó per a encoratjar als treballadors, les dones i la joventut al fet que “prenguin partit” contra els capitalistes i les sortides reformistes.

A l’Estat espanyol, a part de l’esquerra neoreformista com Podemos o Izquierda Unida i el PCE, enemiga de que la classe treballadora conquisti el poder, un ampli sector de l’esquerra va cedir al “esperit d’època” que s’ha imposat en els últims 30 anys i es va proposar fugir del “corporativisme obrerista” per a adoptar una estratègia de construcció de “partits amplis” sense delimitació entre reformistes i revolucionaris. D’aquesta manera van diluir el caràcter de classe de les seves organitzacions darrere d’un programa general “anticapitalista” o “antineoliberal”. Una altra part d’aquesta esquerra ha desenvolupat una política similar adaptant-se acríticament a l’esquerra independentista, sense qüestionar la seva estratègia de col·laboració de classe amb la burgesia nacionalista.

D’altra banda, petits partits i grups d’esquerra que es reivindiquen marxistes-leninistes, malgrat la seva retòrica obrerista, defensen la política contrarrevolucionaria de l’estalinisme i són oposats a l’internacionalisme proletari i la democràcia obrera.

En oposició a aquestes variants, la CRT es proposa construir un partit que sorgeixi de la fusió del marxisme revolucionari i la seva continuïtat en el pensament de Lenin i Trotsky, amb els sectors avançats de la classe treballadora i la joventut. Un partit que aixecant un programa de reivindicacions transitòries perquè la classe obrera es transformi en una força hegemònica, capaç d’oferir una solució íntegra i efectiva a les reivindicacions del conjunt del poble treballador, amb l’objectiu de derrotar el poder dels capitalistes i instaurar un govern de treballadors i treballadores.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah