×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Devolucions en calent i llei mordassa: un altre gripau que s’empassa Unidas Podemos

Unidas Podemos anuncia un acord per a ometre les devolucions en calenta de la “llei mordassa”, encara que el PSOE no el dona per tancat. Més enllà de com vulguin presentar-ho, això no acaba amb aquesta pràctica, sinó que trasllada la negociació a la llei d'estrangeria. Mentrestant, els migrants continuen sent expulsats dia a dia amb mètodes com aquest que violen els drets humans.

Clara Mallo

dissabte 30 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Les últimes setmanes han estat marcades per negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos. A les ja tibants negociacions sobre la Reforma laboral ara se suma la negociació sobre la llei de seguretat ciutadana, més coneguda com a “llei mordassa”.

Respecte a aquesta negociació, Unidas Podemos ha anunciat aquest divendres haver arribat a un acord amb el PSOE sobre un dels punts que semblaven més conflictius en la negociació d’aquesta llei. Segons ha anunciat Unidas Podemos l’acord al qual han arribat és el de retirar del text la disposició que legitima els rebutjos en frontera, la qual cosa es coneix com a “devolucions en calenta”.

Per part seva, el PSOE, que fins ara es resistia a ometre aquest punt d’aquesta llei sota l’argument que el Tribunal Constitucional havia avalat aquesta pràctica, no ha confirmat l’acord anunciat per Unidas Podemos, és més, ha expressat que no pot donar-se per tancat aquest punt després de l’anunci d’UP.

La negociació gira entorn de l’omissió de les devolucions en aquesta llei, no en el fet d’acabar realment amb aquesta pràctica tan qüestionada pels moviments socials i activistes pels drets dels migrants. Si acaba concretant-se l’acord, que està per veure, el debat es traslladaria a una futura i hipotètica reforma de la llei d’estrangeria, o es ficaria en el fons d’un calaix posposant-la per a un futur incert com ha ocorregut amb moltes altres qüestions promeses pel Govern de coalició i per Unidas Podemos.

Més enllà de l’omissió de les devolucions en calenta, després de la negociació no hi ha molts canvis en la Llei mordassa. No és d’estranyar que Unidas Podemos hagi posat l’eix dels seus anuncis en una omissió, ja que és el seu major “assoliment” si es vol pensar així. Més enllà d’això la Llei mordassa queda pràcticament igual a com la va plantejar el govern de Mariano Rajoy.

Excepte petits “ajustos” o “suggeriments” que no resten en gens ni mica l’enorme avanç que va suposar aquesta llei sobre els drets democràtics essencials la llei queda pràcticament intacta. Alguns punts de l’acord són suprimir la prohibició de la presa i difusió d’imatges d’agents de les Forces de Seguretat en manifestacions o operacions policials sense la seva autorització; així com “garantir” el dret de reunió de manera que, en cap cas, l’absència de comunicació prèvia impedeixi l’exercici d’aquest dret sempre que sigui de manera pacífica; i en el referit a les multes, han transmès que hi ha un acord en què la quantia haurà de "reduir-se" quan siguin "excessives" i, en tot cas, "aplicar-se sempre criteris de proporcionalitat vinculats a la capacitat econòmica de l’administrat". Tota una llista de suggeriments que queda bastant oberta a la interpretació del jutge, dit sigui de pas.

En un article recent sobre el caràcter repressiu del Govern de coalició apuntàvem que “En 2015, el Govern de Mariano Rajoy va tirar endavant la coneguda com a “llei mordassa” per suposar un clar instrument de repressió. El resultat d’aquests més de sis anys de vigència són 1.4000.000 multes, de les quals, la gran majoria no van ser imposades en els tres anys que va recórrer el Govern de Rajoy després de la seva entrada en vigor, sinó que la majoria han estat imposades en els dos últims anys, sota el Govern “progressista”. En aquests dos últims anys amb la pandèmia, l’estat d’alarma i les mesures del confinament, la “llei mordassa” ha estat la base per a aplicar centenars de milers de multes i sancions.”

Et pot interessar: Estrasburg demana a l’Estat espanyol que modifiqui la “llei mordassa”: “les autoritats han de tolerar les manifestacions espontànies”

El Ministeri de Marlaska i el PSOE mai van tenir voluntat de derogar aquesta llei, sinó més aviat de secundar-se en ella. No obstant això, en aquests anys Unidas Podemos no ha dit res sobre aquesta la situació coercitiva, ni dels centenars de milers de multes imposades sota el seu govern, ni per descomptat de les devolucions en calenta que ara aconsegueixen trepitjar cap a una altra llei.

La llei mordassa és un gripau més que s’empassa Unidas Podemos que se suma a la corrupció de la monarquia, la reforma laboral, el domini de les elèctriques, la llei d’habitatge…

És clar que no s’acabarà amb els atacs més escandalosos cap a la joventut, els migrants, les dones i els treballadors sota la negociació entre PSOE i UP. El descrèdit de Govern comença a estar més present després dels últims acords sobre les qüestions més sagnants, més enllà de la retòrica amb la qual els vulguin presentar.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah