×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Dimiteix la vicedirectora d’Oxfam i hi ha més de 120 membres d’ONG acusats d’abusos sexuals

Després de conèixer que membres de l'ONG britànica van abusar sexualment de víctimes del devastador terratrèmol d'Haití l'any 2010, han sortit a la llum altres 120 denúncies contra membres de diverses organitzacions britàniques, com Save The Children, Christian Aid i Creu Roja.

dimecres 14 de febrer de 2018
Facebook Twitter

La vicedirectora executiva de l’organització humanitària britànica Oxfam, Penny Lawrence, va dimitir aquest dilluns després de què la setmana passada sortís a la llum que directius i cooperants de l’ONG van contractar a prostitutes a Haití poc després del terratrèmol que va devastar el país l’any 2010.

Lawrence va admetre, en un comunicat, que l’organització havia rebut queixes sobre possibles comportaments “inadequats” per part d’aquests membres abans que fossin enviats al país del Carib, però no va prendre les mesures adequades. "Com a directora de programa en aquest moment, estic avergonyida que això passés sota la meva supervisió i assumeixo tota la responsabilitat", va assenyalar la directiva, que ja coneixia la situació i la va encobrir, i ha renunciat al seu càrrec un cop s’ha conegut la situació mediàticament.

Oxfam, la punta de l’iceberg

No obstant, els abusos sexuals en el marc de missions de suposat tall “humanitari” en situacions d’extrema vulnerabilitat social, no només es limita a Oxfam, sinó que The Sunday Times va revelar aquest diumenge més de 120 membres de diverses organitzacions no governamentals britàniques van ser acusats d’abusos sexuals l’any passat i ningú va ser jutjat per això.

Segons les xifres publicades pel diari, Oxfam va registrar 87 casos l’any passat, però a més s’acusa a Save the Children amb 31 casos, dels quals 10 "van ser posats en coneixement de la policia i les autoritats civils" i l’organització Christian Aid que va registrar 2 incidents.

En el cas d’Oxfam, que rep 340 milions d’euros a l’any entre fons del govern britànic i donacions públiques, amb 5.000 treballadors i una xarxa de 23.000 voluntaris, l’organització va transmetre a les autoritats 53 d’aquestes acusacions, assenyala el diari britànic. Segons Save the Children, els 31 casos registrats es van produir a l’estranger i 16 persones van ser acomiadades com a resultat de les acusacions. Mentre que Christian Aid va afirmar per la seva banda que va apartar a un dels seus treballadors i va prendre "accions disciplinàries" contra un altre. La Creu Roja al Regne Unit va admetre que hi ha hagut "una petita quantitat de casos d’assetjament", que el diari quantifica en cinc.

A més, un exmembre de la Creu Roja i de les Nacions Unides, Andrew MacLeod, va advertir a The Sunday Times que existeix una falta de respostes contra la "pedofilia institucionalitzada" entre els cooperants en missions internacionals.

Però la trama d’abusos i encobriment per part d’aquestes organitzacions no es limita només al cas haitià. Segons el diari "The Observer", va haver-hi acusacions d’un antic membre d’Oxfam que detalla com els cooperants ja havien utilitzat a prostitutes en el Txad l’any 2006. En aquest moment, el cap de la missió al país era Roland van Hauwermeiren, que va renunciar l’any 2011 després d’admetre l’explotació sexual de dones després del terratrèmol a Haití, en el qual van morir 220 mil persones.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa