×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Dones, vida, llibertat”: perspectives estratègiques sobre la regirada iraniana

A més d'un mes de l'esclat de la històrica revolta feminista a l'Iran, reflexionem sobre el significat d'aquestes protestes i quines lliçons estratègiques podem treure de l'experiència de la revolució iraniana per a triomfar avui.

Maryam Alaniz

dilluns 31 d’octubre de 2022
Facebook Twitter

Han passat més de 40 dies des que el brutal assassinat de Mahsa Jina Amini va sacsejar l’Iran fins a la medul·la i va obrir les majors protestes antigovernamentals al país des del 2009. És una tradició en l’Islam xiïta celebrar el dia 40 (chehellom) després de la mort d’un ser estimat. Desenes de milers d’iranians van viatjar a la ciutat natal kurda d’ Amini en Saqqez per a protestar i commemorar la seva chehellom. Malgrat els bloquejos de carreteres, multituds de persones van caminar a peu per a visitar la seva tomba.

Aquesta és només una de les moltes imatges que han captat l’atenció dels mitjans internacionals durant l’últim mes. Com George Floyd als Estats Units fa gairebé dos anys, Mahsa Jina Amini s’ha convertit en un símbol internacional de resistència. La seva mort ha encès als treballadors de tot l’Iran: estudiants universitaris i escolars, kurds, baluchis, àrabs, perses, àzeris, lures i turcmans mà a mà. El món ha vist la seva valentia enfront de la despietada repressió del règim.

Fins al moment, almenys 250 persones han mort, 900 van resultar ferides i 12.500 han estat arrestades, encara que és difícil obtenir xifres oficials. La repressió ha estat particularment feroç a les províncies de Sistán i Baluchistán i Kurdistan, que són regions amb importants minories ètniques. Els talls massius d’Internet continuen, però els joves experts en tecnologia continuen trobant maneres de transmetre la seva lluita a la resta del món. Justament, un dels principals objectius de la repressió ha estat la joventut; manifestants de tan sols 11 anys han estat assassinats per munició real disparada per les forces repressives del règim.

Entre els arrestats, molts són activistes polítics i obrers. El 15 d’octubre es va produir un incendi a la presó d’Evin, que molts manifestants consideren que va ser provocat pel règim com una manera d’intimidar al moviment. Evin és el principal centre de detenció per a dissidents polítics i opositors al règim, i també se la coneix com la "Universitat de Evin" perquè allí es troben detinguts molts intel·lectuals, artistes i activistes antigovernamentals.

Encara que el règim ha mantingut la seva política de brutal repressió contra els manifestants, la revolta continua i dia a dia està intensificant una crisi de legitimitat. Fins i tot destacats membres de la línia dura del règim han hagut de concedir alguns dels punts del moviment. Prenguem, per exemple, a Ali Larijani, ex president del parlament que va estar en els nivells més alts del poder des de la revolució del 1979 i fins va ser candidat a succeir a Khamenei com a líder suprem. Ali Larijani ha demanat que es torni a examinar l’aplicació de la llei del hijab obligatori i que el règim disminueixi la seva repressió sobre els manifestants.

Un altre exemple de les creixents divisions de la classe dominant es pot veure entre els clergues que componen l’oligarquia clerical xiïta de l’Iran. El gran aiatol·là Asadollah Bayat-*Zanjani, va criticar recentment a la “policia de la moralitat”, que considera il·legal i contrària a l’Islam.

Un clergue anònim de la ciutat sagrada xiïta de Qom (que també ha estat escenari de protestes) li va dir a Middle East Eye a principis d’octubre que “la majoria en el seminari de Qom, o almenys un gran percentatge de clergues, estan cada vegada més en contra de la República Islàmica, perquè ha afeblit tant a l’Islam com als clergues als ulls de la gent”, va dir, i va agregar que “molts clergues no tenen relacions amb l’establishment i s’han distanciat de la seva política, ja que no volen ser vists com a part de la República Islàmica”.

Si bé està per veure’s fins a quin punt els disturbis dividiran encara més al règim, aquesta onada de protestes ja ha demostrat ser un dels desafiaments més complexos per al règim burgès dels mul·làs des del seu inici en 1979. Què fa que aquesta revolta sigui significativa en el context de la crisi de l’Iran?

Les característiques de la rebel·lió

El que va començar com un aixecament feminista, donant vida a l’eslògan ara internacional "Dones, vida, llibertat", s’ha convertit ràpidament en una revolta antigovernamental de major amplitud. En molts sentits, les protestes actuals són una continuació de les ocorregudes al 2017 i 2019 (que van repercutir als països de l’esfera d’influència de l’Iran, com Líban i l’Iraq), que van presentar el lema similar de “Pa, Treball, Llibertat.” Aquesta onada de lluita de classes en molts sentits havia posat en relleu el creixent sentiment antineoliberal a tot el món i estava directament relacionada amb la lluita contra l’austeritat i l’alt cost de la vida.

A diferència del Moviment Verd al 2009, que era reformista, liderat per la classe mitjana i majoritàriament contingut en les principals ciutats de l’Iran, aquesta onada més recent de protestes a l’Iran crida explícitament a la caiguda del règim (encara quan no té en clar de quina forma reemplaçar-lo), i es componen principalment de persones de classe treballadora. En un context de crisi del capitalisme, que ha tingut els seus alts i baixos des de 2008, el panorama postpandèmic marcat per la guerra a Ucraïna i l’alta inflació, també està desencadenant una nova onada de lluita de classes.

Les semicolònies com l’Iran sovint són les més afectades per la crisi del capitalisme (com ho va demostrar l’acaparament de vacunes dels països més rics del món) perquè estan subordinades al capitalisme global i són espoliades per l’imperialisme. Malgrat el pes regional de l’Iran, el seu poder econòmic i militar encara empal·lideix en comparació amb els països imperialistes.

A més, l’Iran està bregant amb els impactes continus de la pandèmia. Va ser un notori epicentre de la pandèmia i el seu impacte en l’economia va ser tan greu que el règim es va veure obligat a realitzar una sol·licitud sense precedents al FMI d’un préstec d’emergència de 5.000 milions de dòlars. I si bé la mala gestió del règim va exacerbar els pitjors efectes de la pandèmia, aquests es van combinar amb les sancions de “màxima pressió” d’Occident que van colpejar a la classe treballadora i als sectors més pobres de la societat iraniana. Aquestes sancions continuen encara avui.

Amb aquests elements en joc, no és d’estranyar que l’Iran estigui en un estat de protesta gairebé constant des que es van flexibilitzar les restriccions més severes per la pandèmia. En aquest sentit, l’aixecament actual pot veure’s com “la punta d’iceberg” d’una crisi social que s’ha estat gestant des de molt abans.

El que molts no van preveure és que aquest descontentament social en embrió seria aprofitat de manera més prominent per les dones treballadores en un país on la participació laboral femenina és una de les més baixes del món, però on, paradoxalment, més del 60% dels graduats i titulars universitaris d’educació superior són dones. A més de l’opressió patriarcal, moltes dones a l’Iran estan subjectes no sols a l’opressió de gènere sinó també a la inseguretat econòmica.

Més enllà d’aquests factors estructurals, la subjectivitat de les dones a l’Iran ha de veure’s en el context d’una era posterior al moviment #MeToo i d’una revitalització del moviment feminista global compost per dones i persones trans, queer i no binàries que enfronten atacs diferents però interrelacionats.

Una altra característica destacada de les actuals protestes és la unitat dels diversos sectors en lluita, entre els iranians i la seva diàspora (que ha organitzat protestes en més de 150 ciutats de tot el món, inclosa una protesta de més de 80.000 persones a Berlín), diverses ètnies i grups, així com entre les diferents generacions. La generació Z de l’Iran, o daheh-*ye hashtadiha, ha estat al capdavant d’aquestes protestes i està madurant amb els recents moviments de protesta de l’Iran, però també a partir de les protestes de BLM que van ampliar la imaginació d’una nova generació de joves radicalitzats a tot el món. Més del 40% de la població de l’Iran té menys de 24 anys i la desocupació juvenil també és rampant.

Un altre factor que no es pot ignorar és la presència i activitat de la classe obrera, que té una forta presència en aquest moviment però que fins ara ha organitzat accions independents limitades. Actualment, els sindicats de mestres i treballadors subcontractats en la indústria petroliera es troben entre els sectors més destacats per a organitzar-se en resposta a les protestes. En els últims anys, l’Iran ha vist un augment en la militància laboral de sectors tan diversos com la petroquímica, el transport per carretera i la maquinària pesant.

És important destacar que el sorgiment d’aquestes protestes ha empès a molts d’aquests sectors a vincular les qüestions democràtiques i polítiques amb les econòmiques. Al costat d’aquesta dinàmica, els treballadors també s’estan autoorganitzant en la tradició dels incipients cossos d’autoorganització que van sorgir durant la revolució de 1979. Aquests shoras existeixen no sols en els llocs de treball sinó també en les universitats i els barris.

El camí cap a la pròxima revolució iraniana

Malgrat tots els elements progressistes de la regirada iraniana, la qüestió estratègica continua sent si la classe obrera i el moviment de masses (que va sorgir espontàniament) poden avançar en la seva consciència i organització per a obrir una situació revolucionària per un camí independent. En altres paraules, com les protestes aconsegueixen superar el seu caràcter de revolta sense ser desviades per forces burgeses nacionals i estrangeres.

Aquí, podem tornar a la història de la lluita de classes a l’Iran, utilitzant la revolució iraniana, la nostra experiència més avançada, per a extreure lliçons i trobar un camí a seguir, especialment mentre els iranians continuen la seva lluita contra la seva esclavitud als règims burgesos repressius i l’imperialisme, sistema que els sosté.

Una de les lliçons més importants que podem treure és que la classe obrera té un poder decisiu i que l’organització ha d’exercir un paper, com vam veure en la vaga general que els treballadors van organitzar a través de les shoras per a posar de genolls al règim del Sha. Aquesta idea va en contra de les nocions postmodernes que han estat prestades en gran manera per la ideologia neoliberal, sobre que la classe treballadora és irrellevant com a subjecte o és simplement una faceta cultural que constitueix un subconjunt més ampli de "ciutadania" o "poble".

Més aviat emfatitza a la classe obrera com a subjecte revolucionari (que el proletariat té el poder social per a conduir una revolució a la victòria) i la pertinència de l’hegemonia obrera com a estratègia política que fa que la classe obrera posi el seu poder social al servei de les necessitats de tots els sectors socials afectats pel capitalisme i unir a aquests diferents sectors que fonamentalment lluiten contra el mateix enemic, assumint les seves demandes.

En relació amb això, la dinàmica de la teoria de la revolució permanent (sistematitzada pel revolucionari rus León Trotsky) també és rellevant aquí i va estar en ple desenvolupament durant la revolució iraniana. En els moviments decisius de la lluita de classes durant la revolució, on es va plantejar la qüestió del poder entre la burgesia i la classe obrera, els treballadors en lluita no es van detenir en les seves aspiracions democràtiques contra el règim autoritari del Sha. Per contra, van posar la producció sota el control dels treballadors al servei del moviment. En altres paraules, a través d’aquesta breu experiència, els treballadors van començar a comprendre que la sortida a la misèria estava en les seves pròpies mans.

Les shoras, que també van destacar la importància de l’organització per a la coordinació entre els sectors en lluita, també van demostrar com és la democràcia real i com es podria organitzar la societat a partir d’aquesta mena de democràcia, en la qual els llocs de treball, els barris, les escoles i fins i tot les zones rurals, les comunitats poden decidir democràticament tot sobre com funciona la societat.

Lamentablement, l’experiència de la revolució iraniana es va veure truncada a causa d’un procés de repressió i contrarevolució a les mans del règim islàmic que comptava amb la influència desestabilitzadora de l’imperialisme occidental treballant encobertament per a impedir una revolució obrera. Al mateix temps, gran part de l’esquerra no va poder desafiar políticament als islamistes, ja fos perquè feien costat al règim de Jomeini a través d’una concepció teatral de les revolucions o perquè estaven confosos sobre el caràcter del programa de Jomeini.

Alguns pensadors, com Foucault (fent-se eco de les idees dels seus contemporanis com Laclau i Mouffe), van ser víctimes d’analitzar el nou règim principalment a nivell del discurs, perquè van rebutjar l’anàlisi de classe i van defensar en canvi un discurs populista “progressista” en el qual Khomeini era expert, fusionant conceptes de l’esquerra amb idees xiïtes pa-iranians. En ignorar el contingut de classe del programa de Jomeini, gran part de l’esquerra, inclosa l’esquerra marxista, es va subordinar políticament al programa fonamentalment burgès del nou règim.
Basant-nos en aquells esdeveniments, podem extreure les següents lliçons per al present:

1. La classe obrera, que controla les posicions estratègiques que fan funcionar la societat, i no les categories abstractes de “ciutadans” o “poble”, té el poder decisiu per a unir als sectors en lluita. En conseqüència, l’absència d’hegemonia obrera significa que el moviment s’expressarà en aquesta forma “ciutadana”, encara que molts dels seus protagonistes siguin part de la classe obrera.

2. Hem d’advocar per cossos democràtics d’autoorganització en cada conjuntura. Aquests organismes podrien ser les llavors de futurs consells de treballadors que eventualment podrien posar el control de tota l’economia en mans dels treballadors, perquè els recursos del país es desenvolupin i distribueixin d’acord amb les necessitats de la majoria de la societat.

3. Sense promoure la idea que l’hegemonia obrera i les organitzacions de tipus soviètic es desenvolupen espontàniament a mesura que s’intensifica la lluita de classes, la construcció d’una organització política revolucionària és una tasca clau per als revolucionaris. En comptes de deixar obert el buit de lideratge polític per a ser hegemonitzat per les forces contrarevolucionàries, la formació d’una direcció obrera independent que lluiti per la direcció en els organismes democràtics, que organitzi l’avantguarda de les lluites amb la seva perspectiva política, i que plantegi un programa per a confrontar a tot el règim burgès: tal lideratge és fonamental per a l’èxit del moviment.

4. Alliberar el potencial d’aquest moviment i obrir el camí de la revolta a la revolució també depèn de la subjectivitat de la classe obrera internacional. No sols moral sinó també estratègica, la qüestió de fer costat als treballadors i oprimits iranians depèn de l’activitat i organització dels treballadors i oprimits a tot el món, particularment als països imperialistes. Les nostres lluites com a treballadors estan indissolublement unides entre si, i la mort de Mahsa Amini, o l’assassinat d’un altre membre de la nostra classe, podria ser l’espurna que encengui un foc a tot el món


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”